characters characters

Cand copilul musca

Ce inseamna acest comportament si cum il poti ajuta pe copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 decembrie 2019    |   1246 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 0 - 3 ani.

copilul musca
In primii trei ani de viata, muscatul este un comportament comun in randul copiilor. Desi nu este un motiv real de ingrijorare, cand copilul musca, parintii sunt pusi intr-o situatie dificila. Cum poti sa il ajuti pe copil daca a inceput sa muste atunci cand este furios sau frustrat?

Citeste si:

Copilul meu ma loveste

Prescolarul rautacios sau agresiv cu alti copii


Motivele pentru care apare acest comportament


In primul an de viata, muscatul este o modalitate de a explora lumea: copilul pune mana pe obiecte, le prinde si le baga in gura pentru a le explora. In timp, muscatul poate deveni o forma de exprimare a frustrarii sau a altor emotii puternice. Asa cum adultii au reflexul de a lovi cu pumnul in masa in momente de maxima frustrare sau furie, copiii pot sa aiba reflexul de a musca.


Copiii musca pentru a face fata unei provocari sau pentru a-si satisface o nevoie. De exemplu, copilul ar putea musca pentru a exprima o emotie puternica pe care o traieste (precum frustrarea), pentru a comunica nevoia de spatiu personal (daca cineva ii invadeaza spatiul) sau pentru a atrage atentia.

Prescolarii musca pentru ca:

  • Le lipsesc abilitatile lingvistice necesare pentru a exprima nevoi importante sau emotii puternice precum furie, frustrare, bucurie etc. Muscatul poate fi un substitut pentru un mesaj pe care copilul nu-l poate expirma folosind cuvinte precum: “sunt nervos pe tine”, “stai prea aproape de mine”, “sunt foarte incantat”, “vreau sa ma joc cu tine”, “imi place cand te joci cu mine” etc.
  • Sunt coplesiti de sunete, lumini sau au prea multa energie
  • Experimenteaza pentru a vedea ce se intampla
  • Au nevoie de mai multa joaca activa
  • Sunt mult prea obositi
  • Le apar dintii
  • Simt nevoia de stimulare orala

Iata cateva intrebari care te pot ajuta sa intelegi mai bine aceasta situatie:

  • Ce s-a intamplat exact inainte de a musca?
  • Cu cine se juca copilul tau?
  • Cine a fost muscat? Acelasi copil de fiecare data sau alt copil?
  • Ce facea copilul?
  • Unde se afla copilul?
  • Cine avea grija de copil?

Cand copilul musca alti copii, poti incerca cateva strategii:


Intervii si il scoti pe copil din mediul in care se afla, fara a avea o atitudine dura. Explica-i ca nu este in regula sa muste si afla ce s-a intamplat. Il poti intreba cum se simte, daca este furios, trist sau obosit. Asculta-l pe copil sau alsa-l sa planga daca aceasta este reactia lui. In functie de raspunsul dat, il poti invata pe copil cum altfel sa reactioneze in situatii pe care nu stie sa le gestioneze: „Daca te supara ceva, poti veni la mine sa imi spui.” sau „Daca nu mai vrei sa te joci cu un copil, poti sa ii spui pa si vii la mine apoi.”. Nu este realist sa te astepti ca efectul va fi imediat: cel mai probabil, copilul va uita ca poate sa vina la tine sa iti spuna ce il deranjeaza (mai ales ca limbajul sau nu este destul de dezvoltat), dar treptat ii construiesti reflexul de a folosi comunicarea pentru a-si exprima emotiile.

Incearca sa iti pastrezi calmul. Daca esti tensionat pentru ca te astepti ca cel mic sa muste alti copii sau daca te lasi coplesit de teama sau furie cand copilul face acest lucru, va creste probabilitatea ca acest comportament sa se repete.

Cand copilul se linisteste, prin joc de rol il poti ajuta pe copil sa inteleaga faptul ca muscaturile pot provoca dureri fizice si faptul ca celalalt copil s-ar putea sa nu inteleaga de ce este muscat si cu ce greseste.


Daca observi ca cel mic musca in anumite perioade ale zilei, cand poate este obosit sau ii este foame, incearca sa schimbi programul astfel incat nevoile sale de baza sa fie indeplinite.


In general, incearca sa acorzi mai multa atentie copilului tau. Comportamentele agresive pot sa apara si pentru ca cel mic simte ca nu primeste destula atentie si iubire din partea parintilor. Daca au aparut schimbari importante in viata voastra (ai inceput sa mergi la serviciu si il lasi pe copil cu o bona, ati schimbat locuinta, a aparut un alt copil sau exista probleme de cuplu), nevoia copilului de afectiune si atentie va creste in mod semnificativ.

Lasa-i spatiu personal si libertate. La polul opus se afla copiii care sunt constant invaluiti de afectiunea parintilor si de atentia acestora, neavand suficient spatiu si libertate pentru a-si dezvolta independenta si autonomia. Daca te afli in aceasta situatie, incearca treptat sa il lasi pe copil sa se joace si singur, sa il lasi sa aleaga activitatile pe care vrea sa le faca, sa nu ii sari in ajutor de fiecare data cand s-a plictisit sau cand are o problema si sa il incurajezi sa isi dezvolte autonomia.

Acest comportamentl tinde sa fie depasit natural de catre copii, dupa varsta de 3-4 ani. Daca acesta continua, cel mai probabil este vorba de un comportament prin care copilul vrea sa atraga atentia sau sa castige un conflict de putere cu parinti sau alti adulti.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe