characters characters

Amenajarea camerei de prescolar

Propus de: Mihaela Zaharia   |   22 iunie 2012    |   4415 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Amenajarea camerei de prescolarCamera unui prescolar ia nastere in mod treptat, intr-un fel firesc, ca o evolutie naturala. In cazul nostru, camera de prescolar a luat nastere tot inlocuind lucrurile de bebelus. Si desi exista si era folosit un pat de copil mare (cu asternuturi si paturici cu printese sau masini), patutul de bebelus cu plasa a mai locuit mult timp in camera, pe post de culcus pentru jucariile de plus.

Mai ales ca intre timp se alesese cu o gaura in plasa, eu nu mai tin minte de ce, dar stiu ca unele mamici fac gaura in patut ca sa isi tina bebelusul de mana chiar daca ele dorm in pat si el „singur”. Fireste, la un moment dat a fost scos si patutul, iar jucariile au ajuns in niste cutii mari transparente, puse pe categorii.

Personal, am considerat ca e prea mult sa ii cer unui copil mic sa isi aranjeze toate jucariile frumos pe rafturi, asa ca noi avem cutii. Doua cutii mari pentru jucariile de plus, doua cutii patrate, putin inalte care incap sub pat cu alte jucarii mai mici, si inca una pentru reviste – tot sub pat. Avem si cutiute mai mici pentru creioane colorate, carioci, creioane cerate, puzzle-uri, lego, gume de sters, stampile, bratari, moate si... monede.

Amenajarea camerei de prescolar
Ce mai exista in camera ... in afara de cutii?
In primul rand avem o masuta si scaunele. Sunt de plastic si a fost foarte comod sa fie asa mai ales atunci cand le-am folosit la pictat.

Exista biblioteca pe ale carei rafturi stau, printre cutiile cu puzzle si cele cu creioane, cartile. Deoarece formele cartilor pentru copii sunt variate, unele nu au incaput pe latimea raftului si au aterizat in cutia cu reviste de sub pat. Mai ales cele subtiri. Pe raft sunt aranjate indeosebi  in functie de marime, doar cele de germana au un spatiu special al lor.

Hainele de prescolar au stat multa vreme intr-un dulap cu 4 sertare largi – in fiecare sertar fiind o anumita categorie de haine: pijamale (+haine de casa), bluzite, pantaloni si sosete/ciorapi/chilotei. Doar camasutele si hainele groase stateau in sifonier, pe umeras. Asa copilul putea sa si le aleaga si sa se imbrace singur pentru ca, fireste, erau la indemana lui. Asa cum erau si cele de la intrare: hainute, fulare, manusi, caciuli sau sepci.

Desi e camera copilului, unele jucarii nu stau deloc acolo, ci in dormitorul nostru... pe dulap. Sunt acele jucarii pentru varste mai mari, sau cele cu multe piese mici care se pot rataci usor si dureaza mult sa le gasesti pe toate (cum sunt piesele de table, sah sau GO). Nici jucariile de nisip nu stau in camera copilulu, ci pe balcon, desi unele au locul lor intr-un saculet de plasa la usa – fiindca sunt luate des in parc.

O perioada peretii au fost plini cu afise: cu litere, cu numere, cu lunile anului si anotimpurile si chiar harti. Acum nu mai sunt. O perioada au fost multe abtibilduri fosforescente: stele, luna, planete dar si printese si masinute, in timp s-au desprins singure si nu am mai pus altele. Mai ales ca nu am copii carora sa le fie frica de intuneric, desi exista o lampa de sare pe post de lampa de veghe cand sunt raciti. Avem in schimb rame pentru tablouri – adica picturile sau desenele lor care ne plac cel mai mult. Asemenea „realizari” avem si pe usa frigiderului prinse cu magneti. Ar fi fost comod sa fie prinse si cu ace cu gamalie pe un panou din pluta – fireste, daca si cel mic poate umbla cu ele in siguranta.
Amenajarea camerei de prescolar
 Amenajarea camerei de prescolar

Bineinteles, din camera unui prescolar nu trebuie sa lipseasca tabla – care e folosita intens de cand a inceput gradinita, pe post de „gradinita de acasa”. Cu jucarii, papusi sau cu fratele mai mic pe post de elevi.  Alt obiect obligatoriu prezent este radio-casetofonul. Cand copiii danseaza sau fac sport au parte de muzica antrenanta, cand  lucreaza la fise sau pe carticele ii invaluie muzica clasica, atunci cand exerseaza o limba straina asculta CD-uri cu cursuri audio, cand adorm asculta povesti, iar cand se trezesc dimineata asculta stirile la radio pentru copii.

Ce-as mai face la o camera de prescolar? As face ca geamurile sa nu poata fi deschise de cel mic sau cel mult doar rabatate. Dar as pune pe geam abtibilduri sau as face desene cu spray colorat – nu numai de Craciun.

Voi ce propuneri aveti pentru camera unui prescolar? Cum putem face ca lumea lor de acasa sa fie si mai interesanta?

Psih. Mihaela Zaharia
Sunt psiholog de 13 ani, trainer de 9 ani si mamica de 8 ani pentru fetita mea, acum eleva in clasa I si de 5 ani jumate pentru baietelul meu, viitor elev in clasa zero.
Lucrez in principal cu parinti in cadrul firmei de training si coaching, Mind Master si imi place sa scriu pentru SuntParinte.ro.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • mihai12_sp
    mihai12_sp    25.06.2012 - 12:41
    Camera unui prescolar trebuie sa i se adreseze. Sa-i spuna fara cuvinte, aici este locul tau! Un birou, un dulap pentru haine, altul pentru carti si jucarii, toate in culori vesele, alese si asezate impreuna cu copilul, fac din micuta camera, un intreg regat!Strictul necesar impreuna cu dragostea noastra, pot face un copil fericit!Va spun din propria-mi experienta!

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe