characters characters

Inteligenta emotionala la copii

Roata tehnicilor de control emotional

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 ianuarie 2017    |   42007 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

inteligenta emotionala copii
Pentru copii, emotiile reprezinta „adevarul”: desi pot trece repede, emotiile dicteaza comportamentul copiilor, pentru ca acestia inca nu au invatat sa le gestioneze.  Adultii stiu insa (sau ar trebui sa stie) ca o decizie luata intr-un moment de furie sau de tristete nu este neaparat cea mai fericita si nici cea mai corecta.

Chiar daca inca sunt mici, la gradinita sau au trecut la scoala, copiii trebuiesc familiarizati cu "povestea emotiilor". Iar aici, intervenim noi. Sa ii punem fata in fata cu emotiile, cu ceea ce simt si sa ii ajutam sa treaca mai departe, intelegand ce se petrece in inimioara si mintea lor.



Asadar, pentru a-i ajuta pe copii sa nu reactioneze mereu impulsiv, sub influenta emotiilor de moment, este util sa ii invatam cum se pot calma atunci cand sunt furiosi, dezamagiti sau tristi. Este bine sa retii insa ca progresul in aceasta directie are loc incet si treptat, pe masura ce are loc si maturizarea neurofiziologica. Cu alte cuvinte, nu este realist sa ne asteptam ca un copil sa aiba mereu reactii rationale si sa isi poata controla emotiile.
Ii putem ajuta pe copii amintindu-le constant care sunt actiunile concrete pe care le pot face in momentele dificile din punct de vedere emotional. Iata o activitate care poate atinge acest scop.

  • Vorbeste cu copilul tau despre lucrurile care il calmeaza atunci cand este suparat, furios sau dezamagit.
  • Faceti impreuna o lista cu aceste lucruri.
  • Desenati un cerc si, in functie de numarul de lucruri de pe lista voastra, impartiti-l in mai multe „felii”. Pe fiecare felie, copilul scrie o tehnica prin care se poate calma.
  • Spune-i ca poate decora fiecare felie cum doreste.
  • La final, daca doriti, puteti lipi roata pe o bucata de carton, introduce o piuneza in mijlocul ei si o puteti prinde pe un panou de pluta. Apoi, desenati o sageata pe panoul de pluta. Astfel, copilul poate invarti roata tehnicilor de control emotional, iar cea care se va opri in dreptul sagetii, va fi cea pe care o va folosi cand se va simti furios, trist sau dezamagit.

Aceasta activitate este potrivita si pentru cadrele didactice preocupate de dezvoltarea emotionala a copiilor. Roata emotiilor poate fi realizata de catre elevi si afisata in clasa, undeva unde poate fi vazuta de toti copiii, iar actiunile pot fi adaptate pentru contextul clasei.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    maura vieru    16.01.2017 - 18:28
    super articol sper ca va si functiona