characters characters

Altruismul aduce beneficii copiilor

Copiii altruisti sunt copii mai fericiti

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 decembrie 2017    |   3956 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

altruism beneficii
In lumea din ce in ce mai competitiva si mai individualista in care traim, altruismul pare a fi o o trasatura de personalitate pe care nu este nevoie sa o incurajam prea mult la copiii nostri. Ne dorim sa fie mai ales inteligenti, curajosi, optimisti si perseverenti, pentru a ne asigura ca vor avea succes si vor fi fericiti. Altruismul si empatia pot parea mai putin importante in acest context. Insa studiile despre fericire arata din ce in ce mai clar ca faptele bune ne fac mai fericiti, iar relatiile sociale armonioase (bazate pe empatie si altruism) sunt esentiale pentru sanatatea psihica si fizica.

Citeste si alte materiale pe aceeasi tema:

Cum poti incuraja empatia in familie

Generozitate si moralitate. Cum crestem copii cu astfel de valori


Altruismul si echilibrul emotional al copiilor

Sean Grover, terapeut si autor de carti de psihologie, atrage atentia asupra beneficiilor pe care le aduce altruismul copiilor si adolescentilor.

Altruismul creste fericirea personala.

Cum se intampla acest lucru? Comportamentele altruiste ne orienteaza atentia catre cei din jur, catre lume si felul in care o putem face mai buna. Reusind sa ajute alti oameni, copiii vor trai un sentiment de bucurie si implinire, care le va creste nivelul de fericire personala. Pe de alta parte, orientarea catre problemele altora poate reduce tendinta de-asi centra atentia asupra propriilor probleme si asupra propriilor emotii negative, tendinta care poate sa apara mai ales in adolescenta. Concentrarea atentiei doar asupra propriilor probleme este asociata cu aparitia depresiei sau anxietatii, fiind un simptom specific al acestora, dar si un factor care le incurajeaza.

Altruismul promoveaza relatiile interpersonale.

Izolarea sau singuratatea este principalul dusman al fericirii, insa altruismul ajuta la o mai buna integrare in comunitate a oamenilor, deoarece se manifesta de cele mai multe ori in relatie cu alte persoane. Generozitatea duce la conexiuni mai frecvente si mai apropiate cu cei din jur, ceea ce inseamna, indirect,  un nivel mai ridicat de fericire personala.  

Copiii altruisti au ocazia sa cunoasca oameni din medii diferite, cu preocupari diferite, invata sa comunice in situatii diverse si traiesc, in general, experiente emotionale diverse, care ii ajuta sa relationeze mai usor cu cei din jur.

Altruismul intareste identitatea personala.

Actele de caritate si de ajutorare a altora cresc stima de sine, ceea ce inseamna un nivel mai ridicat de incredere in propria persoana. Iar in timp, daca adolescentul sau copilul are suficiente ocazii sa se implice in comportamente altruiste, acestea vor deveni parte din identitatea sa personala. Toate comportamentele pe care copiii aleg sa le aiba si sa le repete in timp vor ajunge sa faca parte din identitatea lor personala.

Altruismul ii ajuta pe copii sa isi gaseasca aspiratiile.

Adolescentii altruisti se declara mai orientati in ceea ce priveste viitorul lor profesional daca traiesc experienta de a-i ajuta pe cei din jur. Acest lucru se intampla deoarece, contrar asteptarilor adultilor, motivatia extrinseca sau financiara pentru alegerea unei profesii nu este intotdeauna suficienta pentru adolescenti. Motivatia intrinseca este cea care il va sustine pe copil atunci cand va intampina obstacole in drumul sau academic sau profesional. Bunatatea, compasiunea, recunostinta si empatia sunt calitati care ii invata pe copii ca a-i ajuta pe cei din jur inseamna a te ajuta pe tine insati.

Copiii altruisti se maturizeaza mai repede.

Altruismul implica de multe ori initiativa, creativitate, imaginatie si abilitati de comunicare eficienta. Toate acestea il ajuta pe copil sa gandeasca mai rational, sa fie mai informat cu privire la realitatea din jurul sau si sa se simta suficient de puternic si capabil sa aduca o schimbare pozitiva in viata altor oameni.

Copiii altruisti intra in mai putine probleme

Adolescentii altruisti, care manifesta multe comportamente prosociale (de ajutorare) tind sa aiba mai putine probleme si comportamente de risc, dar si relatii de familie mai bune. O posibila explicatie a acestui lucru este ca atunci cand copiii au ocazia de a se implica in comportamente prosociale sau altruiste au mai putin timp pentru a se implica in comportamente de risc (precum consumul de alcool sau de droguri) si au ocazia de a se integra in grupuri de copii si tineri cu comportamente pozitive, nu problematice.

Altruismul, prin comportamente de ajutorare sau consolare, apare din primii ani de viata, cand copiii inca nu au capacitatea de a intelege emotiile celor din jur si de a manifesta empatie. Acest lucru arata, potrivit unor specialisti, ca actiunile altruiste sunt importante pentru supravietuirea noastra, dar si pentru evolutia noastra armonioasa. De aceea, nu ezita sa oferi copilului ocazia de a fi altruist - ii vei oferi oportunitatea de a se dezvolta el insusi armonios.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe