characters characters

Cand copilul iti spune „Te urasc!”

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 februarie 2020    |   1659 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 0 - 3 ani.

cand copilul spune
Ce poate fi mai frumos decat sa auzi de la copilul tau un „Te iubesc, mami!”? Pe cat de fericiti suntem ca parinti sa auzim ca suntem iubiti de prichindeii pe care ii iubim mai mult decat orice pe lume, pe atat de greu ne este sa auzim din partea lor replici precum „Te urasc!”, „Nu imi place de tine!” sau „Nu te mai iubesc!”. Indiferent daca vorbim de un copil de 3-4-5-6 sau 16 ani, fiecare va trece prin cel putin un moment in care va simti ca parintele este cel mai mare dusman din lume. Cum reactionezi cand copilul te priveste in ochi si iti spune ca te uraste?

Citeste si:

Cand copilul spune: Nu te mai iubesc!

Sentimentele contradictorii la copii: „Mami, acum nu te mai iubesc!”


Ca in orice relatie, totul se poate rezuma la ruptura si reparare. Momentele de conflict, de furie si frustrare au efectul de a distanta sau rupe relatia dintre noi si copil. De aceea, este important ca ele sa fie urmate de momente de reparare, cand relatia se apropie din nou.

Ce raspund parintii cand copilul spune „Te urasc!”


Iata cateva replici frecvent folosite de parinti cand copiii le spun ca ii urasc si efectele acestora:

„Sa nu te aud ca imi mai vorbesti vreodata asa!”

Nu putem impune respect in momentele in care copilul este irational si stapanit de emotii puternice. In plus, ii aratam copilului ca nu putem gestiona cuvintele pe care ni le spune.

„Ma doare cand spui asa ceva.”

Si cat adevar sta intr-o astfel de afirmatie! Dar ii ofera copilului un sentiment al puterii asupra parintelui, care se dovedeste fragil in fata copilului. In momentele in care cei mici sunt stapaniti de emotii puternice, au nevoie sa vada ca parintii lor le pot face fata.

„De ce vorbesti asa cu mine?”

Este o replica prin care parintele se arata si mai vulnerabil si mai confuz fata de copil. Cel mai probabil, orice parinte poate banui de ce copilul este furios, nemultumit sau dezamagit. Pentru a ramane un lider bland al copilului tau, este important sa ii arati ca ii intelegi emotiile sau ca poti sa pui intrebarile potrivite pentru a le intelege mai usor. Chiar daca nu ai nicio idee despre motivele copilului tau, alege o abordare care sa il ajute si pe el sa isi inteleaga emotiile. De exemplu, il pot intreba „S-a intamplat ceva si esti furios acum?”.

„Daca ma urasti, nu mai vorbi cu mine!” cu varianta: „Daca nu iti place de mine, du-te la tatal tau/ mama ta!”

O relatie de atasament sigur se construieste mai ales in momentele tensionate. Copiii au nevoie de la parintii lor de prezenta si acceptare emotionala neconditionata (putem opri comportamente ale copiilor, dar nu le putem opri emotiile). Cand raspundem cu respingere la ceea ce percepem drept respingere din partea copiilor ii invatam ca sunt iubiti doar atunci cand ne iubesc la randul lor. Refuzul parintelui de a vorbi cu copilul poate fi considerat si abuz emotional, iar cu cat copilul este mai mic, cu atat mai derutant va fi pentru el sa fie respins de catre parinte.

„Nu-i adevarat, nu ma urasti.”

O astfel de replica nu face decat sa invalideze emotiile copilului. In realitate, copilul chiar simte ceea ce spune ca simte sau cel putin, a ales aceste cuvinte pentru a-si exprima exasperarea, frustrarea sau furia. Acest lucru nu inseamna ca nu va simti iubire din nou pentru parinte sau ca furia lui nu va trece.

„Chiar daca tu ma urasti, eu te iubesc.”

In functie de tonul cu care spunem asta, replica poate fi relativ benefica. Problema cu aceasta abordare este ca reorientam discutia de la ce simte copilul la ce simtim noi. Cand cei mici isi striga frustrarea catre noi, nu au nevoie sa le spunem ce simtim noi neaparat, au nevoie de sprijin sa gestioneze ce simt ei. Cand le oferim acest sprijin, ajutandu-i sa inteleaga de ce sunt furiosi sau nemultumiti in timp ce noi ne pastram calmul, le aratam ca ii iubim neconditionat.

„Nu vorbim asa in familia noastra.”

De fapt, copilul tocmai a demonstrat ca se vorbeste asa in familia voastra. In plus, cand folosim astfel de replici, transmitem indirect ideea ca daca are un anumit comportament, copilul nu face parte din familie cu adevarat.

La fel de ineficiente sunt si replicile: „Ura este un cuvant urat!”, „Nu credem in ura.”, „Stiu ca nu ma iubesti, daca m-ai iubi te-ai purta altfel!”, „Esti un copil nerecunoscator!”, „Toti copiii isi iubesc parintii!” etc. Ideea principala din spatele acestor replici este ca parintele respinge realitatea emotionala a copilului. Varianta mai usoara si mai benefica pentru copil este acceptarea acesteia.

Cum altfel poti raspunde cand copilul spune „Te urasc!”


Pastreaza-ti calmul. Respira adanc si daca poti, paraseste incaperea.


Aminteste-ti sa nu iei lucrurile personal.
Desi teoretic, nimic nu este mai personal decat ura, este bine sa iti amintesti ca la varste mici, copiii au reactii mult mai intense si comportmanete mult mai impulsive decat adultii. In plus, emotiile sunt trecatoare: te uraste acum, iar peste 5 minute o sa vrea o imbratisare.


Aminteste-ti ca niciun copil nu ar spune astfel de lucruri daca nu s-ar simti in siguranta si daca nu ar sti ca poti sa faci fata acestei situatii pentru ca ai incredere neconditionata in el si in dragostea pe care i-o porti.


Cand toata lumea este calma, recapituleaza ce s-a intamplat. Reformuleaza ceea ce s-a intamplat si ce l-a determinat pe copil sa spuna ca te uraste. „Ai fost foarte furios pentru ca nu te-am lasat sa te mai joci pe telefon, asa e?”. Vorbeste-i copilului despre feluri in care isi poate exprima furia in modalitati mai adecvate, dar pastreaza-ti asteptari realiste. Cel mai probabil, mai ales la prescolari, izbucnirile de furie si frustrare vor fi frecvente.


Nu in ultimul rand, aminteste-ti ca atunci cand lucurile s-au linistit sa ii explici copilului ca este posibil ca in acelasi timp sa iubesti si sa fii furios pe o anumita persoana.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe