Traditii de Sfantul Andrei
Sfantul Andrei, sarbatorit pe data de 30 noiembrie, marcheaza sfarsitul toamnei si inceputul iernii, anotimp al frigului si al intunericului, care precede venirea anului nou.
Sarbatoarea crestina este suprapusa peste o divinitate precrestina, Santandrei, personificare a lupului. De aceea, multe dintre traditiile si obiceiurile populare ale acestei sarbatori au si un caracter pagan, fiind legate de protejarea de spiritele care coboara pe pamant in aceasta noapte si de prezicerea felului in care va decurge anul viitor.
Traditiile si obiceiurile populare romanesti pot fi interesante pentru ca ne spun mai multe despre trecutul nostru si despre gandirea stramosilor nostri, oricare este atitudinea noastra fata de religie. De aceea, iata cateva informatii despre traditiile de Sfantul Andrei in tara noastra.
Traditii de Sfantul Andrei
- De Sfantul Andrei, se pun seminte de grau in pamant pentru a vedea cat de rodnica va fi recolta in anul viitor sau cat de norocosi vom fi. Din aceleasi motive, se pun in apa crengute de pomi fructiferi (mar, par sau prun) cu muguri – daca infloresc, este semn bun. Copiii foloseau crengile inflorite cand mergeau cu sorcova.
- Pazitul usturoiului. Usturoiul este considerat in traditia populara ca avand puterea de a ne proteja de rele. In noaptea de 29 noiembrie se organiza „pazitul usturoiului”: tinerii se adunau si petreceau in jurul mesei pe care erau pastrate cateva capatani de usturoi si resturile de lumanari de la Pasti. Dimineata, tinerii dansau hora in curte in jurul usturoiului, iar apoi acesta era impartit intre participanti si pastrat pentru a fi folosit in caz de boli.
- Usturoiul era folosit si pentru a proteja casa sau curtea de spiritele rele despre care se spune ca vin pe pamant in aceasta noapte. Sarea sau semintele de mac aveau aceleasi efecte de protectie atat asupra casei, cat si asupra animalelor din ograda.
- De asemenea, usturoiul face parte si din meniul din aceasta zi, fiind consumat ca atare, in turte sau in alte mancaruri.
- Pastrand tema culinara, unele traditii mentioneaza prepararea unui amestec din porumb sau grau fiert, nuci si miere (o gustare destul de sanatoasa, am putea adauga noi).
- Sfantul Andrei este legat si de prezicerea viitorului sot al tinerelor nemaritate. Astfel, exista mai multe traditii prin care fetele puteau sa afle daca se vor casatori in curand sau cu cine. De exemplu, fetele preparau o turta din cantitati egale de faina, apa si sare, muscau din ea, iar in vis urma sa le apara viitorul sot.
- De Sfantul Andrei, nu se munceste nici in casa si nici in gradina, nu se dau lucruri cu imprumut si nu se fac cadouri.
Puteti folosi ocazia sarbatorii pentru a observa felul in care creste o planta. Plantati cateva boabe de grau in pamant si incurajeaza-l pe copil sa le ude si sa le observe in saptamanile urmatoare, pentru a vedea cum creste o planta.
Surse: Ghidul sarbatorilor romanesti, de Irina Nicolau, CIMEC.ro
*Sursa foto: IsarojSachin [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons
Adauga tu primul comentariu: