characters characters

Colajul Primaverii - joc interactiv de descoperire a caracteristicilor primaverii

Propus de: Questfield School   |   22 aprilie 2016    |   3307 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Usor usor au inflorit copacii, iarba a inverzit si ea, insectele si-au inceput activitatea si copiii ies cu si mai mult drag la joaca, afara. A sosit primavara si un lucru esential pe care il respectam atunci cand lucram cu cei mici este sa ii ajutam sa inteleaga schimbarile care se petrec in natura. Va propunem, asadar, o activitate interactiva care te va ajuta sa descoperi impreuna cu copilul tau care sunt caracteristicile esentiale ale primaverii, ce se intampla, de fapt, in natura, si cum identificam concret toate aceste schimbari.

De ce ai nevoie?

  • 2-3 carticele despre primavara (spre exemplu: Desaga cu caldura sau Poveste despre reintoarcerea Soarelui etc.)
  • O foaie alba, format A3 (flipchart sau alt format)
  • Carton colorant, foi colorate
  • Foarfece
  • Plastilina
  • Creioane colorate, carioci
  • Bucatele de lemn, frunze, petale, iarba, pietricele
  • O bucata mai mare de polistiren

Cum se realizeaza?

Parcurgem impreuna cartea/povestioarele despre primavara, punem intrebari si aflam raspunsuri legate de vreme, natura, activitati, atmosfera, personaje, actiune. Introducem, astfel, termeni comuni legati de anotimpul primavara, cream un context, identificam niste caracteristici si putem realiza o descriere cel putin la nivel minim. Faptul ca aceasta introducere este o poveste, il va determina pe cel mic sa fie receptiv, atent si dedicat, implicandu-se in actul lecturii, vizualizand si intelegand usor schimbarile care au loc in aceasta perioada a anului.

Colajul primaverii


Apoi, realizezi cu cel mic, mental sau folosind foaia de flipchard, o mapa a lucrurilor esentiale, retinute in urma lecturii: apar albinele, infloresc florile, intalnesti insecte peste tot in jurul tau, creste iarba, natura inverzeste, animalele ies din vizuina etc. Sugeram ca aceste observatii sa fie mai ales desenate in cazul copiilor mai mici si reprezentate prin scris si sageti, sub forma unor scheme clare in cazul celor mai mari, care pot citi si identifica usor literele.

colajul primaverii


Urmeaza partea poate cea mai antrenanta si practica, in care, alaturi de cel mic, gasesti elemente din natura, decupezi forme care pot fi folosite in colaj si gandesti un plan al colajului: ce elemente ar trebui sa contina pentru a reprezenta natura primavara, ce culori, mesaje etc.

colajul primaverii


Colajul
este cu atat mai interactiv si mai frumos daca este realizat in echipa, daca fiecare contribuie cu partea lui creativa, fiind o activitate excelenta pentru frati, pentru un grup de colegi din clasa sau pentru parinte-copil.

colajul primaverii


La final, fiecare echipa prezinta propriul Colaj al Primaverii si relateaza celorlalti povestea coltului de primavara pe care ei si l-au imaginat, cu elemente retinute din povestile anterioare, pe care le considera ei ca fiind esentiale pentru a realiza o imagine cat mai completa a acestui anotimp, pentru a sublinia bucuria si viata unei zile de primavara. Curiozitatea celorlalti copii, a profesorului sau a parintilor in cazul in care activitatea este realizata acasa, il va provoca pe cel care povesteste, declansand o adevarata discutie pe baza actiunii, fiind un exercitiu important de invatare si constientizare.

colajul primaverii


Crearea Colajului Primaverii este o activitate extrem de antrenanta si captivanta pentru copil, deoarece el se implica emotional si mental in cadrul proiectului, antrenandu-si creativitatea, spiritul de initiativa, atentia la detalii, gandirea critica, capacitatea de a face legaturi intre diferite elemente si etape (in acest caz trecerea de la iarna la primavara cu toate implicatiile si transformarile specifice).

Exercitiul este extrem de util pentru a observa elemente care tin de dezvoltarea copilului, de modul in care acesta percepe realitatea si se raporteaza la ea, la modul in care o intelegere si o poate reda sub diverse alte modalitati, intr-o formula de lucru tip proiect. Este, cu siguranta, un exercitiu de invatare atat pentru copil, cat si pentru parinte, un exercitiu de a invata sa lucrezi in echipa si de transpunere a ideilor in proiecte.

Questfield School logoDespre Questfield School (fosta Little London)

Questfield este un proiect care a crescut in perioada 2003–2016 datorita experientei in domeniul educatiei, motivarii si implicarii oamenilor din echipa, transformandu-se intr-un model de succes, o referinta in domeniul educatiei private. In momentul de fata, Questfield include o cresa, o gradinita, o scoala primara bilingva si o scoala de vara.

Pentru mai multe informatii ne gasiti pe pagina de Facebook sau pe site.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu