characters characters

Adolescentul meu s-a indragostit

Propus de: Echipa SuntParinte.ro   |   11 ianuarie 2010    |   6122 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Iti propunem un exercitiu de imaginatie: ce i-ai raspunde copilului tau dolescent daca ti-ar spune ca are un iubit sau o iubita? Sau aminteste-ti cum ai reactionat prima data cand ti-a spus despre persoana de care s-a indragostit. Adolescentii la inceputul relatiilor sentimentale pot sa fie extrem de dificili. Este posibil sa simta dorinta de a vorbi cu tine pentru ca are incredere in tine, dar se poate intampla si invers.

Sunt foarte importante reactiile tale initiale atunci cand copilul tau iti vorbeste despre prima relatie. Daca ii vei adresa intrebari sau vei avea remarci de genul: “La ce-ti trebuie prieten(a) la varsta asta?”, “Lasa tu iubirile, ca ai timp mai incolo”, “Vreau sa-l vad, adu-l acasa” etc., ar putea ca adolescentul indragostit sa-si piarda increderea in tine si e foarte posibil sa se inchida definitiv fata de tine pe acest plan. 

Cum sa te porti fata de un adolescent indragostit



  • Sa incerci sa-ti controlezi reactiile. Daca te-a luat prin surprindere anuntul sau, ia-ti cateva momente de gandire inainte sa reactionezi.

  • Respecta limita pe care el o alege referitor la  ce iti povesteste si ce detalii iti da privind relatia lui.

  • Ofera-i suport in noua relatie. Este mult mai bine daca va avea incredere in tine ca sa-ti prezinte “prima iubire”, decat sa afli de la altii detaliile.

  • Asigura-l de faptul ca oricand va avea nevoie va putea sa vorbeasca cu tine si sa-ti ceara sfaturi. Din pacate majoritatea adolescentilor  considera ca parintii nu ii pot intelege, pentru ca traiesc vremuri diferite decat cele trecute. E adevarat ca azi totul evolueaza mai repede intr-o relatie decat se obisnuia cu ani in urma, insa vorbim de aceleasi sentimente.

  • Vorbeste deschis si despre subiecte pe care iti vine greu sa le abordezi, subiecte precum sexul, compromisurile pe care ar fi bine sa le faci sau nu intr-o relatie etc.

  • Chiar daca are prieteni, nici ei nu au atat de multa experienta incat sa ii ofere adolescentului tau cele mai bune sfaturi. De aceea ofera-i din timpul tau pentru a vorbi despre sentimentele si trairile interioare care il macina.
 

Greselile pe care le fac parintii adolescentilor indragostiti

 
  • Pun prea multe intrebari. Chiar si cand vad ca fiul sau fiica lor nu vor sa ofere anumite detalii, insista sau chiar solicita informatiile pe care doresc sa le afle altor persoane: prieteni, colegi etc.

  • Nu iau in serios relatia.Multi parinti prefera sa trateze subiectul “lejer”, folosind umorul ca metoda de a comunica pe aceasta tema. Este posibil ca adolescentul sa nu fie receptiv la aceasta tactica, glumele facandu-l sa se simta incomod si tratat ca un copil. De aceea, este posibil sa evite pe viitor sa comunice cu tine despre relatia ta. 

  • Intra in panica. Este normal ca principala preocupare a unui parinte sa fie binele copilului sau. De aceea, aflarea vestii ca fiul tau are o prietena sau ca fiica ta are un prieten poate declansa griji legate de sanatatea lor fizica si psihica. Probleme precum inceperea vietii sexuale prea devreme sau evitarea sarcinii nedorite si a bolilor cu transmitere sexuala sunt printre primele care apar in mintea unui parinte care afla de primul prieten al fiicei sale. O discutie deschisa pe aceste teme poate sa va ajute.

E intr-adevar dificil sa-ti privesti copilul cum devine dintr-o data adult. Pana mai ieri copil, acum adolescentul tau s-a indragostit. Este prima data cand simte ca primeste multa atentie si reprezinta centrul atentiei pentru o alta persoana. Desi probabil ti se pare prea devreme, este o faza normala, prin care trec toti adolescentii.  Este o perioada importanta din viata sa si are nevoie de sprijinul tau. 

Tu cum te descurci cu un adolescent indragostit? Ce sfaturi ii dai copilului tau la inceputul primei relatii de prietenie cu o persoana de sex opus? Asteptam raspunsurile tale.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe