characters characters

Cum se realizeaza un colaj de vara

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 iulie 2010    |   9529 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Atunci cand spui cuvantul “vara” unui copil, acesta cu siguranta va evoca imagini de genul: vacanta, soare, plaja, joaca, excursii, mare etc. Astfel ca, ne-am gandit sa-ti propunem o activitate pe care sa o realizezi impreuna cu copilul tau, prin care sa “surprindeti” o imagine de vacanta.


 

 

 

De ce ai nevoie?

  • O plansa mare A3 din carton sau foaie alba
  • Bucati de materiale de preferinta albastru
  • Scobitori sau aschii micute din lemn
  • Burete albastru sau verde
  • Margele si bilute de toate culorile
  • Hartie creponata
  • Sclipici
  • Lipici
  • Acuarele, pensula si multa apa
  • Foarfeca


Cum se realizeaza?
1. Asaza-ti pe masuta de lucru plansa de marime A3 in pozitie orizontala.

2. Ganditi-va la o imagine de vacanta care va vine in minte amandurora si pe care o puteti “vedea” in fata ochilor. Noi iti oferim exemplul unei zile pe plaja, la mare.

3. Imparte din priviri, plansa in doua, suprafata de jos, de la baza foii si cea de deasupra. Poti chiar sa si trasezi o simpla linie cu pensula inmuiata in culoare albastru deschis care sa separe cele doua portiuni.

4. Cum arata plaja? In baza de jos a foii poti picta cam doua-trei degete, cu o culoare galbena, nisipul de pe plaja.

5. Apoi, foloseste din plin albastrul pentru a picta marea. Imagineaza-ti ca te afli in fata marii cu cativa pasi inainte de valuri. Observi nisipul, marea si cerul. La fel va trebui sa arate si imaginea surprinsa pe foia ta de lucru.

6. Imbiba pensula in multa apa si culoare, dupa care traseaza linii serpuite ce pot constitui valurile.

7. Undeva inspre partea de sus a plansei, foloseste o nuanta inchisa de albastru daca vrei sa imortalizezi o noapte pe plaja sau un albastru senin abia sesizabil, al unei zile toride de vara.

8. Acum, lasa putin sa se usuce toata pictura. E momentul detaliilor.

9. Dupa uscare, poti sa reiei zonele pe care ai lucrat. Pe plaja (baza foii) poti sa lipesti cu putin lipici, aschii de lemn sau scobitori ce pot simboliza palmieri sau umbrelute. Spre exemplu, poti lipi o scobitoare in pozitie verticala si inca doua care sa coboare din varf, lateral, similar unei umbrelute. De asemenea, daca ai cateva stelute colorate, le poti lipi si pe acestea, deasupra umbrelutelor, cai o forma a decorului si design-ului.

10. Ce se gaseste pe mare? Cu ajutorul unor bucatele de burete lipite poti simboliza pestisori mai mici sau mai mari, balene care sar deasupra apei spre incantarea celor ce privesc de pe o barca. Daca ai cateva bucati de material, taie-le in urmatoarele forme: o bucata de trunchi de piramida cu baza dreptunghiulara pe care o vei aseza pe valuri, cu partea mai lunga deasupra si inca o bucata de triunghi. Aceasta din urma va constitui panza barcii. O scobitoare sau un betigas lipit intre cele doua bucati de material va face legatura fireasca intre aceste componente ale barcii.

11. Daca te-ai gandit ca e noapte, poti presara putin sclipici pe cerul plansei tale, care sa coboare putin si printre valuri si sa lipesti mici stelute pe cer, de toate culorile. Daca e zi, atunci poti decupa cateva forme de “V” din hartie neagra, ce pot lua locul unor pasari razlete pe un cer de vara. Intr-un colt poti sa lipesti fie bucati de material galben, fie, daca ai sclipici galben, toarna-l peste putin lipici. Va simboliza soarele. Cu sclipici poti sa trasezi si cateva raze ce se “scurg” in mare.

Hartia creponata, dar si alte materiale pe care le ai la dispozitie si ar putea sa-ti completeze plansa, pot fi utilizate in alte scopuri creative. Daca deja ai fost la mare si ai scoici micute, nu ezita sa le lipesti pe plaja. Aceasta activitate este simpla, dar e nevoie de putin timp pentru detalii si pentru a umple acest colaj de vara. Il poti crea pentru fiecare amintire placuta pe care o ai. Important este sa-ti aduci aminte cat mai multe din acea zi, acel eveniment si sa gandesti o “imagine” prin care sa imortalizezi totul.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu