characters characters

Autocunoastere si dezvoltare personala

Propus de: Echipa Intuitext   |   15 decembrie 2009    |   7791 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Comunici din ce in ce mai greu cu adolescentul tau. Ai devenit   cicalitor si asta pentru ca-i vrei tot binele din lume. Te-ai gandit vreodata ca l-ai ajuta mai mult daca ai schimba tactica? Iti propun ca astazi, la sfarsitul zilei sa te gandesti la toate faptele bune pe care adolescentul tau le-a realizat. Scrie-le pe o foaie de hartie pe care apoi sa o pui intr-un plic, iar in dimineata urmatoare, la micul dejun sa i-l dai. De ce este important acest exercitiu? Ii demonstreaza ca stii sa apreciezi si lucrurile bune pe care el le face, ca nu esti doar un fin detector al erorilor si ii oferi si o posibilitate de autocunoastere.
 
Autocunoasterea si dezvoltarea personala reprezinta aspecte foarte importante in viata unui individ. Ne intereseaza aceste domenii mai ales daca recunoastem faptul ca inca de mici, copiii sunt educati si modelati in functie de caracteristicile societatii in care se nasc. De la cele mai mici varste e bine sa cunoastem particularitatile de dezvoltare specifice, dar si pe cele generale ale copiilor. Datorita acestora am putea sa dezvoltam tehnici prin care sa-i ajutam pe copiii nostri sa se regleze emotional, comportamental si cognitiv in orice zona a vietii de zi cu zi.

Autocunoasterea
se refera la un proces de explorare continua si de structurare a propriilor caracteristici. Ne referim aici atat la abilitati, emotii, motivatii, atitudini, mecanisme de aparare si de adaptare la mediu etc. In urma acestor doua procese, de explorare si structurare, se formeaza imaginea de sine a persoanei. Adolescenta este o etapa caracterizata atat prin schimbari la nivel cognitiv (al gandirii), afectiv, cat si emotional. Relatiile cu familia in cele mai multe cazuri se racesc pe zi ce trece, iar adolescentul, acel „copil prea devreme maturizat”, dupa parerea parintilor, devine un strain.

Una dintre ariile (domeniile) in care au loc mari schimbari se refera la autocunoastere. Daca pentru cei din jur pare a fi un strain, la fel se percepe si el. Nu este usor sa vezi cum in cateva luni incepi sa iei in greutate chiar daca mananci la fel ca si inainte, cresti in inaltime si ti se schimba intreaga fizionomie. Apar comparatii intre adolescentii de aceeasi varsta si o data cu ele si frustrarile. Frustrari pentru ca unii s-au dezvoltat mai repede sau pentru ca altii au ramas putin in urma, lucru pentru care sunt sanctionati de grupul de apartenenta. Toate aceste procese sunt de fapt motive de confuzie pentru adolescent.



De aceea el are nevoie de mult sprijin de la cei din jur pentru a se putea cunoaste pe sine. Exista numeroase proverbe si motto-uri ce vizeaza aceasta cunoastere: „Spune-mi care-ti sunt prietenii ca sa-ti spun cine esti”, „Cine se aseamana se aduna” sau „Esti ceea ce esti datorita tuturor”.  Ele exprima un adevar deja bine cunoscut: oamenii au nevoie de evaluarea celor din jur pentru a se cunoaste. Pe langa evaluarea externa exista si una interna. Rezultatele obtinute la final reprezinta un conglomerat ce duce la formarea propriei imagini de sine. Acceptarea neconditionata este un principiu deseori folosit in psihoterapie si poate fi aplicat cu succes in domeniul „adultilor in devenire”.

Asadar, ar fi bine sa-l faci si pe adolescentul tau sa inteleaga faptul ca:
  • Orice persoana este valoroasa pentru ceea ce este.
  • Fiecare om are defecte.
  • Nu exista oameni perfecti.
  • Odata ce am acceptat ca putem gresi uneori, putem incerca sa reducem numarul de erori.
  • Fiecare persoana are capacitatea de a-si tempera reactiile comportamentale, gandurile si starile afective.
  • O acceptare neconditionata a propriei persoane (indiferent de perfomantele in anumite domenii), precum si o gandire pozitiva (convingerea ca fiecare om are ceva bun) favorizeaza dezvoltarea personala.
  • Niciodata nu e prea tarziu pentru a lua decizia corecta sau pentru a ne razgandi.

Tu la ce altceva te-ai mai gandit pentru a-l incuraja pe copilul tau sa se cunoasca mai bine? Ai aplicat exercitiul propus la inceput? Care a fost reactia adolescentului dupa ce a citit mesajul tau? Asteptam raspunsurile tale.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe