characters characters

Asertivitatea

De ce este importanta si cum o incurajam la copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 ianuarie 2021    |   603 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

asertivitatea
Asertivitatea ne ajuta sa ne facem auziti fara a deveni agresivi fata de ceilalti, respectand atat propriile nevoi si drepturi, cat si nevoile si drepturile celorlalte personae. Asertivitatea inseamna ca putem spune ce gandim unei alte persoane, cu calm si incredere, chiar daca parerea noastra este opusa acesteia. Persoanele asertive inteleg ca nu detin adevarul absolut si ca mai au o multime de lucruri de invatat, astfel ca, nu le este frica sa fie contrazisi sau sa aasculte pareri diferite. Asertivitatea este despre a-ti cunoaste propriile nevoi si de a le expune, fara a fi agresiv, comunicand respectuos cu cei din jur, chiar daca parerile si gandurile celorlalti nu sunt la fel.

Citeste si:

Cum il inveti pe copil sa fie politicos si asertiv

Ce inseamna asertivitatea


Asertivitatea la copii. Cum o incurajam


Asertivitatea este un aspect important pentru felul in care comunicam cu cei din jur, dar si pentru echilibrul nostru interior. Daca pentru unele persoane, asertivitatea este o calitate naturala, pentru altele, aceasta trebuie invatata. Acelasi lucru este valabil si pentru copii: unii dintre ei vor continua sa isi sustina nevoile si parerile dincolo de anii prescolaritatii, in timp ce altii vor invata treptat, sa devina fie extrem de agresivi, fie extrem de pasivi in comunicarea cu cei din jur. Ambele categorii de copii pot fi ajutate sa adopte asertivitatea in comunicare.

Pentru copiii de varste mai mici, jocurile de rol pot fi eficiente cand vine vorba de exersarea asertivitatii. Poti pune in scena jocuri de rol in care copilul exerseaza cum poate reactiona asertiv atunci cand:

 • un copil vrea sa ii ia jucaria din mana la locul de joaca
 • a facut o greseala sau nu stie cum sa rezolve o problema
 • are nevoie de ajutor
 • vrea sa se imprieteneasca cu un alt copil pe care nu il cunoaste
 • vrea sa ii spuna unui alt copil sa inceteze un anumit comportament sau actiune care il afecteaza direct
 • vrea sa refuze invitatia sau rugamintea unui alt copil


Pentru copiii de varste mai mari si pentru adolescenti, asertivitatea vine ca rezultat al increderii in sine si a autocunoasterii. De aceea, este important sa ai discutii deschise si sincere cu copilul tau despre:


Cum poti incuraja in general asertivitatea in familie?


Invata-l pe copil despre granitele interpersonale de la varste cat mai mici.
Granitele interpersonale il mentin pe copil in siguranta, aparandu-l de abuzuri fizice sau sexuale, dar ajuta si la mentinerea echilibrului emotional. A avea granite interpersonale inseamna ca nu lasam parerile altor oameni sa ne defineasca sau sa ne afecteze stima de sine si increderea in sine. De asemenea, granitele sau limitele interpersonale ne ajuta sa facem diferenta intre emotiile proprii si emotiile altor persoane, intre gandurile si opiniile lor si gandurile si opiniile noastre. In lipsa limitelor interpersonale, ne lasam usor influentati de cei din jur, suntem usor convinsi ca valorile noastre morale nu sunt neaparat importante sau ca alte persoane stiu mai bine ce ne dorim sau ce ne ajuta sa crestem.


Incurajeaza independenta copilului tau. Cand incurajam initiativele si autonomia copiilor, acestia vor invata mai usor sa isi exprime propriile pareri si sa le sustina cu argumente.


Acorda atentie comunicarii nonverbale si invata-l pe copil sa aiba un limbaj corporal asertiv:
un contact vizual constant, umerii drepti, dar relaxati, zambet autentic, gesturi spontane, dar nu excesive.


Cand observi lipsa de asertivitate in comunicarea copilului tau, incearca sa intelegi care sunt obstacolele care il impiedica sa fie asertiv. Majoritatea obstacolelor in calea asertivitatii sunt convingeri pe care ni le-am format despre noi insine si despre relatiile cu cei din jur. De exemplu, copilul tau poate fi convins ca parerile sale nu sunt luate in considerare in familie, poate fi confuz cu privire la nevoile si emotiile lui, se poate teme ca va fi respins de cei din jur daca este asertiv sau ca va ofensa pe cineva.


Asertivitatea ii apara pe copii de problemele emotionale precum anxietatea si depresia si este un semn important al dezvoltarii lor armonioase. Daca iti propui sa il inveti pe copil sa comunice asertiv, acorda atentie abilitatii tale de a face acest lucru. Care sunt aspectele pe care le poti imbunatati cand vine vorba de asertivitate la tine insuti? Invatand sa comunici tu asertiv, ii vei oferi un model pozitiv copilului tau.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe