characters characters

Nasterea universului – idee pentru o serbare inedita

Un sistem de forte si implicare

Propus de: Andreea Puiu   |   24 februarie 2016    |   4121 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 18 ani +.

nasterea universului
Cum ar putea fi mai simplu sa le aratam parintilor bucuria adusa de satisfacerea curiozitatii copiilor si nu numai sa le-o aratam, dar sa ii facem parte din ea? Cate clase de parinti ar spune DA la comun stiind ca va implica un mare pas in afara zonei de confort? Cati parinti ar spune ca a le vorbi copiilor despre quarci, protoni si electroni e momentul potrivit la clasa intai? Cati parinti si-ar lua concediu pentru a face repetitii atat in clasa, cat si la cinema? Cum ii putem transporta pe copii nu doar in costumase de-a gata cu eticheta la sala de spectacol, dar si de la o etapa la alta in crearea unui spectacol de si in familie?

Noi am reusit sa facem acest lucru, punand la cale, impreuna cu parintii copiilor de la Scoala Primara Little Genius, o serbare stiintifica. Afla in randurile de mai jos cum poti face si tu acest lucru.



De ce ai nevoie

  • tricourile copiilor (inchise la culoare, fara imprimeu) pe care se lipesc cu scai fiecare planeta din carton, pictata de fiecare copil in functie de rol
  • pantalonasi inchisi la culoare pentru a intregii tinuta
  • panourile de decor din carton, pictate de clasa
  • racheta din materiale reciclate
  • frontale, lanterne pentru a face luminite pe panza neagra
  • panza neagra
  • accesoriile de tulle
  • pancarde cu simboluri: proton, neutron si quarc
  • simboluri: atasate pe tricouri pentru forte (o haltera, un mar, un bec) si machiaj pentru forta slaba.
  • foi colorate

Cum am procedat

1. Pregatirea - discutiile

Povestea serbarii stiintifice incepe de la o intalnire non-formala intr-o ceainarie in care alaturi de parinti discutam despre initiativele pe care le putem concretiza pentru clasa intai si cum am putea face ca serbarea sa fie o expresie a intregii clase. Am propus sa facem o serbare stiintifica, ceva nou, provocator pentru copii nestiind cat de provocator va fi pentru noi, adultii. Am avut ca motor de pornire satisfactia pe care copii o aveau cand faceam experimente, aniversarile cu Profesorul Trasnit si programul cu parintii in rol de profesori la care o mamica cercetator, Ana Caramete, le aducea teme captivante. Am pus totul la cale legat de liniile generale ale serbarii si mai ales faptul ca parintii vor avea un rol de scena alaturi de copii. Mai avusesem un proiect similar in care parintii realizasera la clasa pregatitoare o sceneta pentru a-i incuraja pe copii la prima serbare de clasa pregatitoare. Era asadar o formula noua, dar care ne-a legat incat sa cream un sistem stralucitor asemenea sistemului solar si care ne-a transformat si ne-a aratat ca putem mai mult decat ne-am putea imagina stiintific vorbind.:)


2. Realizarea scenariului

Ana Caramete (mamica cercetator) si-a adus aminte de o sesiune de prezentare a formarii Universului, realizata in anul scolar anterior si ne-am hotarat sa scriem un scenariu asa cum doar un grup si cu regizor ar fi zamislit.:) Au urmat alte intalniri studentesti cu parintii dupa ce am asistat in primul rand noi la explicatiile legate de nasterea universului, cu scheme cu tot, atrase mereu de Ana: „acum urmeaza ceva foarte dragut”. De fapt, am descoperit noi concepte precum quarci, protoni, neutroni, groapa de potential si alte forte care puneau presiune asupra grupului.:) Cu parintii transformati in scenaristi si impartirea rolurilor de forte(Bianca Barbu, Oana Vinatoru, Marina Tica, Mona Ciurezu) , Soare si Luna , bozonul W (Liliana Cepraga Cocieru), scenografi ( Giuliana Garaiacu,Ralu Marinescu), am avut in vedere ca fiecare copil sa fie pus in centrul universului” si sa aiba acelasi rol, transformat dupa imaginatia si placerea lor. Astfel au devenit planete si mici scenaristi, construindu-si replicile cu cele mai delicioase informatii despre fiecare planeta, dar si cu replici pentru fortele reprezentate de catre parinti, copiii fiind quarci.


serbare nasterea universului


3. Crearea costumelor si a decorului

Urmatoarea etapa a fost crearea costumelor, fiind tot timpul asistati de o mamica cu aptitudini de designer (Oana Vinatoru) dupa ce am fost cu clasa la mercerie si am fost cu totii fascinati de delicatetea si intensitatea culorilor. Mai mult, copiii si-au pictat planetele atasate pe tricouri cu arici, precum si decorurile. Dupa repetitiile dansurilor si repetitiile cu parintii seara in clasa, am ajuns pe scena, cu racheta din carton langa noi si langa bradul de Craciun. :)


serbare nasterea universului


Au fost emotii mari atat din partea parintilor si a copiilor, insa piesa a mers snur si a fost interactiva: la finalul descrierii planetei copiii puneau spectatorii sa ghiceasca planeta reprezentata si colegii de la celelalte clase au intrat in joc si au raspuns cu drag in cor. Aceasta piesa a fost o mobilizare de forte, un plan comun, a adus o alta legatura mai profunda intre noi si am simtit ca a adaugat inca un moment „al nostru”.

serbare nasterea universului

Ce au spus parintii:

Impresiile parintilor au aratat faptul ca o serbare poate insemna o premiera si pentru ei in rolul de actori, spirit de echipa si o sarbatorire mana de mana a reusitei impreuna, replica cu replica, moment de moment.

Multi parinti vor acel altfel"in educatia copiilor. Cati dintre ei sunt dispusi sa il accepte pe "altfel"?

Si eu am vrut altfel. Si am parte de altfel. E greu altfel. Suntem un grup compact si putem fi deschizatori de drumuri. Am renuntat sa ii urmarim si sa ii urmam pe altii. Speram ca initiativa noastra sub indrumarea Andreei va avea ecou si va fi preluata cu bratele deschise de cat mai multe clase.

„Serbarea nu este un instrument de a etala la final de an cunostintele academice acumulate in timp. Serbarea este relaxare, motivatie, incredere si conexiune. Si poate nu ar trebui sa se numeasca serbare!:)” (Bianca Barbu)

Autor:

Andreea Puiu, profesor de ciclu primar, cu experienta de 7 ani in invatamant, sustin o educatie libera si o educatie a fericirii. Toate lectiile mele pornesc de la interesele copiilor si sunt o expresia a intrebarilor lor. Sportul este unul dintre hobbiurile mele, de aceea copiii au parte de multa invatare prin miscare de la crosurile organizate pentru intreaga familie la matematica pe biciclete.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Luminita Vasile    25.02.2016 - 08:40
    Felicitari dascalului si parintilor!O metoda excelenta de implicare activa in formarea copiilor!Felicitari!