Ajuta-l pe copil sa se concentreze mai bine
Copiii sunt extrem de curiosi, iar mediul in care traiesc este perceput ca fiind foarte complex si interesant. De aceea, unii nu reusesc sa se concentreze la fel de bine atunci cand vine vorba de sarcini specifice. Deseori sunt interesati de lumina din camera, obiectele si culorile lor, de micile detalii sau obiecte de ornament etc. Acestea ii distrag de la sarcina si nu reusesc sa-si mentina atentia concentrata pentru o perioada foarte mare de timp.
2. Creeaza rutine. Daca copilul tau are niste rutine pe care le urmeaza, atunci ii este mai usor sa se concentreze. Spre exemplu, daca ii spui si urmeaza zi de zi pasii urmatori: cand vine de acasa, isi asaza haina in cuier, se descalta, isu schimba imbracamintea, mananca, iar apoi isi face temele si ulterior se poate juca cu vecinii sau are acces la televizor sau calculator, ii va fi mai usor sa se obisnuiasca. Va sti care sunt secventele pe care sa le urmeze. Va avea predictibilitate (stie ce anume are de facut), va avea o serie de responsabilitati si sarcini pe care stie ca e nevoie sa le respecte pentru a-si organiza intr-un mod util timpul.
3. Utilizeaza simboluri prin care copilul sa stie ce urmeaza. Spre exemplu, pentru a-i atrage atentia poti sa folosesti in casa un clopotel pentru a anunta ca e ora mesei, un simplu batut din palme daca cel mic nu e atent la lectii, un batut cu degetul in masa ori poti folosi, daca esti cadru didactic, o simpla atingere a capului. Este mai util sa mergi spre elevul care nu este atent in timp ce tu-ti prezinti in continuare lectia si sa-l atingi prieteneste pe umar, decat sa-l nominalizezi de fata cu toti riscand sa distragi atentia tuturor elevilor din cauza unuia singur.
4. Foloseste post-it-uri, acele biletele pe care poti nota unele sarcini pe care copilul le are de indeplinit imediat ce ajunge acasa, daca niciunul dintre parinti nu este acasa pentru a-l intampina. Asa va putea sa-si organizeze mai bine timpul si sa aiba o secventa clara a lucrurilor asupra carora e nevoie sa se concentreze.
Recomandarile tale:
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum cresti un copil calm si capabil sa isi concentreze atentia
Intr-o epoca in care atentia ne este distrasa din aproape toate directiile, capacitatea de autocontrol si de concentrare asupra unei singure activitati pentru o perioada indelungata de timp devine un fel de superputere. Cum putem incuraja autocontrolul copiilor nostri?
-
Provocarea lunii Septembrie: 30 zile pentru o mai buna concentrare a atentiei
Pe parcursul lunii septembrie, poti aduce cateva schimbari in familia ta care va vor ajuta pe toti sa va concentrati atentia mai eficient. Iata cateva dintre provocarile pe care ti le recomandam sa le pui in practica in fiecare zi.
-
Efectul scindarii atentiei – ce inseamna si de ce e important pentru copilul tau
Cauzele problemelor de invatare pot fi legate de felul in care este prezentata lectia, de felul in care copilul isi organizeaza notitele sau de formularea ineficienta a informatiilor noi.
Adauga tu primul comentariu: