characters characters

Invata-l pe copil despre cultura japoneza

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 iulie 2015    |   5001 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.


Tinuturile Japoniei sunt fascinante nu doar pentru adulti, ci si pentru copii. Pe langa traditiile si cultura diferita de cea a europenilor, japonezii se pot lauda cu peisaje minunate si atent ingrijite.

Care sunt lucrurile care l-ar putea fascina pe copil despre cultura japoneza?

1. Tehnica origami. Este una din cele mai cunoscute tehnici de utilizare a hartiei explorata de copiii de peste tot din lume. Realizati un cocor japonez folosind tehnica origami dupa modelul din materialul video de mai jos:


2. Zmeie colorate.
In traditia japoneza, fiecare familie agata de acoperisul casei zmeie de diferite culori numite Koinobori care se considera ca aduc noroc.

Acestea au forma conica, precum un con de vant, au capul in forma unui peste si simbolizeaza dorinta familiei de a avea copii curajosi si puternici. De obicei, sunt arborati de Ziua Copilului, sarbatorita in Japonia pe 5 Mai.

Deasupra este agatat un zmeu negru, care il reprezinta pe tata, urmat de un zmeu rosu, care o reprezinta pe mama, iar apoi zmeiele colorate care ii reprezinta pe copiii din familia respectiva.

Poti vedea imagini cu ele aici:


3. Papusile Daruma
ajuta ca dorintele pe care le avem sa se indeplineasca. Acestea sunt de culoare rosie, deseori au mustata sau barba si ochii sunt albi. Acestia se coloreazade catre persoana care are papusa, dupa ce isi pune o dorinta.. De exemplu, iti pui o dorinta, colorezi unul din ochi si apoi asezi papusa in casa pana cand dorinta se implineste. Apoi faci acelasi lucru si cu cel de-al doilea ochi.

Iata cum anume se fac papusile Daruma:

Daca v-au placut papusile Daruma si vreti sa va puneti o dorinta, puteti desena impreuna una si colora un ochi:). Cu siguranta va functiona la fel ca cea originala, mai ales daca depuneti efort pentru a va indeplini dorinta.

4. Papusile Kokeshi sunt niste papusi traditionale japoneze, din lemn formate din doua bucati: capul pictat simplu si corpul reprezentand un chimono. Acestea se pare ca au aparut pentru prima data in urma cu 300 de ani. Iata cum se realizeaza o pausa kokeshi folosind pasta Fimo:

5. Maneki Neko sunt niste figurine din ceramica ce reprezinta o pisica care se considera ca aduce noroc. Daca labuta stanga este ridicata se crede ca atrage banii, iar daca cea dreapta e ridicata va atrage cumparatori. Astfel, aceasta figurina o veti vedea cel mai frecvent in magazinele, restaurantele sau alte mici afaceri ale comerciantilor japonezi

Geografie

Japonia este un arhipelarg de insule: patru insule principale: Honshu in centru, Hokkaido la nord si Shikoku si Kyushu la sud, inconjurate de peste 4000 de insule mai mici.

Populatia sa depaseste 125 de milioane de locuitori.

Capitala tarii este Tokyo

Moneda tarii este yenul.

Aproximativ 73% din relieful tarii este muntos, iar zonele de coasta sunt cele in care oamenii au creat asezari umane. Pentru ca o mare parte din suprafata tarii nu este locuibila, orasele sale sunt foarte aglomerate.

Religia: budism si sintoista

Cel mai inalt munte, Fuji (3776 metri), este un munte vulcanic considerat, in religia sintoista, sacru. Este un vulcan activ, ultima eruptie avand loc in 1708.

Istorie pe scurt

Primii oameni au venit in insulele care vor forma Japonia in urma cu 30 000 ani.

In anul 660 i.e.n. a venit la putere primul imparat japonez. Tara a fost condusa de catre imparati pana in secolul XII, cand au venit la putere shogunii, conducatori militari.

Europenii au venit in Japonia in 1543, aducand cu ei crestinismul, dar si arme noi. In 1635, shogunii au decis ca niciun strain sa mai intre in Japonia si niciun japonez sa nu mai paraseasca tara. Aceasta interdictie a durat peste 200 ani. In 1868, imparatii au revenit la putere, dandu-i la o parte pe shoguni si aducand o epoca de modernizare.

In Primul Razboi Mondial, Japonia a luptat alaturi de SUA. In al Doilea Razboi Mondial insa a atacat SUA, in 1941, determinand intrarea in razboi a Statelor Unite. In august 1945, SUA a atacat orasele Hiroshima si Nagasaki cu bombe atomica, omorand in jur de 115 000 oameni. Japonia s-a predat cateva zile mai tarziu.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/aigle_dore/15608004004/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu