characters characters

Jocuri pentru nivelul primar

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 februarie 2011    |   4354 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 2 - 3 ani.

jocuri pentru primarIn prezent, daca le vorbesti copiilor despre jocuri, cei mai multi dintre ei vor crede ca te vei referi la jocurile pe calculator. Cum il poti apropia pe copil de jocurile „clasice” pe care le-ai jucat si tu cand erai copil? Iti propunem cateva jocuri pe care le poti juca impreuna cu copilul tau si prietenii lui.
 
 
 
 
 
 
*Fotografia apartine utilizatorului marianairina

Patru jocuri pentru copii de varsta primara

 
1. Jocul ”Eu spun una, tu spui multe.”
Prin acest joc, copiii isi insusesc pluralul substantivelor.

Ai nevoie de o geanta plina de cartonase sau foi de hartie pe care sa notezi substantive la singular.

Cum se joaca?

Copilul va extrage cate un cartonas sau biletel si va trebui sa spuna pluralul cuvantului notat.  

Daca participa mai multi copii la acest joc, poti stabili un premiu pe care il va castiga copilul care a spus cele mai multe cuvinte la plural corecte.

Pentru a face mai interesant jocul, poti sa strecori si substantive defective de plural. De exemplu: oxigen, aur, lapte etc. Observa reactia copilului cand va cauta pluralul. Nu te astepta ca cel mic sa-ti spuna ca aceste cuvinte sunt defective de plural, ci ca pur si simplu nu au forma de plural, nu se poate. Profita de aceasta ocazie pentru a-i explica celui mic faptul ca exista si astfel de cuvinte. Ii poti cere sa se gandeasca si la alte exemple, apoi puteti trece la urmatorul cuvant.

2. Jocul ”Basmaua innodata”

Rolul acestui joc este de a-i dezvolta vocabularul copilului tau si de a-l ajuta sa inteleaga ce inseamna sinonimia.

Ai nevoie de cat mai multi membri ai familiei care sa participe la acest joc si de o basma sau esarfa.  

Cum se joaca?
O persoana tine basmaua in mana si ii face un nod, dupa care spune un cuvant si arunca basmaua la cineva in brate.

Persoana care a prins esarfa va trebui sa gaseasca repede un cuvant care sa fie sinonim cu cel spus de prima persoana. Daca a gasit un cuvant corect, va innoda esarfa si o va arunca la altcineva in brate.

Jocul continua pana cand basmaua este plina de noduri.

Daca o persoana nu resuseste sa spuna repede un sinonim, atunci va fi „pedepsit” de catre ceilalti participanti la joc. Pedepsele ar trebui sa aduca un plus de distractie jocului, astfel ca puteti inventa niste cerinte amuzante.

3. Jocul ”telefonul fara fir”
Acest joc are rolul de a dezvolta auzul fonematic al copilului tau, precum si capacitatea sa de concentrare.  Obiectivul urmarit in cadrul jocului este receptarea corecta a unui mesaj si transmiterea lui mai departe.

Pentru aceasta activitate e nevoie de cateva persoane care vor fi asezate in sir.

Cum se joaca?
Prima persoana se va gandi la un cuvant pe care il va sopti persoanei de langa el.

Acesta din urma va transmite mai departe ce a inteles. Regula jocului este de a nu raspunde la nelamuririle persoanei careia tocmai i-a fost soptit cuvantul. Aceasta va fi nevoita sa il transmita distorsionat mai departe, asa cum l-a auzit, sau sa isi dea seama care este de fapt cuvantul care i-a fost transmis.

Telefonul fara fir poate fi jucat in familie, atunci cand aveti invitati si alti copii sau in orice context in care exista mai multi oameni pe care ii cunoasteti. Cu cat sunt mai multe persoane, cu atat gradul de distorsiune finala a cuvantului este mai mare.

Jocul este distractiv, iar pentru o mai buna desfasurare, asigurati-va ca nu alegeti cuvinte foarte complicate, pe care copiii sa nu le inteleaga sau pe care sa nu le fi auzit niciodata. Cuvintele simple, cu cat mai putine silabe, sunt cele mai usor de incurcat pentru ca ele se aseamana in pronuntie cu multe alte cuvinte.

4. Jocul „Ghiceste obiectul!”
Scopul acestui joc este de a exersa gandirea logica si spiritul de observatie.
Pentru a incepe, este nevoie sa scrii pe o foaie de hartie aproximativ 15 obiecte din incaperea in care te afli, avand grija ca participantii la joc sa nu vada ce scrii.

Cum se joaca?

Le vei propune copiilor participanti sa ghiceasca obiectul la care te gandesti la un moment dat, adresandu-ti intrebari la care poti sa raspunzi doar cu „da” sau „nu”.

Stabileste un numar limita de intrebari pe care copiii ti le pot adresa. De exemplu, daca nu a ghicit obiectul dupa ce ti-a adresat zece intrebari, se considera ca a pierdut.

Incepe cu primul obiect de pe lista si, dupa ce copilul l-a ghicit, treci la urmatorul.
Pe masura ce se desfasoara jocul, copiii vor invata sa formuleze intrebarile care le vor oferi cele mai relevante informatii despre obiectul pe care trebuie sa il ghiceasca.




Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    24.04.2012 - 09:10
    Cred ca e important ca parintii sa le propuna copiilor cat mai multe jocuri in aer liber, in natura, jocuri care sa ii incurajeze pe copii sa faca miscare si sa nu isi petreaca tot timpul liber in fata televizorului sau calculatorului.