characters characters

Haiku de toamna - scriere creativa pentru copii

Propus de: Raluca Ardelean   |   12 noiembrie 2014    |   6262 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

haiku
Oricat ar fi de mohorata, de ploioasa si de cetoasa, toamna are un fel al ei anume de a ne intra in suflete prin culori, forme si arome, pe care ni le daruieste la tot pasul, in parcuri, paduri, gradini si livezi.

Si pentru ca zilele cu soare, in care iti face placere sa te plimbi printre culorile toamnei, sunt uneori foarte putine si scurte, ele trebuie valorificate din plin, iar amintirea lor pusa la pastrare. Oricum toamna se pun in camari fel de fel de bunatati! De ce nu am pune si niste amintiri frumoase despre bruma, ceata, pasari sau gutui?

Asadar, va sugerez ca, dupa o zi insorita de toamna petrecuta pe-afara, sa puneti la pastrat impresiile, in cele mai diferite forme: in fotografii, printr-un desen, o poezie, o poveste, ori un aranjament floral. Fiti atenti ca aceste amintiri sa fie despre natura, dar si despre propriile trairi! Noi, adica eu si copiii unei grupe a Cercului de Scriere creativa de la Palatul Copiilor din Timisoara, asa am facut! Am pus la pastrare, ca amintiri, cateva haiku-uri despre toamna si niste aranjamente florale in vaze-dovleci (la realizarea carora ne-a ajutat o doamna tare draguta, a carei pasiune sunt florile) care vor tine cat e iarna de lunga.

decoratiuni din dovleci

Iata cum am facut noi:

In primul rand am fost atenti la toamna de pe strada.

Apoi am creat atmosfera ei in sala de clasa. Cum? Cu ajutorul unor ilustratii din calendare vechi, cu fotografii din natura, dovleci, flori, betisoare parfumate, muzica potrivita.

Inainte de a scrie poezii, am enumerat trasaturile toamnei, elementele care o fac sa se distinga de celelalte anotimpuri, apoi am amintit gama de sentimente care ne incearca atunci cand ea e de jur imprejurul nostru. Urma sa scriem haiku-uri, iar haiku fara o emotie puternica nu exista!

Dupa ce am incheiat momentul evocator, am citit 2-3 haiku-uri scrise tot de copii, dar in anii trecuti, iar copiii de acum au fost lasati sa identifice singuri trasaturile unei astfel de poezioare. Si le-au gasit aproape pe toate! Spun aproape, caci regula numarului de silabe din fiecare vers a fost lasata la o parte, ea fiind destul de greu de respectat de catre copiii de-a patra.

Asadar, trasaturile unui haiku sunt:

  • trei versuri
  • pe tema: natura
  • existenta unui un cuvant care sugereaza anotimpul
  • autorul exprima un sentiment
  • ultimul vers poate fi o exclamatie ori o interogatie

 

Pasul urmator a fost scrierea unui haiku. Pentru a le fi mai usor, fiecare copil si-a ales o ilustratie de calendar, a privit-o cu atentie, apoi a scris haiku-ul, incercand sa surprinda in text acel „ceva” al naturii prezent in imagine. A fost destul de greu si de usor in acelasi timp!

Dupa ce au fost create, haiku-urile au fost scrise cu bruma din iarba sau rugina de pe frunze pe niste cartoane pregatite dinainte si decorate cu iedera.

haiku scris de copii

La finalul atelierului, florile au fost aranjate in dovleci. Aranjamentele au iesit care mai de care mai frumoase!

Haiku-urile si dovlecii cu flori au fost felul nostru de a conserva toamna 2014. Va invitam sa o faceti si voi!

Raluca Ardelean

Coordonator al Programului Briza - un program experiential pentru copii si parinti  http://briza.calatoriainimii.net/.
Coordonez cercul de scriere creativa de la Palatul Copiilor din Timisora de 12 ani, unde lucrez cu copii de la clasa I pana la liceu.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu