characters characters

Bebelusul introvertit

Cum recunosti temperamentul copilului in primii trei ani de viata

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 aprilie 2019    |   963 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

bebelusul introvertit
Toti parintii sunt curiosi inca din momentul conceperii copilului, cum va arata acesta si mai ales ce personalitate va avea. Din primele zile de viata, beblusii sunt deja comparati cu unul dintre cei doi parinti, iar comportamentele lui sunt atribuite unor trasaturi de personalitate.

Temperamentul este un aspect al personalitatii copilului care se va manifesta din primele luni de viata. De asemenea, este si cea mai stabila trasatura a copilului de-a lungul vietii, deoarece este determinata genetic.

Citeste si:

Copilul introvertit

Cum ajuti copilul introvertit


Bebelusul sau anteprescolarul introvertit


Copilul este curios, dar prudent cand vine vorba de explorare.


Copiii introvertiti prefera mai intai sa observe ce se intampla in jur si apoi sa participe. De aceea, copiii introvertiti pot fi gasiti observand de la distanta un grup de copii care se joaca, inainte de a decide daca sunt interesati sau nu de acesta sau pot petrece mult timp observand natura, insectele sau alte obiecte care ii atrag atentia, fara sa simta nevoia de actiune sau activitate intensa. Din acelasi motiv, anteprescolarul introvertit poate avea nevoie de ceva mai mult timp pentru a vorbi cu un adult pe care nu il cunoaste, de exemplu.

Copilul are reactii intense la schimbarile din mediul inconjurator

Copiii introvertiti sunt cei care vor reactiona intens la zgomote mai puternice, la aglomeratie sau la locuri si persoane necunoscute. Pot plange usor sau cere sa plece acasa atunci cand se afla in locuri noi. Energia lor scade vizibil dupa ce petrec timpul intr-un loc aglomerat, zgomotos sau pur si simplu dupa socializare intensa. De asemenea, copilul introvertit va prefera rutinele inca din primii ani de viata, putand reactiona prin plans sau furie daca intervine o schimbare in programul zilnic.

Este complet relaxat si comunicativ acasa, dar retras in locurile noi

Copiii introveriti sunt timizi si retrasi cand sunt in situatia de a cunoaste lume noua sau de a se afla in public, dar sunt plini de viata, acasa, in mediul lor familiar. Parintii pot observa aceasta diferenta de comportament inca din primii ani de viata si pot remarca surprinsi ca “E alt copil cand e la cresa decat cand e acasa.”

Se joaca singur fara sa se plictiseasca

Copiii introvertiti se joaca singuri fara niciun fel de problema, au o imaginatie foarte puternica, iar lumea lor interioara este foarte bogata. Deoarece timpul petrecut in solitudine ii incarca cu energie, copiii introvertiti pot tinde sa prefere joaca solitara. Au nevoie insa si de socializare, asa ca este bine sa oferi copilului si ocazia de a cunoaste alti copii si de a se juca cu ei. Unul dintre avantajele temperamentului introvertit este capacitatea ridicata de concentrare a atentiei. Asadar, cand copilul tau este captivat de o activitate, este important sa ii permiti sa o duca pana la capat fara intreruperi.

Pune intrebari surprinzator de profunde

Deoarece au tendinta de a observa si de a se gandi intens la lucrurile care ii preocupa, copiii introvertiti pot surprinde adultii cu intelepciunea lor chiar si in primii ani de viata. De asemenea, copilul introvertit poate reflecta la propriul comportament mai devreme decat copiii extravertiti, tocmai pentru ca atentia lui este orientata spre lumea sa interioara, spre propriile emotii si ganduri.

Poate parea absent sau neatent in situatiile sociale

Cand este epuizat si are envoie de timp petrecut singur, poti gasi copilul introvertit retras, privind in gol sau pe fereastra, neinteresat si neimplicat in ce se intampla in jurul lui. Acesta este un semn ca are nevoie de o pauza.

In general, copilul introvertit va fi copilul calm, caruia ii place sa stea singur si care se descurca excelent in diferite domenii de viata. Desi vei avea de luptat cu timiditatea copilului si vei tinde sa il protejezi mai mult, copilul introvertit se va descurca si singur si isi va gasi cercul de prieteni in care se va simti confortabil.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe