characters characters

Joaca independenta – idei pentru prescolari

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 august 2014    |   2259 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/monkeymashbutton/8475035564


Mai tii minte cum te jucai singur sau doar tu si fratele tau cand erati mici? Parintii interveneau rareori in jocurile copiilor, organizate exclusiv de acestia din urma. Acest tip de joaca se numeste joaca independenta.


Desi este foarte important sa te joci impreuna cu copilul tau, joaca independenta le da ocazia celor mici sa isi organizeze singuri activitatea de joaca, personajele, situatiile, dialogurile si rezultatele fara ca adultul sa intervina. Isi exerseaza astfel abilitati care le vor fi de folos mai tarziu: planificare, imaginatie, control. Crezi ca e greu? Deloc, tinand cont ca cei mici au resurse inepuizabile de imaginatie.


Iata si cateva idei de activitati de joaca independente:

1. Cartile cu imagini pentru cei mici sunt ideale pentru a le dezvolta imaginatia. Pentru a-l obisnui pe copil cu aceasta activitate, puteti privi fiecare cate o carte. Dupa ce copilul se obisnuieste, poti incerca sa realizezi alte activitati in timp ce iti asculti copilul povestind despre ceea ce vede in imaginile din carti. Aceasta abilitate ii va fi utila si la gradinita.


2. Copiilor le place sa faca ceea ce nu li se permite. Pentru o joaca creativa, asigura-te ca cel mic te-a observat cand ai pus intr-un sertar aflat la inaltimea lui, obiecte simple pe care le-ar putea folosi si care nu ar reprezenta un pericol pentru el. Cu siguranta atunci cand va crede ca nu e observat, va cotrobai in sertar si isi va insusi obiectele cu care se va juca pe ascuns, intr-un mod extrem de creativ (poate fi vorba de linguri, pahare de plastic, cutiile cu condimente bine inchise etc.).


Pune intr-o cutie mai multe jucarii care pot fi dezmembrate, papusi diferite si haine pe masura si lasa-ti copilul sa le descopere si sa caute cum anume sa le potriveasca. E similar jocului lego, insa e mult mai captivant daca cutia contine mai multe obiecte.


Celor mici le place sa deseneze, mai ales acolo unde nu au voie. Lipeste pe pereti si usi coli de hartie care sa depaseasca inaltimea copilului dupa care lasa-i la indemana creioane colorate si carioci. Vei putea admira in scurt timp opera lui:).


Atunci cand ai putin timp liber, decupeaza dintr-o bucata mare de carton diferite forme geometrice si amesteca-le intr-o punga.
Deseneaza pe o alta coala de carton formele geometrice pe care le-ai decupat. Sarcina copilului va fi sa aseze fiecare forma geometrica decupata pe desenul care ii corespunde.


Foloseste o ladita cu nisip in care sa ascunzi obiecte cat mai mici si mai diferite. Spune-i copilului cate obiecte ai ascuns si apoi starneste-i interesul in a le gasi. Poti ascunde: un nasture, o macaroana, una de fasole, o samanta de dovleac, o boaba de porumb, un cub mic, o forma geometrica din carton, o lingurita din plastic, o cheie, un sambure de caisa etc.


Inainte de a gandi orice activitate independenta de joaca, tine cont de faptul ca ea nu trebuie sa fie foarte usoara, sa nu presupuna prea mare dezordine sau murdarie, iar copilul sa se poata adapta cu usurinta.


Cum sa incurajezi ca parinte joaca independenta?

  • Incurajeaza copilul de fiecare data cand se joaca singur specificand clar ceea ce apreciezi (de exemplu: “Te-am vazut jucandu-te singur si imi place ca esti organizat si ai o imaginatie foarte bogata.”).
  • Validaza sentimentele copilului: atunci cand se simte inspirat, cand are imaginatie, vine cu o idee noua sau spune ceva distractiv.
  • Arata empatie fata de copilul tau atunci cand iti spune ca se plictiseste sau ca nu mai stie ce sa se joace si cauta solutii impreuna cu el.

Joaca independenta ii ajuta pe copii sa:

  • rezolve probleme;
  • faca fata cu brio momentelor dificile si situatiilor ciudate/ neasteptate;
  • se exprime;
  • isi dezvolte abilitatile necesare relationarii si interactiunii sociale;
  • dezvolte abilitati de care vor avea nevoie mai tarziu, in viata;

Copilul tau cum se joaca independent?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu