characters characters

Altfel de teme de vacanta pentru copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 iunie 2020    |   6517 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

teme inedite de vacanta
Temele pentru vacanta nu trebuie sa fie o povara pentru copii, ele pot fi interesante sau chiar distractive. Iata cateva idei de altfel de teme de vacanta pe care cadrele didactice le pot propune copiilor in aceasta vara.

Jurnalul fotografic al verii

Pentru a incuraja creativitatea si spiritul de observatie al copiilor, cadrele didactice le pot da ca tema de vacanta realizarea unui jurnal fotografic al vacantei. Ideea este simpla: copilul realizeaza o fotografie pe zi, care sa surprinda un moment special sau atmosfera generala a zilei respective. Este o idee care le ofera copiilor libertate de exprimare (ei aleg cum si ce vor fotografia) si satisfactia de a crea un proiect pe termen lung.

Colectii de elemente naturale

Copiii din clasele primare pot fi incurajati sa exploreze natura colectionand frunze sau flori (pe care trebuie sa le identifice corect), pietricele sau alte elemente din natura. Activitatea ii ajuta sa afle mai multe despre plante si le incurajeaza curiozitatea.

Realizarea unui tutorial

Cadrele didactice ii pot incuraja pe copii sa invete lucruri noi propunandu-le sa devina la randul lor profesori. Ideea acestei “teme” de vacanta este ca elevii sa aleaga un subiect care ii intereseaza, sa il exploreze, sa isi formeze o abilitate legata de acesta si sa demonstreze intr-un scurt video sau intr-o serie de fotografii cum poate fi folosita acea abilitate. De exemplu, copiii pasionati de desen, pot invata sa deseneze un animal si apoi pot filma sau fotografia etapele realizarii desenului sau copiii pasionati de programare pot realiza un tutorial despre cum se creeaza o pagina web simpla.

Realizarea unui colaj de vara

Un altfel de jurnal, colajul poate fi o modalitate artistica prin care copilul isi exprima emotiile traite sau pastreaza amintirile frumoase din timpul vacantei de vara. Este preferabil ca acesta sa fie realizat de-a lungul intregii veri, nu in ultimele zile de vacanta.

Interviuri

Ce modalitate mai buna de a exersa abilitatile de comunicare (orala si in scris) ale copiilor, dar si increderea in sine si capacitatea de ascultare decat provocarea de a juca rolul de reporter? Cadrele didactice pot da ca tema de vacanta realizarea unui interviu cu o persoana pe care copilul o admira/ o persoana pe care nu o cunoaste prea bine, din vecinatate sau chiar o persoana din alt colt al lumii (folosind internetul, cu ajutorul si sub supravegherea parintilor). Criteriile de alegere a persoanei intervievate pot fi diverse: varsta (o persoana varstnica poate oferi o perspectiva diferita copiilor), ocupatia (copiii pot alege o persoana care au o profesie de interes pentru ei), proximitatea (copiii pot alege o persoana care sta in acelasi bloc, de exemplu), iar intrebarile pot fi de asemenea sugerate de catre cadrele didactice, lasand copiilor libertatea de a adauga altele.

O alta idee este ca elevii sa adreseze aceleasi intrebari mai multor persoane si sa observe diferentele intre raspunsuri – un fel de sondaj de opinie sau chestionar.

Jurnalul de fapte bune

Compasiunea si initiativa pot fi dezvoltate de la varste mici, daca ii sustinem pe copii in acest sens. In timpul vacantei de vara, copiii pot sa realizeze un inventar al faptelor bune facute de ei sau observate la alte persoane.

Experimente stiintifice

Cadrele didactice pot incuraja copiii sa creeze o serie de experimente stiintifice si sa noteze rezultatele observate.

Caietele de vacanta

Pentru ca toate cadrele didactice sunt interesate sa previna pierderile de invatare care au loc in vacanta de vara, in locul zecilor de exercitii si teme care par o povara pentru copii, acestea pot alege caietele de vacanta, realizate special astfel incat sa imbine relaxarea cu invatarea.


Ideile de teme inedite de vacanta sunt nesfarsite, putand porni de la recomandari simple pentru sanatatea emotionala si fizica a copiilor (de exemplu, cadrele didactice le pot da ca tema copiilor sa petreaca cel putin 2 ore in aer liber sau facand miscare) pana la idei de proiecte artistice sau stiintifice complexe.


Alte idei inedite de teme de vacanta:

Provocarea lecturii – lantul de carti

Exercitiul zilnic pentru starea de bine – Trei lucruri bune

Jurnalul lecturii

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe