characters characters

Ajuta-l pe copil sa se concentreze mai bine

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 mai 2010    |   5362 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Copiii sunt extrem de curiosi, iar mediul in care traiesc este perceput ca fiind foarte complex si interesant. De aceea, unii nu reusesc sa se concentreze la fel de bine atunci cand vine vorba de sarcini specifice. Deseori sunt interesati de lumina din camera, obiectele si culorile lor, de micile detalii sau obiecte de ornament etc. Acestea ii distrag de la sarcina si nu reusesc sa-si mentina atentia concentrata pentru o perioada foarte mare de timp.
Iata cateva modalitati prin care poti sa ajuti la instalarea concentrarii:
1. Redu multitudinea de distractori din jur. Atunci cand vrei sa-i ceri sa faca ceva, ideal ar fi sa folosesti cateva modalitati prin care sa-i atragi atentia. Spre exemplu, iti doresti sa-i transmiti ca te deranjeaza faptul ca sare in pat dansand pe muzica. O modalitate de a elimina distractorii si de a-l face sa se focuseze asupra a ceea ce spui este aceasta: opreste muzica, spune-i pe nume, prezinta-i in cateva cuvinte ce te deranjeaza, uita-te in ochii lui si adopta o postura cat se poate de sobra. Atunci cand invata, cere-i sa opreasca televizorul din camera, calculatorul sau muzica din casti. Asigura-te ca usa de la camera e intredeschisa pentru a mai putea “arunca un ochi” asupra a ceea ce face.

2. Creeaza rutine. Daca copilul tau are niste rutine pe care le urmeaza, atunci ii este mai usor sa se concentreze. Spre exemplu, daca ii spui si urmeaza zi de zi pasii urmatori: cand vine de acasa, isi asaza haina in cuier, se descalta, isu schimba imbracamintea, mananca, iar apoi isi face temele si ulterior se poate juca cu vecinii sau are acces la televizor sau calculator, ii va fi mai usor sa se obisnuiasca. Va sti care sunt secventele pe care sa le urmeze. Va avea predictibilitate (stie ce anume are de facut), va avea o serie de responsabilitati si sarcini pe care stie ca e nevoie sa le respecte pentru a-si organiza intr-un mod util timpul.

3. Utilizeaza simboluri prin care copilul sa stie ce urmeaza. Spre exemplu, pentru a-i atrage atentia poti sa folosesti in casa un clopotel pentru a anunta ca e ora mesei, un simplu batut din palme daca cel mic nu e atent la lectii, un batut cu degetul in masa ori poti folosi, daca esti cadru didactic, o simpla atingere a capului. Este mai util sa mergi spre elevul care nu este atent in timp ce tu-ti prezinti in continuare lectia si sa-l atingi prieteneste pe umar, decat sa-l nominalizezi de fata cu toti riscand sa distragi atentia tuturor elevilor din cauza unuia singur.

4. Foloseste post-it-uri, acele biletele pe care poti nota unele sarcini pe care copilul le are de indeplinit imediat ce ajunge acasa, daca niciunul dintre parinti nu este acasa  pentru a-l intampina. Asa va putea sa-si organizeze mai bine timpul si sa aiba o secventa clara a lucrurilor  asupra carora e nevoie sa se concentreze.

Recomandarile tale:
Tu prin ce alte metode il ajuti pe copil sa se concentreze?

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Cum imbunatatim atentia copiilor
  Cum imbunatatim atentia copiilor
  25 martie 2021   

  Stresul si izolarea sociala din perioada pandemiei afecteaza nu doar echilibrul emotional al copiilor, ci si abilitatile lor cognitive. Cum putem imbunatati atentia copiilor?

 • Cum cresti un copil calm si capabil sa isi concentreze atentia
  Cum cresti un copil calm si capabil sa isi concentreze atentia
  18 noiembrie 2020   

  Intr-o epoca in care atentia ne este distrasa din aproape toate directiile, capacitatea de autocontrol si de concentrare asupra unei singure activitati pentru o perioada indelungata de timp devine un fel de superputere. Cum putem incuraja autocontrolul copiilor nostri?

 • Cum imbunatatim concentrarea atentiei
  Provocarea lunii Septembrie: 30 zile pentru o mai buna concentrare a atentiei
  31 august 2020   

  Pe parcursul lunii septembrie, poti aduce cateva schimbari in familia ta care va vor ajuta pe toti sa va concentrati atentia mai eficient. Iata cateva dintre provocarile pe care ti le recomandam sa le pui in practica in fiecare zi.

Mai multe