characters characters

Asteptarile negative fata de copil

Propus de: Parenting cu Blandete   |   09 octombrie 2018    |   891 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

asteptarile negative fata de copil
Fara sa vreau, ma trezesc ca emit judecati de tot soiul la adresa lui Darius, de genul "Nu prea cred ca o sa intre in mare prea curand, pentru ca ii e prea frica de apa. Doar stiu cum se comporta cand e vorba de spalat pe cap" sau “mai bine merg singura la cumparaturi pentru ca atunci cand sunt cu Darius lucrurile merg mai incet, probabil ca incepe sa-mi ceara sa-i cumpar diverse”, sau alteori ma astept sa reactioneze exagerat intr-un anumit context, din cauza ca am mai trecut prin situatii similare care au dus la discutii indelungate sau chiar la tantrumuri – gen plecatul dintr-o vizita/ de la o petrecere aniversara.

Fac toate astea desi imi dau seama ca nu e OK, desi am habar de ceva teorie referitoare la asteptarile (eronate) pe care le avem fata de copii, desi asta arata ca nu l-as investi cu suficienta incredere. Ma supar de cate ori ma surprind facand lucrul asta. Am incercat sa observ de cate ori ajung sa gandesc asa si am realizat ca mi se intampla mai des decat as vrea.

Intr-un fel e normal sa-mi treaca gandurile de genul acesta prin cap, mai ales daca in aceleasi contexte s-a intamplat de mai multe ori la fel. Dar oare nu e cumva un fel de profetie autoimplinita? Sau nu-l “programez” chiar eu la comportamentul respectiv? Cam asta cred eu ca fac neintentionat, desigur. Cum e posibil asa ceva? Pai nici nu-i prea greu de explicat. Atunci cand avem niste asteptari “negative” sa le spunem, ne comportam intr-un anumit fel, desi poate nu sesizam diferenta. Dar ei, copiii nostri cu mintea lor ca un burete si cu sufletul deschis spre starile noastre, detecteaza la nivel subtil aceste diferente. Mai mult, altfel ne-ar fi comportamentul daca ne-am astepta ca ei sa se comporte bine. Numai ca si ei vor reactiona diferit la toate nuantele pe care le vom da noi actiunilor noastre in functie de ceea ce credem in sinea noastra.

Citeste continuarea articolului pe Parenting cu Blandete


Parenting cu Blandete este blogul Alexandrei, mama de 2 baieti minunati, Darius si Andrei, cu diferenta de varsta de fix 3 ani si 3 zile. Alexandra scrie despre bucuriile pe care i le aduce viata de mama, dar si despre provocarile ei.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe