characters characters

Cultura chineza. Cele mai populare jocuri ale copiilor chinezi

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 iulie 2015    |   3583 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

harta China
China: o tara cu istorie indelungata, traditii si mentalitati diferite fata de ale noastre. Un subiect perfect pentru a trezi curiozitatea copilului fata de alte civilizatii si pentru a vorbi despre diversitate culturala.

Care sunt cele mai populare jocuri pentru copiii chinezi?

“Pisica si soarecele”. Seamana cu jocul nostru “de-a prinselea”, in care un copil il alearga pe altul, la fel cum pisica il prinde soarece.

“Coada dragonului” se joaca in grup mai mare, de minim 8-10 copii. Acestia alearga tinandu-se unul de celalalt, in sir. Primul din rand este capul dragonului, care va conduce fuga in asa fel incat sa-l prinda pe ultimul, care e coada dragonului.

“Prinde 7” e un joc ce necesita o buna coordonare ochi-mana. Ai nevoie de 7 boabe de fasole pe care sa le arunci din pumn pe o masa. Cu o singura mana se ridica primul bob de fasole, dupa care acesta se arunca in aer. Acum jocul devine mai greu pentru ca in timp ce bobul se afla in aer, trebuie sa ridici cu aceeasi mana o boaba de fasole de jos si sa o prinzi pe cea care e in aer, inainte de a cadea pe masa. Acum, cu doua boabe in pumn vei continua jocul la fel. Se arunca o boaba din cele doua, in timp ce se culege a treia de pe masa si se prinde cea care sta sa cada. Intreaga activitate devine mai complicata pe masura ce tii in pumn un numar tot mai mare de boabe. Pentru copiii mai mari, se poate juca acelasi joc, insa numarul de boabe care se arunca in aer, se dubleaza. Astfel, in timp ce doua boabe de fasole sunt in aer trebuie sa culegi una de pe masa si apoi sa le prinzi pe amandoua. Cine scapa o boaba pe masa este descalificat.

“Mingea chinezeasca” presupune o minge si un grup de copii aranjati in cerc. Unul din copii arunca mingea catre altul care trebuie sa o prinda. Copiii aflati de o parte si de cealalta a celui ce a prins mingea trebuie sa ridice bratul din partea copilului respectiv. De exemplu, daca Andrei prinde mingea, copilul care sta langa el trebuie sa ridice mana dreapta (daca Andrei este in dreapta lui) si stanga (daca Andrei este in stanga lui). Copilul care nu prinde mingea sau unul din cei doi care nu a ridicat bratul din neatentie, iese din joc.

Marele zid chinezesc

A fost construit de-a lungul a doua mii de ani, bazele sale fiind puse in anul 220 i.e.n. cand vechi fortarete si ziduri au fost unificate de catre Qin Shi Huang pentru a proteja China de atacurile barbarilor din Nord. Constructia lui a fost finalizata in timpul dinastiei Ming (1368-1644).

Potrivit site-ului National Geographic, zidul are o lungime de 8850 kilometri, incluzand portiuni de bariere naturale precum rauri sau dealuri inalte care au fost incorporate in zid, si zone formate din canale.

Poti urmari un documentar in limba engleza aici:


Arta de a decupa hartia


O traditie cu indelungata istorie, decuparea hartiei pentru a obtine motive decorative este raspandita in China. In materialul video de mai jos vei gasi tutoriale pentru a realiza astfel de decoratiuni:


Istorie si geografie pe scurt

Relieful tarii este variat, incluzand atat munti, cat si dealuri inalte, deserturi si paduri. O treime din suprafata tarii este acoperit de munti, iar cel mai inalt munte din lume, Everest, se afla la granita dintre China si Nepal.


China are mii de rauri, printre care cele mai importante sunt Yangtze (cu o lungime de 6300 kilometri) si Fluviul Galben. Yangtze este al treilea fluviu din lume ca lungime.


Istoria Chinei este impartita in dinastii, care reprezinta perioadele in care o familie imperiala a detinut controlul asupra tarii. Prima dinastie a fost Qin, incepand in 221 i.e.n. Ultimul imparat a fost dat jos de la putere in 1912, cand China a devenit republica. In 1949, a venit la putere guvernul comunist.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu