characters characters

Cum sa ii dezvolti atentia

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 aprilie 2010    |   3574 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Atentia este o capacitate a creierului nostru care ne ajuta sa supravietuim in mediu si sa alegem doar acele informatii de care avem nevoie si care ne sunt absolut necesare. Astfel, atentia are un rol fundamental pentru noi ajutandu-ne sa ne ferim de pericole si sa ne adaptam la mediu. Iti propunem o activitate interesanta care poate fi pusa in practica in cadrul familiei, dar poate fi folosita si ca un joc de grup atunci cand la tine acasa au sosit musafiri de o varsta cu copilul tau. Scopul activitatii este de a-i dezvolta atentia.

 

 

De ce ai nevoie?

  • Un cronometru
  • Un tabel desenat pe o foaie de hartie
  • Un creion
  • Scaune
  • Cronometru

Cum se realizeaza?
1. Aduna toate persoanele care vor sa intre in joc.


2. Cere-le sa se aseze fiecare pe cate un scaun.


3. Explica-le regulile jocului si raspunde la nelamuririle pe care le-ar putea avea.


4. Cerinta jocului este ca fiecare sa se gandeasca la un obiect pe care si ceilalti sa il recunoasca. Se vor realiza diade: o persoana ofera detalii despre obiectul la care s-a gandit, iar celalalt va trebui sa ghiceasca cat se poate de repede despre ce obiect este vorba.


5. Pe o foaie de hartie deseneaza un tabel in care sa ai 3 categorii: numele fiecarui participant la joc, timpul (in minute/secunde) si obiectul ales.


6. Atunci cand s-a format prima diada, porneste cronometrul.


7. Noteaza pe tabel timpul necesar fiecarui participant pentru a ghici obiectul la care s-a gandit celalalt.


8. Daca nu reuseste sa identifice obiectul si observe ca depune eforturi, dar chiar nu stie, lasa pe altcineva din grup sa ofere raspunsul, in situatia in care il cunoaste. Daca nu, stabiliti de comun acord daca acel obiect a fost mult prea greu si fie ii mai dati o sansa, fie se considera un punct in minus pe tabel in dreptul celui ce nu a reusit sa gaseasca cuvantul.


9. Atunci cand se ofera detalii despre un obiect ar fi bine sa se inceapa doar cu 2-3, iar ulterior sa se adauge noi informatii. Spre exemplu: “este verde, cu dungi deschise la culoare si se mananca”, “in mijloc este rosu”, “daca il deschizi are samburi negri”. Probabil ca te-ai prins deja ca e vorba de pepenele rosu.


10. Puteti sa va ganditi atat la obiecte, cat si la fructe, legume etc. atata timp cat sunteti siguri ca si ceilalti care participa la joc au avut cel putin o data contact cu obiectul la care voi v-ati gandit.


11. Fiecare va fi pe rand, “ghicitor” si cel care ofera detalii.


12. La final, realizeaza o ierarhie privind cele mai multe obiecte identificate corect si in timpul cel mai scurt de timp.


13. Poti oferi o recompensa dulce tuturor participantilor cum ar fi o prajitura de casa, o inghetata sau chiar o iesire la o plimbare in parc pentru destindere.


Acest joc poate fi jucat in orice moment al zilei, insa incercati sa ii acordati timpul si rabdarea necesare. De asemenea, nu uitati ca scopul jocului este de a-ti pastra atentia la nivele cat mai ridicate pentru a construi in minte obiectul la care celalalt se gandeste. E vorba de “a prinde” toate detaliile pentru a creiona imaginea obiectului.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    corina    11.05.2011 - 08:04
    ceilalti participanti, inafara diadei, isi pot pierde repede atentia. mi se pare util jocul similar in care profesorul citeste un text iar copii trebuie sa fie atenti sa sa sse ridice in picioare atunci cand aud un anumit cuvant, cu o anumita litera/sunet sau parte de vorbire etc. punctelee se pot contabiliza la fel intr-un tabel si la final se ofera o recompensa castigatorilor.