characters characters

Jocurile la gimnaziu

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 martie 2011    |   4395 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 2 - 3 ani.

jocurile la gimnaziuIn perioada preadolescentei, prea putini copii se mai gandesc la jocurile traditionale, pe care le-au jucat parintii lor in copilarie. Cum il poti convinge pe copil sa inteleaga farmecul jocurilor pe care le jucai tu cand erai de varsta lui?
 
 
 
 
 
 
 
*Fotografia apartine utilizatorului dana lucia  
 
Ii poti propune sa jucati in familie cateva din jocurile care ti-au marcat copilaria. Noi iti propunem cateva.

Jocuri traditionale pentru preadolescenti

Un joc preferat la aceasta varsta este si ”Ape, tari, orase” care se poate juca in grup de 2 sau mai multe persoane. Copiii desena pe o foaie de hartie opt coloane, cate una pentru fiecare dintre categoriile urmatoare de cunostinte: tari, orase, ape, munti, obiecte, animale, flori, nume.
 
Cum se joaca?
1. O persoana va incepe sa spuna literele din alfabet, in ordine, in gand.

2. Un alt jucator va spune la un moment dat „Stop”. Copilul care spunea alfabetul in gand se va opri la litera pe care tocmai urma sa o spuna si o va rosti cu voce tare. De exemplu: M.

3. Copiii vor scrie cat se poate de repede in coloane, exemple de cuvinte care incep cu litera M, iar primul care termina, anunta acest lucru si este castigatorul rundei respective.

4. Cuvintele scrise in coloane vor fi analizate de catre toti jucatorii, pentru a vedea daca ele exista si sunt corecte.

5. S-ar putea ca unii sa nu reuseasca sa completeze toate coloanele. Acest lucru va insemna un punctaj redus.

Acest joc are un rol deosebit de important in exersarea memoriei si a cunostintelor din geografie, biologie si alte domenii,

Unul din jocurile specifice petrecerilor este „Scaunele”.
 
Cum se joaca?

1. Se numara cati copii sunt in incapere si doresc sa se joace.


2. Se aseaza scaune in forma de cerc, mai putine cu unul fata de numarul de copii participanti (exemplu:  daca sunt 5 copii, se vor aseza 4 scaune).


3. Se porneste muzica, iar copiii danseaza in jurul scaunelor.


4. Cineva aflat langa calculator va opri muzica.

 

5. Copiii trebuie sa-si gaseasca loc pe un scaun cat mai repede pentru a nu ramane in picioare.


6. Cel care a ramas fara scaun va iesi din competitie.


7. Dupa ce se elimina un participat din joc, se scoate si un scaun.


8.  In final vor ramane doi copii si un singur scaun.


9.  Este un joc prin care copiii isi exerseaza viteza de reactie, socializeaza si petrec timpul impreuna intr-un mod placut.


Jocuri competitionale

In clasa se propun numeroase jocuri in cadrul orelor prin care copiii pot sa isi formeze spiritul de competitivitate, precum si capacitatea de a dezbate o informatie cu argumente pro si/sau contra.  Poti adapta aceste activitati pentru situatiile in care ai un grup de copii invitat la tine acasa. „Avocatii si judecatorii” este un astfel de joc.

Cum se joaca?
Copiilor li se ofera o tema, sunt impartiti pe grupe in avocati pro si contra, plus un juruiu care va da la final sentinta.
Pe parcursul unei intregi ore, copiii isi vor prezenta pledoaria impreuna cu dovezi, astfel incat sa poata convinge juriul de verdicitatea parerii pe care o sustin.
Acest joc este placut de copii pentru ca ofera posibilitatea exersarii creativitatii si a tactului oratoric.

Iti aduci aminte de jocul ”Avioane”? Este un joc strategic care exerseaza memoria, imaginatia si gandirea.

Cum se joaca?
1. E nevoie de 2 parteneri si doua foi de hartie de matematica (cu patratele).


2. Se traseaza doua patrate pe foaia de matematica care sa cuprinda pe orizontala 10 patratele (numeroatate prin a,b,c,d,e,f,g,h,i,j) si pe verticala tot 10 (notate cu 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10).


3.  In primul patrat se deseneaza 3 avioane proprii care acopera fiecare, 3 patratele pe orizontala, un patratel in mijloc si 4 patratele la final. Vei obtine un avion cu cap, mijloc (un patratel) si coada (formata din cele 4 patratele).  Al doilea patrat desenat va fi folosit pentru a reproduce avioanele desenate de celalalt concurent.


4. Ulterior, participantii vor incerca sa identifice patratelele care intra in componenta avioanelor desenate de partenerul de joc, verificand cate un patratel (identificat prin combinatii de litere si cifre), despre care oponentul trebuie sa spuna daca este „liber” sau daca este un patratel care face parte din avionul desenat pe hartie, caz in care se considera „punct lovit”.


5. Aceasta competitie continua pana cand, in patratul al doilea de pe foaia de joc, cei doi reusesc sa deseneze avioanele partenerului in functie de patratelele ”lovite” (ghicite prin combinatia de cifre si litere).


6. Castigatorul este cel care a ”doborat” toate avioanele partenerului de joc.

Sahul sau Monopoly sunt alte jocuri pe care copiii le pot juca la aceasta varsta.

Crezi ca i-ar placea aceste jocuri copilului tau?



Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu