characters characters

Art terapie pentru copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 iulie 2020    |   1923 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

art terapie pentru copii si adolescenti
Cat timp a trecut de cand n-ai mai strans pensule de pe masa si nu ai sters urme de acuarele lasate de copilul tau peste tot prin casa? Pentru multi parinti, acuarele si arta in general nu reprezinta prima solutie la care apeleaza atunci cand copiii se plictisesc sau au o dispozitie emotionala mai proasta. Ideea ca pictura sau desenul se potriveste doar celor care au inclinatie spre asa ceva impiedica multi copii si adolescenti sa se bucure de beneficiile art terapiei.

Citeste si:

Proiecte de art terapie pentru copii


Cinci concepte utile din terapia de familie


Arta ofera creierului o pauza de la stres, tristete, furie sau alte emotii pe care copiii si adolescentii au dificultati in a le gestiona. Art terapia este locul unde se intalnesc arta si psihologia, folosind procese creative si tehnici artistice pentru a ajuta copiii si nu numai sa isi dezvolte constiinta de sine, sa isi exploreze emotiile si sa isi rezolve conflictele sau traumele.

Pentru art terapie nu e nevoie de experienta in arta sau de anumite abilitati artistice naturale. Procesul in sine este unul de explorare, iar practica permite fiecarui individ sa foloseasca activitatile creative in moduri care sa il ajute emotional. Art terapia poate fi folosita pentru:

  • A imbunatati gandirea
  • A imbunatati functiile senzorio-motorii
  • A cultiva rezilienta emotionala
  • A creste constiinta de sine
  • A creste stima de sine
  • A promova autoreflectia
  • A imbunatati abilitatile sociale
  • A reduce conflictele

Art terapia este oferita de specialisti formati in domeniu, care imbina activitatile artistice cu dialogul structurat despre emotii, ganduri si comportamente. De aceea, cand realizam aceste exercitii de ar terapie acasa, rezultatele nu vor fi neaparat aceleasi ca atunci cand ar fi realizate cu ajutorul unui terapeut. Dar pot fi utile pentru a-l ajuta pe copil sa isi clarifice emotii si ganduri, sa le exprime intr-o modalitate acceptabila (fara violenta si fara consecinte ireparabile asupra relatiilor sociale) si sa se calmeze in momente tensionate sau dificile.

Cartea postala

Este un exercitiu care il ajuta pe copil sa raspunda la intrebarea: „Ce i-ai spune persoanei care te-a ranit daca nu ai fi fata in fata cu ea?”. Ideea la baza acestui exercitiu este ca deseori ne este dificil sa gasim cuvintele potrivite in momentele de tensiune emotionala sau, cand vine vorba de copii, teama ii poate impiedica sa isi explice comportamentele in fata unui adult sau unui alt copil. Alteori, pur si simplu, ne este mai usor sa ne exprimam in scris decat verbal, fata in fata. Exercitiul este potrivit in situatii precum urmatoarele: copilul a avut un conflict nerezolvat cu o persoana pe care nu o va intalni foarte curand si a fost afectat de acest conflict, copilul se simte vinovat sau rusinat pentru un comportament fata de o alta persoana, copilul simte frustrare sau resentimente fata de o alta persoana etc.

Propune-i sa realizeze o carte postala pe care ar vrea sa o trimita persoanei respective. Puteti folosi o coala A4 sau A5. Pe o parte a foii spune-i sa realizeze un desen sau o pictura care sa exprime emotiile sau gandurile sale. Cealalta parte a foii o impartiti pe jumatate pe orizontala: intr-una din jumatati va scrie mesajul, iar in cealalta jumatate, va scrie numele destinatarului.

Desigur, nu este nevoie ca mesajul sa ajunga neaparat la destinatar, scopul exercitiului fiind identificarea si exprimarea propriilor emotii, precum si gasirea unei modalitati de solutionare a acestora. De aceea, daca este vorba de furie sau resentimente, il poti intreba pe copil la finalul exercitiului: „Cum crezi ca ai putea depasi aceste emotii?” sau „Cum crezi ca ai putea rezolva acest conflict?”, iar daca este vorba despre tristete, il poti intreba: „Ce crezi ca o sa te ajute sa te simti mai bine?”


Colajul inspirational

Este o activitate potrivita mai ales pentru adolescenti, care sunt in procesul de exprimare si descoperire a propriilor valori, dar in acelasi timp supusi unei presiuni sociale intense din partea grupului de prieteni. Pentru a-i ajuta sa isi exprime propriile idei, pareri si valori personale fara teama de a fi judecati sau respinsi, putem incuraja proiectele artistice care le dau ocazia de a face acest lucru.

Pentru colajul inspirational, ai nevoie de reviste vechi, creioane sau carioci, foarfeca si lipici si un carton A4 sau A3. Primul pas este ca adolescentul tau sa se gandeasca si sa scrie pe o coala de hartie lucrurile care sunt importante pentru el, valorile morale in care crede cu tarie. Pentru a-l ajuta sa le identifice, il poti intreba: Care sunt comportamentele pe care le admiri cel mai mult la alti oameni? Care sunt comportamentele tale de care esti cel mai mandru? Care sunt lucrurile care te enerveaza cel mai mult in jurul tau? Aceste intrebari il ghideaza catre acele valori morale care sunt importante pentru el. De exemplu, daca admira oamenii independenti sau nonconformisti, inseamna ca apreciaza libertatea de exprimare si actiune. Daca il enerveaza ipocrizia, inseamna ca sinceritatea este importanta pentru el.

Dupa ce a realizat o lista de valori importante pentru el, urmeaza sa se gandeasca la imagini, cuvinte sau actiuni care sunt asociate cu aceste valori. Dupa ce le trece si pe acestea pe hartie, poate decupa imagini sau cuvinte din reviste si le poate aranja intr-un colaj.


Activitatea il poate ajuta sa se cunoasca mai bine, dar poate fi si un punct de plecare in alegerea unei cariere sau profesii. Cu cat adolescentul tau stie mai bine care sunt lucrurile care conteaza pentru el, cu atat mai usor ii va fi sa aleaga un domeniu profesional potrivit.

Ce este in inima ta?

Daca esti intrebat care sunt lucrurile sau activitatile care te fac fericit, cat de repede ai gasi un raspuns? Si cat de complex ar fi acesta? Majoritatea adultilor petrec mult timp rezolvand probleme sau depasind obstacole, uitand sa se orienteze in mod voluntar si catre activitatile placute, care le aduc bucurie sau relaxare. Copiii invata prin imitatie, asa ca deseori aceasta tendinta a parintilor se transmite treptat si copiilor si adolescentilor.

Exercitiul urmator va poate ajuta atat pe tine, cat si pe copilul tau sa intoarceti privirea catre acele lucruri care va aduc bucurie, fericire sau relaxare. Ideea este simpla: desenati pe o foaie de hartie o inima. Folositi creioane sau carioci pentru a desena in interiorul inimii lucrurile care va fac fericiti. Vorbiti apoi despre motivele pentru care aceste lucruri va aduc fericire si despre cum puteti sa faceti mai mult timp pentru ele in viata de zi cu zi.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe