characters characters

Legenda Sfantului Gheorghe

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 martie 2015    |   3262 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Legenda Sfantului Gheorghe
Super eroii au existat din Antichitate, iar povestile cu fapte de vitejie i-au fascinat pe oameni din cele mai vechi timpuri.

Sfantul Gheorghe a ramas cunoscut prin legenda conform careia a salvat cetatea Silena din Libia (Africa de Nord) de sub teroarea unui balaur.

In fiecare noapte, balaurul sufla otrava peste locuitorii cetatii, care nu stiau cum sa se apere de acesta.

Pentru a-i lasa in pace, oamenii aduceau cate doua oi pe zi, iar cand oile s-au imputinat, au decis sa ii aduca cate o oaie si un om.

Oamenii jertifiti erau alesi la intamplare, asa ca intr-o zi, veni randul fiicei regelui, care a fost nevoit sa isi trimita fiica sa moara.

In timp ce fiica regelui il astepta pe balaur, pe langa ea trecu Gheorghe, calare pe un cal. Gheorghe ii promise sa o salveze. Asa ca atunci cand balaurul se apropie de fiica regelui, Gheorghe il rani cu sulita. Apoi printesa si-a legat cureaua de gatul balarului si l-a tarat pe acesta dupa ea in tot orasul, spre groaza celorlalti locuitori.

Gheorghe promise ca omoara balaurul, daca regele si supusii lui se vor crestina. Acestia au fost de acord, asa ca Gheorghe ii elibera pe oameni de sub teroarea monstrului.

O alta varianta a legendei spune ca balaurul isi facuse culcus langa izvorul care aproviziona cu apa orasul Silene, asa ca locuitorii erau nevoiti sa il indeparteze din cand in cand de acolo, folosind oi sau oameni oferiti ca jertfa.

Alte informatii despre Sfantul Gheorghe

Sfantul Gheorghe este sarbatorit de crestini pe 23 Aprilie. Sfantul Gheorghe este patronul provinciiilor spaniole Aragon si Catalonia, al Angliei, Georgiei, Lituaniei, Palestinei, Portugaliei, Germaniei si Greciei.

Sfantul Gheorghe s-a nascut in Capadocia (Turcia de azi) si a trait in secolul al III-lea d.Hr. Istoricii spun ca sfantul Gheorghe a fost tribun in armata imparatului roman Diocletian pana cand, in 303, acesta a dat un edict prin care toti soldatii crestini din armata sa urmau sa fie ucisi. Sfantul Gheorghe s-a exprimat impotriva acestei masuri si s-a declarat crestin in fata imparatului. Acesta, pentru a nu pierde un bun militar, a incercat sa il faca sa renunte la credinta sa, insa nu a reusit. Asa ca pe 23 aprilie 303, Sfantul Gheorghe a fost executat.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/olibac/3808515756

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu