characters characters

Sa invatam despre mumii

Propus de: Suntparinte.ro   |   19 februarie 2010    |   2283 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Cele mai timpurii mumii identificate in Egipt dateaza de acum 3200 de ani i.e.n. conform cercetarilor realizate de arheologi. Tot datorita cercetarilor arheologice am reusit sa descoperim o parte din secretele egiptenilor, despre traditiile si obiceiurile lor de a-si ingropa conducatorii. Procesul de mumificare a fost unul extrem de bine pus la punct de catre oamenii din acele vremuri, iar cercetarile din prezent dezvaluie lucruri din ce in ce mai interesante despre aceasta civilizatie. La inceput, modalitatea de mumificare cea mai frecvent utilizata a fost sarea. Cu ajutorul acestui ingredient, corpurile au fost acoperite si s-au pastrat peste ani si ani.  Toate aceste detalii despre istoria mumificarii ii pot starni interesul copilului tau. De aceea iti propunem o activitate cu copilul tau care sa-l transforme intr-un mic cercetator.

 

De ce ai nevoie?
- 2 cani adanci
- Un mar
- Sare
- Cutit
- Lingurita
- Cantar de bucatarie
- Foaie de hartie si pix


Cum se realizeaza?
1. Foloseste cutitul pentru a taia marul in 2 bucati egale.


2. Cantareste ambele bucati de mar separate.


3. Noteaza pe o hartie gramajul fiecarei bucati din mar.


4. Aseaza prima bucata in cana si pune deasupra atata sare incat sa acopere marul.


5. Ce-a de a doua parte a marului se va aseza intr-o alta cana, fara a pune insa nimic deasupra. Aceasta reprezinta ca sa vorbim in termini statistici, modalitatea noastra de control. Urmarim in cadrul acestui mic experiment care sunt efectele sarii asupra marului, daca are proprietatea de a-l “mumifica”. Bucata de mar peste care nu se pune nimic este cea la care ne raportam pentru a vedea daca exista diferente intre folosirea sarii si starea naturala la care ajunge marul.


6. Pune ambele cani undeva la caldura sau la soare timp de 7 zile. In aceasta perioada nu umbli deloc la ele.


7. Dupa 7 zile urmareste modificarile care au avut loc. Bucata de mar aflata in sare va fi scoasa si cu un cutit se va indeparta usor sarea de deasupra. Cantareste ambele bucati si noteaza pe hartie. Fa o comparatie intre ceea ce ai observat la inceputul experiementului si rezultatul final.

 

Ceea ce ar trebui sa se intample este ca, in sare, bucata de mar sa isi pastreze forma si greutatea initiala. In acelasi timp, cealalta parte din mar ca s-a uscat la caldura, iar gramajul a scazut destul de mult. Astfel ar fi bine sa ajungem in final, la urmatoarele concluzii:
- Sarea este foarte buna pentru a mumifica.
- Inainte sa existe frigidere si alte mijloace de a ingheta, oamenii foloseau sarea pentru a pastra intacte alimentele.
- Alte modalitati prin care se poate pastra “ceva” intr-o stare buna este afumatul sau uscatul. Ofera-i ca exemplu copilului tau, salamurile de vara care dupa ce au fost terminate se pun la uscat.

 

Recomandarile tale:

Tu cum folosesti jocul pentru a-i trezi interesul si curiozitatea copilului tau? Asteptam propunerile tale de activitati pe care le poti realiza impreuna cu copilul, pentru a le publica pe site.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu