characters characters

Tehnici de autocontrol pentru copii

Semaforul emotional

Propus de: SuntParinte.ro   |   31 august 2015    |   12797 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

semafor emotional
Stim din proprie experienta si din relatia cu copiii ca este dificil sa ne controlam comportamentul de fiecare data cand este nevoie. De cele mai multe ori, acest lucru este dificil pentru ca ne lasam coplesiti de emotii. De aceea, este esential sa ii invatam pe copii cum isi pot controla propriul comportament, reusind mai intai sa isi inteleaga si controleze emotiile.

De ce ai nevoie

  • Carton colorat (rosu, verde si galben sau portocaliu)
  • Foarfeca
  • Lipici
  • Coala A3

Cum se realizeaza

Intreaba-l pe copil cand s-a enervat foarte rau pe cineva sau cand s-a speriat foarte tare. Poate fi vorba de un conflict cu un coleg sau frate ori de situatii in care i-a fost frica sa incerce lucruri dificile.

Spune-i ca pentru momentele in care simte emotii puternice, poate adopta o strategie: isi poate imagina un semafor:)

Decupeaza trei cercuri, unul de culoare rosie, unul verde si unul galben.
cercuri colorate

Asaza-le pe vertical: sus cel rosu, urmat de cel galben si de cel verde si lipeste-le pe o coala A3.

Spune-i copilului ca lumina rosie a semaforului semnalizeaza ca este nevoie sa ia o pauza, sa se opreasca din ceea ce face (fie din cearta cu un prieten, fie din propriile ganduri pesimiste, in momentele in care se simte nelinistit). Recomanda-i sa mearga la o plimbare, sa puna in practica o tehnica de relaxare, sa isi identifice propriile emotii si sa incerce sa inteleaga motivele actiunii sau vorbelor persoanei care l-a suparat/speriat etc. Scrie pe biletele de hartie de aceeasi culoare aceste recomandari si lipeste-le langa cercul rosu.

Dupa ce s-a linistit, este momentul sa se gandeasca. Atunci se “aprinde” lumina galbena a semaforului. In aceasta etapa, isi poate raspunde la cateva intrebari: „Care este problema?”, „Care sunt solutiile?”, „Ce vreau sa obtin in aceasta situatie, ce este mai important pentru mine?”. Scrie aceste intrebari pe biletele de culoare galbena si lipeste-le langa cercul galben.

A treia etapa (reprezentata de lumina verde a semaforului) este cea in care va implementa solutia. Poate cere sfatul unui prieten sau al parintilor, poate identifica urmarile deciziei sale („Care sunt consecintele deciziei mele?”) si felul in care poate pune in practica decizia. Completeaza semaforul emotional cu aceste recomandari, scriindu-le pe biletele de culoare verde:).

Activitatea ii ajuta pe copii sa vizualizeze etapele actiunii recomandate in momentele in care traiesc emotii puternice si sa le tina minte mai usor.

 tu faci jocul

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Pachita    17.01.2016 - 14:24
    Metoda este utila si ptr.adultii care nu stiu sa-si controleze emotiile negative fiindca le transmit copiilor,stiut fiind faptul ca ei invata imitand adultii.
  • Tudor Saptefrati
    Tudor Saptefrati    08.12.2015 - 08:51
    Este o activitate utila.....Am propus-o si colegilor diriginti pentru orele de dirigentie si pentru sedintele cu parintii....Mersi!
  • Clara Popescu
    Clara Popescu    16.09.2015 - 12:32
    Cred ca este o activitate utila si pentru parinti si alti adulti! :)