characters characters

Legumele in limba engleza

Propus de: Shakespeare School   |   09 mai 2014    |   2703 vizualizări

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/ligthelm/10866943666; autor: Rick Ligthelm


Timpul liber petrecut cu cei mici poate fi valorificat in multiple feluri placute si fiecare joc poate fi lesne transformat intr-o aventura a cunosterii si a invatarii! Cu atat mai mult, il poti invata pe copil denumiri de legume in limba engleza in diverse locuri si contexte!


Lista de cuvinte:

  • Tomato – rosie
  • Cucumber - castravete
  • Potato- cartof
  • Mushroom- ciuperca
  • Carrot - morcov
  • Beans - fasole
  • Peas- mazare
  • Eggplant – vanata
  • Pepper- ardei
  • Beet- sfecla
  • Corn- porumb
  • Onion - ceapa
  • Garlic - usturoi
  • Cabbage – varza

Activitatea 1


Daca aveti timp si indemanare, tu si copilul tau puteti  confectiona o plansa folosind nu doar o foaie de hartie, ci si foarfece si lipici! Poti lipi pe o foaie alba imaginea unui castron, iar apoi, valorificand ziare si reviste vechi, puteti incepe sa cautati si sa decupati impreuna legumele necesare. De exemplu, Let’s make a salad! Let’s look for a TOMATO/a POTATO/ BEANS...etc.(Sa facem o salata! Sa cautam un cartof/ mazare, etc.) Pentru a verifica intelegerea denumirilor in limba engleza, ii poti dicta celui mic ordinea in care le va pune (lipi) in castronul desenat, iar apoi le puteti lipi impreuna. Ca si in cazul desenului, daca cel mic stie sa scrie puteti scrie pe plansa astfel realizata, denumirea corespunzatoare fiecarei legume. Pentru a dinamiza asemenea activitati statice, puteti asculta in timp ce desenati sau decupati un cantecel cu aceeasi tematica:

Activitatea 2 : The shopping bag

Materiale necesare: legume adevarate/plastic, punga,masuta de cafea, foaie de hartie, foarfeca, lipici

Runda 1: Pentru inceput, te poti decide asupra unui anumit numar de legume (pentru inceput 6-8) dintre cele mai des intalnite, asupra carora sa insisti si pe care sa le repetati impreuna de fiecare data cand aveti ocazia. Cu aceste legume si o sacosa sau un cos, puteti organiza un mic aprozar chiar la voi acasa. Masa din sufragerie sau din bucatarie se va transorma astfel intr-o veritabila taraba de unde vei putea face cumparaturi in limba engleza alaturi de copilul tau! Pentru o astfel de activitate, poti folosi chiar legume din propria ta camara sau poti achizitiona de la magazinele de jucarii seturi de legume din plastic. Repeta fiecare denumire in parte de cel putin trei ori, rar si clar, in asa fel incat copilul sa poata retine denumirea. In functie de varsta copilului, poti insera diverse structuri alaturi de numele de legume, de exemplu propozitii precum:
Thisis a tomato.
These are tomatoes.

Runda2:O alta modalitate foarte la indemana de a invata legumele poate fi desenul. Poti desena alaturi de copilul tau mici planse cu fiecare leguma in parte, astfel incat in decurs de cateva zile sa alcatuiti o colectie. Daca esti parintele unui copil scolar care stie sa scrie, fiecare plansa poate primi titlul corespunzator, adica denumirea in limba engleza a respectivei legume. Dupa ce ati repetat fiecare leguma in parte, puteti face tot cu ajutorul creioanelor si a hartiei, o salata! Poti desena conturul unui castron, in timp ce copilul tau va desena legumele, repetand impreuna denumirile lor in limba engleza. Atunci cand toate ingredientele necesare au fost desenate, le puteti recapitula impreuna denumirile. Ii poti cere copilului tau sa ti le arate cu degetelul, de exemplu „Show me the potato!”, „Show me the cucumber!” („Arata-mi cartoful!”, „Arata-mi castravetele!”).

Poti face de asemenea schimb de roluri cu cel mic! Copilul va repeta indemnurile: „Show me the mushroom!” („Arata-mi ciupercuta!”) iar tu i le vei arata. Pentru a-l distra pe copil, ii poti arata in mod intentionat leguma gresita, de exemplu o rosie in loc de un cartof! In acest fel, poti verifica intelegerea celui mic si ii vei spori cu siguranta implicarea, intrucat se va amuza de „nestinta” ta si te va corecta!


Activitatea 3: Let’s look for...


Materiale necesare: legume adevarate acasa sau la piata/supermarket


Runda 1:
Un bun prilej pentru recapitularea legumelor poate fi chiar momentul in care gatesti sau pregatesti o salata. Il poti implica pe cel mic intr-o astfel de activitate rugandu-l sa te ajute, de exemplu: Please, pass me the tomato (Te rog, da-mi rosia). Sau in timp ce mancati: This salad has tomatoes and onion (Aceasta salata contine rosii si ceapa). In plus, poti insoti aceste mentiuni cu gesturi concrete, aratand copilului leguma ca atare. 


Runda 2:
O alta modalitate de a recapitula legumele, dar si de a transforma banalul mers la cumparaturi intr-o experienta amuzanta! Pentru a anticipa scopul incursiunii la piata si asteptarile tale...didactice de la cel mic, puteti incepe chiar de acasa, pregatind o lista de cumparaturi (in limba engleza daca cel mic stie sa scrie si sa citeasca) sau chiar desenata! Vocabularul poate fi apoi repetat la piata, la aprozar sau la super market prin indemnuri cum ar fi : Let’s look for tomatoes, let’s look for potatoes (sa cautam rosiile/cartofii) sau Let’s buy tomatoes! Now, let’s buy peas! (Sa cumparam rosii! Acum hai sa cumparam mazare!). Nu in ultimul rand, sosirea acasa si despachetarea sacoselor de cumparaturi poate un moment oportun pentru o scurta recapitulare: In this bag we have tomatoes. In this bag we have potatoes. Let’s put them in the fridge/cupboard! (In aceasta sacosa avem rosii. In aceasta sacosa avem cartofi. Sa-i punem in frigider/dulap!)Iata, asadar, numai cateva exemple de ocazii in care te poti juca alaturi de copilul tau, invatandu-l in acelasi timp cuvinte in limba engleza. Fiecare moment din viata cotidiana poate fi un prilej de joaca si fiecare joc poate avea o finalitate utila!

La Shakespeare School limba engleza se invata prin jocuri si mici competitii care ii fac pe copii sa asimileze rapid si cu placere.

Personajele Ziggy si Zaggy, create de expertii nostri, vor deveni imediat prietenii si partenerii de joaca ai copiilor!

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu