characters characters

Lectii copii: invata-l pe copil despre sistemul solar

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 ianuarie 2014    |   26457 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Sistemul solar starneste curiozitatea oricarei persoane, indiferent de varsta. Multi cauta sa afle cat mai multe despre cum s-a format sistemul, care sunt planetele similar celei pe care traim, din ce sunt alcatuite celalalte planete, care ar fi sansele noastre de a trai vreodata pe o alta planeta, in afara de Pamant. Cu siguranta, cel putin una dintre aceste intrebari ti-a fost adresata de cel mic.

 


Iata ce informatii ai putea sa ii oferi, pe intelesul lui, despre sistemul nostru solar:

-    Sistemul solar inseamna un complex de planete si corpuri ceresti, care graviteaza in jurul Soarelui. Pentru a-l ajuta pe copil sa isi faca o impresie despre dimensiunea Soarelui, in comparatie cu planetele din sistemul solar sau cu alte stele, ii poti arata urmatorul material:

 -    Include 8 planete: Mercur, Venus, Pamant, Marte, Jupiter, Saturn si Uranus si cinci planete “pitice” (de dimensiuni mai mici decat restul planetelor): Ceres, Pluto, Eris, Makemake și Haumea. 

-    Pe langa planete, in sistemul solar se mai gasesc asteroizii (resturi de planete sfaramate sau obiecte de gheata) si comete sau “stele cu coada” (corpuri compuse din praf amestecat cu gaze inghetate si apa)

-    Intre toate planetele si corpurile ceresti din sistemul solar exista particule de praf interplanetar ce alcatuiesc asa numitul mediu interplanetar;

Acum, daca i-ai oferit copilului aceste informatii de baza, iti propunem sa realizezi urmatoarea activitate care il va ajuta pe copil sa vizualizeze aceste informatii.

 

De ce ai nevoie

-    o coala de hartie A3
-    bucati de hartie autocolanta colorata
-    foarfeca
-    creion grafic
-    compas


Cum se realizeaza?

1. Traseaza 8 cercuri pe foaia de hartie similar cercurilor formate atunci cand arunci o piatra intr-o apa: porneste in mijloc cu un cerc mai mic, apoi deseneaza cecuri care sa se cuprinda unele pe altele. Este bine ca intre cercuri sa lasi distanta cativa centimetri, deoarece aceste cercuri vor reprezenta orbitele fiecarei planete mari din sistemul nostru solar.

2. Deseneaza pe hartia autocolanta galbena compasului un cerc si decupeaza bulina care va reprezenta Soarele. Apoi lipeste bulina in central cercurilor desenate la pasul anterior.

3. Treci apoi la planetele mari care fac parte din sistemul solar. Decupeaza mai intai planeta Mercur, pe care o veti plasa pe primul cerc din sistemul solar, imediat dupa Soare. Continua apoi cu Venus, Pamant, Marte, Jupiter, Uranus, Neptun. Poti folosi hartie rosie pentru planeta Marte si spune-i copilului tau ca ea se mai numeste “Planeta Rosie”.

4. Pentru Pamant, puteti sa folositi autocolantul albastru peste care sa lipiti fasii subtiri de autocolant verde si negru (ce reprezinta solul).

5. Desenati folosind culoarea neagra si cea galbena din loc in loc intre cercurile sistemului cateva linii pentru a oferi un aspect specific prafului interstelar.

6. In plus, desenati si bucati de roca printre cercuri care sa para a fi meteoriti si apoi una doua comete cu galben si cativa asteroizi.

La final, recapitulati toate informatiile pe care le-ai transmis copilului prin intermediul acestei activitati. Cat anume a retinut din tot ce i-ai prezentat?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Diana Povara-Dragos
    Diana Povara-Dragos    14.05.2014 - 06:06
    Util ar fi fost sa se dea dimensiunile cercurilor pentru decuparea planetelor, iar cateva poze ajutau mult.