characters characters

Poveste terapeutica. Autocunoastere si dezvoltare personala

Poveste terapeutica. Identifica-ti propriile calitati

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 octombrie 2016    |   4540 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

autocunoasterea si dezvoltarea personala
Unul din rolurile majore ale parintilor este acela de a-i ajuta pe copii sa se descopere pe ei insisi, cine sunt si, mai important, de ce anume sunt capabili. Multi copii cresc traind sentimentul si starea de a nu fi importanti sau capabili de foarte multe lucruri. Aceasta traire vine deseori insotita de comportamente si atitudini agresive si dorinta de a obtine atentie cu orice pret.

Copiii au nevoie sa invete cum anume sa fie draguti si placuti de cei din jur, cum sa isi descopere abilitatile si sa le foloseasca, sa descopere ceea ce pot sa faca si sa aiba incredere ca pana si un esec poate insemna o ocazie de a invata. Povestea terapeutica de mai jos il va ajuta pe copil sa inteleaga ca fiecare dintre noi avem calitati care pot fi folosite in situatii specifice si ca nesiguranta cu privire la acestea poate fi destul de frecvent intalnita.

„Era odata, nu demult, o furnica. Aceasta furnica se numea Ali si avea o mare, mare problema. Care anume? Credea ca nu e deloc importanta. Avea mai multi frati si mai multe surori, insa avea impresia ca nimeni nu o baga inseama si ca e doar o furnica, la fel ca si celalalte. Se simtea doar o furnica dintr-un musuroi. Fiind mai mica decat restul furnicilor, deseori era impinsa de catre suratele ei si era cea la care parca, se tipa cel mai mult si cel mai des. Ali isi dorea sa fie bagata in seama, sa fie utila si ca ceilalti sa vorbeasca frumos cu ea.

Voia sa faca ceva special, dar cum putea sa faca asta din moment ce se simtea atat de mica si de neimportanta?

Intr-una din zile, la ferma la care traia Ali, a intrat in gradina de legume, o capra. Aceasta a inceput sa dea cu copitele si sa rontaie toata varza si celalalte legume. Stapanii fermei o priveau ingroziti si nu stiau cum sa o scoata mai repede din gradina, sa nu faca mai mare prapad. Au cerut ajutorul cocosului. Acesta a inceput sa si desfaca aripile in fata caprei si sa sara amenintator in fata ei, cu speranta ca o va speria. Capra insa, nici macar nu il baga in seama. Au cerut ajutor cainelui care a inceput sa latre si sa alerge capra. Prea multe insa n-a reusit sa faca. Barbatul a inceput sa devina din ce in ce mai panicat vazand ca tot mai multe legume dispar in gura caprei. Se vedeau ramasi fara nicio solutie si nu stiau ce sa faca, nici barbatul si nici sotia sa. La un moment dat, la piciorul barbatului a aparut Ali, furnica.

- Pot sa va ajut? intreba sfios Ali.

Desi la inceput aproape ca n-au vazut-o pe Ali, intr-un final, cu amaraciune, barbatul intreba:

- Ce ai putea oare sa faci tu, din moment ce nici cocosul si nici cainele nu au putut sa faca?

- Poate sunt lucruri pe care eu pot sa le fac si pe care ei nu pot, la fel cum se poate intampla si invers, spuse Ali. Poate nu trebuie sa fii mare si puternic pentru a fi capabil sa faci un bine, mai spuse ea.

Barbatul si sotia sa nu stiau ce sa faca. Nu erau dispusi sa mai piarda timp, astfel ca au intrebat-o pe Ali:

- Si oare ce ai putea face cand am epuizat toate posibilitatile?

- Uneori, atunci cand ai facut tot ce puteai face si nu ai reusit, trebuie sa incerci ceva nou, raspunse Ali.

Astfel, Ali s-a pornit incet prin smocuri de iarba, spre capra. S-a urcat usor pe piciorul ei, printre firele de par si a ajuns in dreptul urechii. Acolo, si-a cautat o zona cat mai aproape de timpan si....a intepat. In momentul acela, capra parca a luat foc. A inceput sa scoata niste sunete groaznice, a inceput sa-si scuture capul in stanga si in dreapta si pe loc si-a luat talpasita din gradina. Ali s-a simtit atat de bucuroasa fiindca fermierii au inceput sa ii multumeasca pentru ajutorul pe care l-a oferit. Toate celalalte furnici au inceput sa o felicite pe Ali pentru ideea nastrusnica pe care a avut-o si Ali s-a simtit pentru prima data ca e importanta si ca ceea ce face poate veni in ajutorul altora.”

Dupa lectura, poti vorbi cu copilul tau despre:

- De ce era Ali nemultumita fata de ea insasi?

- De ce si-a dorit Ali sa ii ajute pe fermieri?

- In ce alte situatii din viata copilului, a fost nevoie de un ajutor inedit?

Povestea ii poate ajuta pe copii:

- sa se evalueze pozitiv

- sa isi recunoasca abilitatile si calitatile

- sa incerce ceva nou sau inedit atunci cand alte solutii mai evidente au dat gres

- sa isi dea seama cand anumite comportamente pot fi utile si cand nu

Poveste adaptata dupa "Going inside", din volumul "101 Healing Stories for Children and Teens" de George W. Burns


*Sursa foto:Tim Geers, https://www.flickr.com/photos/timypenburg/5020935650/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe