characters characters

Activitate de dezvoltare personala pentru copii

Borcanul fericirii

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 martie 2015    |   41332 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

borcanul fericirii
Un copil fericit este un copil care isi aminteste motivele pentru care este recunoscator si care stie care sunt lucrurile care ii pot produce tristete, astfel incat sa fie pregatit sa le faca fata, pe cat posibil.Copiii pot invata aceste lucruri, iar activitatea urmatoare poate fi de folos in acest sens.

De ce ai nevoie:

 • Hartie colorata – doua culori
 • Borcan
 • Foarfeca
 • Creion

Cum se realizeaza

Vorbeste cu copilul tau despre lucrurile care il fac fericit si pentru care este recunoscator: intalnirile cu prietenii, notele bune la scoala, animalul de companie sau zambetele celor din jur. Gasiti cat mai multe lucruri, mari si mici, care ne insenineaza zilele. Faceti o lista cu toate sursele de fericire.

Treceti apoi la lucrurile care va pot supara pe parcursul unei zile si scrieti-le si pe acelea pe o lista. Poate fi vorba de o critica nedreapta, de o cearta cu un prieten, de o privire furioasa sau o afirmatie rautacioasa a unui coleg.

Desenati si decupati picaturi, folosind hartie de doua culori diferite (rosu si albastru, de exemplu). Fiecare culoare va corespunde unei emotii: fericire sau tristete.

Alegeti culoarea care corespunde fericirii si scrieti pe picaturile de culoarea respectiva lucrurile care va fac fericiti, iar pe picaturile de cealalta culoare scrieti lucrurile care va intristeaza.

Discuta cu copilul tau despre felul in care lucrurile bune si lucrurile rele se amesteca in viata de zi cu zi. In fiecare zi, avem motive sa zambim, dar si motive sa ne intristam. Apoi poti amesteca picaturile si poti pune o parte din ele in borcan, avand grija sa intre picaturi din ambele categorii.

Explica-i in continuare ca pentru momentele in care avem nevoie de un zambet sau o incurajare, putem crea „borcanul fericirii”, in care pastram doar lucrurile care ne aduc bucurie. Spune-i apoi copilului sa scoata din borcan picaturile „triste” si sa lase doar picaturile „fericite”.

Ajuta-l apoi sa adauge in borcan toate picaturile pe care ati scris sursele voastre de fericire:).

In timp, poate umple borcanul si cu alte picaturi, cu amintiri frumoase.

O portie de bine, de frumos si de activitati educationale poti "lua" si cu ajutorul platformei ScoalaIntuitext.ro. Aici, copilul tau se va bucura de jocuri, experimente si animatii. Platforma se adreseaza copiilor din clasele I-IV care vor sa-si antreneze mintea prin cele mai provocatoare aventuri – jocuri de atentie, memorie, logica si chiar jocuri de „programare”. 

Activitatea il va ajuta pe copil sa constientizeze felul in care propriile emotii ne sunt influentate de cei din jur, dar si faptul ca uneori uitam mai repede lucrurile pozitive decat pe cele negative.

Tu cu ce ai umple borcanul fericirii? :)

Tu faci jocul

Comentează:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu
 • Fără foto
  Valeria Badita    07.02.2016 - 08:01
  Un copil fericit este acela care are propriul parinte cel mai bun prieten. Draga parinte, nu-ti neglija copilul motivand ca nu ai timp, ca esti prea obosit dupa orele stresante de la serviciu.