characters characters

Activitati si jocuri pentru copii in vacanta de primavara

Participa la cercetarea „Copiii sunt Viitorul! Sa le oferim cel mai bun start!”

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 aprilie 2021    |   2360 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

activitati copii vacanta de primavara
In vacanta prelungita de primavara din acest an suntem nevoiti sa gasim un program zilnic pentru copii care sa ii mentina ocupati cu activitati interesante si relaxante si care sa ii ajute sa se dezvolte emotional, cognitiv si fizic. Daca simti ca ai epuizat deja toate ideile pentru timpul liber in perioada pandemiei, arunca o privire pe lista de mai jos – s-ar putea sa gasesti cateva idei utile.

Te invitam sa raspunzi la cateva întrebari in cadrul cercetarii realizate de INTUITEXT despre activitatile desfasurate de copiii cu varsta intre 3 si 8 ani, in afara gradinitei sau scolii. Raspunsurile tale ne sunt de mare ajutor.


Activitati si jocuri pentru copii in vacanta de primavara


Iata cateva idei de activitati si jocuri pe care le poti propune copilului tau in vacanta de primavara.

Activitati artistice

Activitatile creative aduc beneficii intelectuale si emotionale copiilor, de la cele mai mici varste, oferindu-le libertatea de a experimenta noi combinatii de forme si culori, de a exprima stari si emotii si de a-si exersa imaginatia. Indiferent daca esti parinte de baiat sau de fata, nu dai gres daca incurajezi activitatile artistice la copilului. Iata cateva idei:

  • Pictura cu degetele pe teme inspirate de primavara.
  • Pictura pe pietre
  • Arta si indemanare inspirata de primavara: maci din hartie, ghiocei din hartie sau umbrela cu flori 
  • Proiecte artistice de lunga durata. Iata cateva exemple: plantati o floare si filmati-o sau fotografiati-o in fiecare zi, pentru a surprinde cresterea acesteia intr-un material de tip „timelapse”; realizarea unui colaj al vacantei de primavara – in fiecare zi desenati, decupati sau alegeti un obiect asociat cu cea mai frumoasa amintire din ziua respectiva; realizarea unei benzi desenate sau a unei picturi/povesti – fiecare membru al familiei poate contribui la poveste.


Activitati educationale - lectura si invatare prin joaca

Lectura. Incearca sa citesti copilului in fiecare zi din cartile sale preferate, fie inainte de culcare, fie intr-un moment al zilei in care puteti petrece timp impreuna.

Jocuri cu litere. Pentru copiii care abia incep sa invete literele, jocurile cu alfabet pot fi o alegere potrivita in vacanta. Desoperiti impreuna curcubeul literelor – un joc in care copilul trebuie sa asocieze literele mici cu literele mari de tipar, colorati impreuna fisa cu litere  sau inventati jocuri folosind fisele printabile cu litere.

Jocuri matematice – jocurile de constructie, jocurile de carti sau cele care antreneaza spiritul de observatie al copiilor pot dezvolta si abilitatile lor matematice, de la cele mai mici varste.

Activitati care dezvolta abilitatile spatiale ale copiilor. Abilitatile de gandire spatiala (capacitatea de a vizualiza un corp geometric din diferite unghiuri, de exemplu) sunt esentiale pentru intelegerea stiintelor si pentru rezultatele viitoare ale copiilor in acest domeniu.

Activitati practice de Pasti


Jocuri pentru intreaga familie

Mima clasica sau mima emotiilor – un joc prin care poti incuraja inteligenta emotionala a copilului tau.

Joc de imaginatie: „Ce poti gasi in...?”

Joc de autocunoastere: „Numeste 3 lucruri...” sau „Lucrurile mele preferate”


Idei de joaca independenta

Stim ca nu poti fi tot timpul prezent pentru copilul tau, desi ti-ai dori acest lucru. Pentru momentele in care trebuie sa lucrezi sau ai nevoie de liniste, ii poti sugera copilului tau o activitate pe care o poate realiza independent pentru scurt timp:

  • ascultarea de povesti/carti audio
  • realizarea de puzzle-uri potrivite varstei copilului tau
  • joaca senzoriala 
  • fise de colorat
  • jocuri de construit – cuburi, scobitori sau bete de inghetata

Joaca independenta poate fi incurajata din primii ani de viata si are efecte benefice asupra dezvoltarii cognitive si emotionale a copilului tau: il ajuta sa isi dezvolte atentia si imaginatia, sa aiba incredere in ideile si initiativele proprii si sa isi dezvolte independenta si autonomia. Poti incuraja joaca independenta sugerandu-i copilului sa se joace langa tine in timp ce tu rezolvi alte sarcini, obisnuindu-l pe copil sa fii observatorul jocurilor lui (nu doar participant activ) si lasandu-l pe copil sa conduca jocul atunci cand va jucati impreuna.

Te invitam sa raspunzi la cateva întrebari in cadrul cercetarii realizate de INTUITEXT  despre activitatile desfasurate de copiii cu varsta intre 3 si 8 ani, in afara gradinitei sau scolii. Raspunsurile tale ne sunt de mare ajutor.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe