characters characters

Impresionismul – activitate practica pentru copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 iulie 2014    |   2225 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/freeparking/1106613030/


Impresionismul este un stil de pictura care isi are inceputurile in anii 1800, in Paris. Spre deosebire de pictorii anteriori, impresionistii au adus o schimbare in stilul de pictura prin preferinta fata de peisaje si lumea exterioara. Pictau deseori in aer liber, orientandu-si atentia catre peisaje. Francezii numeau aceasta abodare pictura “en plein air”, adica in aer liber.


Cum poti realiza impreuna cu cel mic o pictura “impresionista”?


1. Aveti nevoie de o panza sau coala de hartie si acuarele sau vopsea acrilica.
2. Ganditi-va la tematica. Alegeti un peisaj sau o secventa din natura.
3. Folositi pensula imbibata in culoare, cu putina apa si loviti panza/coala lasand urmele varfului de pensula.
3. Atentie la umbrele pe care lumina le lasa asupra peisajului si folositi nuante inchise atunci cand le reproduceti.
4. Incepeti pictura de sus in jos delimitand mijlocul panzei/colii prin intensitatea culorilor (mai deschise in partea de sus si inchise cu cat cobori).


Daca ti se pare prea complicat, poti exersa stilul pe o fotografie alb-negru, pentru a realiza un portret, ca in materialul video de mai jos:


Daca doriti o activitate mai complexa si cu un grad de dificultate mai ridicat, cautati imagini ale tablourilor realizate de reprezentantii impresionismului si incercati impreuna sa le reproduceti. Puteti face chiar un mic concurs in care, folosind aceleasi materiale, realizati amandoi, separat un tablou. Cel care se apropie cel mai bine de pictura reala este castigator


Ce il poti invata pe copil despre impresionism?

-Denumirea curentului artistic vine de lao panza de Claude Monet, intitulata “Impression. Soleil levant”, “Impresie. Răsărit de soare”, expusa in 1874.

- Tehnica de lucru consta in atingeri scurte ale pensulei pe panza aplicand culoarea sub forma de linii sau virgule sau amestecand culorile direct pe panza pentru a obtine anumite nuante.

- Pictorii impresionisti isi aleg subiectele in functie de preferinte personale, largind gama de optiuni; de exemplu, atunci cand picteaza oameni, acestia sunt persoane obisnuite, localnici, muncitori, familii, copii in mediul lor obisnuit. Subiectul este plasat in marginea tabloului, impresionistii acordand importanta peisajului si fundalului;

- Lumina este foarte importanta pentru pictorii impresionisti, ei redand pe panza lucrurile asa cum se vad in lumina zilei.


Pentru o mai atenta analiza a acestui curent din pictura puteti alege lucrarile a doi mari artisti, Vincent van Gogh si Claude Monet.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu