characters characters

Ajuta-l pe copil sa renunte la lucruri inutile

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 septembrie 2012    |   5549 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Cand te gandesti la o casa sau la o camera frumoasa, cel mai probabil ti-o imaginezi si ordonata: cu putine lucruri imprastiate sau asezate pe mobila, cu suprafete curate si cu accesorii care sa adauge un plus de farmec, dar fara sa umple spatiul prea mult. Cand te gandesti la camera copilului tau, ai acelasi fel de imagine in minte? Daca si copilul tau sau intreaga ta familie a strans o multime de lucruri de-a lungul anilor, la care apoi nu a mai reusit sa renunte, acest articol este si pentru tine.

Cum il ajuti pe copil sa renunte la lucrurile inutile

Unul dintre pasii pe care ii face o familie care adopta stilul de viata minimalist este sa sorteze obiectele inutile si sa renunte la ele (sa le arunce, sa le doneze sau sa le vanda). Chiar daca stilul minimalist nu te atrage, o sortare periodica a obiectelor din casa voastra este benefica. Iata cum il ajuti pe preadolescent sa faca acest lucru.

1. Distrati-va aruncand. Intr-o zi de weekend in care aveti amandoi timp liber, pune muzica in casa si propune-i sa selectati impreuna lucrurile la care veti renunta. Aveti ocazia sa petreceti timpul impreuna, povestind despre momentele in care ati cumparat/primit/realizat diverse obiecte de care ati uitat si luand impreuna decizii cu privire la soarta lor: le pastrati/le aruncati/le donati/le vindeti? Este mai usor sa obtii rezultate daca faci acest lucru intr-o atmosfera relaxata si distractiva: timpul trece mai usor, iar copilul nu va resimti propunerea ta ca pe o constrangere.

2. In pasi marunti. Cei mai multi copii au cate un obiect de care nu s-ar desparti niciodata: o bluza, un joc sau o patura, care, indiferent cat de vechi sunt, nu vor fi aruncate. Este preferabil sa il lasi pe copil sa le pastreze, pentru ca pe masura ce creste, este foarte probabil sa nu le mai considere atat de importante. De aceea, nu incepe cu obiectele la care tine foarte mult atunci cand te hotarasti sa il ajuti sa selecteze obiectele la care renunta, ci cu obiectele pe care stii ca nu le mai foloseste.

3. Curatenie generala la intervale regulate. Asta inseamna ca totul trebuie sa straluceasca. Poti sa te transformi putin, la fiecare doua saptamani, in mama vitrega a Cenusaresei. Chiar daca e neplacut, este o modalitate prin care copilul tau va realiza ca, cu cat are mai putine obiecte, cu atat va termina mai repede curatenia.

4. Tot ce e stricat se arunca. O astfel de “invitatie” adresata copilului poate avea doua efecte benefice: fie are mai mare grija de lucrurile sale, fie ceea ce e stricat intr-adevar nu va mai ocupa un loc “nemeritat” in camera lui, iar asta inseamna o “aerisire a spatiului”.

5. Banii de buzunar. Atata timp cat setezi o anumita suma de bani pentru buzunarul copilului, acesta va avea la dispozitie doar o suma in care sa se incadreze atunci cand vrea sa isi achizitioneze ceva nou. Va avea mai multa grija de ceea ce are si implicit nu isi va permite sa cumpere prea multe lucruri si uneori inutile.

6. Apeleaza la simtul binefacerii. “Daca ai prea multe si nu te folosesti de ele, inseamna ca le poti da altcuiva care s-ar putea sa aiba nevoie de ele”.  Din cand in cand, poti face o strangere de obiecte in familie si la cei apropiati pe care le puteti dona.

Astfel de masuri luate in viata copilului sunt importante fiindca il ajuta sa isi simplifice viata, sa isi aeriseasca spatiul, il invata ce este respectul fata de lucrurile pe care le detine si respectul pentru ceilalti si va invata sa priveasca posesia obiectelor cu alti ochi. In plus, poate ca la finalul unei asemenea initiative, veti descoperi impreuna ca va descurcati cu usurinta cu mai putine obiecte si ca importanta pe care o acordam lucrurilor materiale este de multe ori exagerata.

Tu ai decis sa renunti la lucrurile inutile sau in plus din casa? Cum a fost aceasta experienta pentru familia ta?

Comentează:
5 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • luminitabostan
    luminitabostan    20.03.2013 - 17:03
    Noi ne pregatim sa facem o excursie cu clasa fetelor mele in prima saptamana din aprilie la Valea Plopului si deja incepem sa ne pregatim de acum cu haine, jucarii, carti care speram sa le fie de folos copiilor.
  • Oprea Lucica
    Oprea Lucica    22.10.2012 - 14:34
    si eu am o gramada de lucruri care nu imi trebuiesc neaparat , dar de care parca nu m-as debarasa in totalitate...le mai trimit la tara ( la soacra mea ) sa ne folosim de ele cand mai mergem in concediu , altele le aruncam sau le dau femeii de servici din bloc ( hainute care le raman mici copiilor )
  • Utilizator Anonim
    jbt    22.10.2012 - 11:20
    In sfarsit a aparut o carte care este de un real folos pentru educatoare, invatatoare, profesori si pentru parintii care doresc binele, educatia si cresterea sanatoasa a copiilor lor.
    Cu siguranta aceasta carte este ceea ce trebuie sa nu lipseasca de pe catedra dascalilor.
    Cei sapte ani de acasa incep educatia copiilor, de aceea aceasta carte se recomanda si parintilor care pot oferi alternative benefice sanatatii si bunei cresteri a celor ce vor deveni adultii de maine.
    http://jocuripentrutoticopiii.blogspot.ro/
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    04.10.2012 - 11:44
    Lucrurile inutile... Oare cate se aduna intr-o viata??? Am observat de-a lungul timpului ca, unele lucruri pot fi utile in momentul in care le-ai achizitionat dar, in timp, isi pierd aceasta caracteristica(pentru tine). Pentru altcineva, poate fi exact ceea ce-i trebuie . Asa ca, jucariile, hainele si alte lucruri la care putem renunta, pot aduce o mica alinare,altor persoane. Nu imi place aglomeratia de obiecte din casa, tot ce este strica se arunca, iar lucrurile acestea le-am facut alaturi de fiul nostru, inca de cand era mic.
  • Zaharia Mihaela
    Zaharia Mihaela    02.10.2012 - 13:11
    Noi am facut poze fiecarui lucru inainte de a-l da pentru a-l pastra amintire, chiar daca era stricat. Astfel copiii mei nu s-au impotrivit la a da ceva.Oricum avem si varianta de mijloc, nu sunt nici pastrate, nici date de tot, ci sunt duse la bunici - cele pentru care nu se hotarasc inca sa le dea de tot. Dupa un timp la bunici mai urmeaza o selectie pentru a le da de tot mai departe, dar nu le mai facem poze si atunci. Oricum, m-au uimit ca stiau la majoritatea jucariilor de la cine le au, cand le-au primit, cu ce ocazie, etc.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Copilul dezorganizat
    Copilul dezorganizat. Cum poti sa il ajuti
    14 septembrie 2022   

    Copilul tau intarzie frecvent la scoala pentru ca nu se poate organiza eficient dimineata? Sau ai un adolescent care nu isi gaseste niciodata lucrurile de care are nevoie ori un preadolescent care pare sa uite mereu un detaliu important pentru o tema sau un proiect la scoala. Dezorganizarea in randul copiilor de varste mai mari poate ascunde probleme de atentie sau functii executive.

  • Copilul cu rol de parinte. Urmarile la maturitate
    Copilul cu rol de parinte. Urmarile la maturitate
    01 februarie 2022   

    Un fenomen deseori intalnit in familiile mai putin functionale este copilul care isi asuma rolul de parinte, avand responsabilitati specifice adultilor.

  • Dezordinea si performanta scolara a copiilor
    Afecteaza dezordinea performanta scolara a copilului tau?
    04 martie 2021   

    Se spune deseori ca „un birou dezordonat inseamna o minte dezordonata”, dar si ca „un birou dezordonat inseamna o minte creativa”.

Mai multe