Casute pentru cei 3 purcelusi
Activitatea urmatoarea dezvolta abilitatea copilului de a compara grupe de obiecte, intr-un mod creativ si distractiv.
Utilitatea jocului:
Compararea a doua grupe de obiecte prin punere in perechi
Vezi etapele pe care le parcurge activitatea in filmuletul de mai jos.
Materiale folosite:
o coala mare de hartie, forme geometrice din hartie colorata: 5 triunghiuri mari, 5 patrate mari, 5 patrate mici, 5 dreptunghiuri mici, baton de lipici.
Desfasurarea jocului:
Parintele ii propune copilului sa construiasca impreuna casute pentru cei trei purcelusi. Daca povestea ”Cei trei purcelusi” de Van Gool, nu ii este cunoscuta copilului, activitatea poate sa inceapa prin a spune, pe scurt, faptele din poveste sau se pot alege alte trei personaje pentru care copilul sa realizeze 3 casute.
Peretii casutelor
Pe coala de hartie, parintele deseneaza cele trei zone in care copilul lipeste formele de hartie colorata, construind cele trei casute. Copilul lipeste prima data cele trei patrate mari care reprezinta peretii casutelor.
Acoperisul casutelor
Apoi parintele da copilului doua triunghiuri pentru a lipi acoperisurile. Lipind pe rand, cate un triunghi pe fiecare patrat, copilul va constata ca nu are destule triunghiuri, o casuta neavand acoperis. Copilul primeste inca un triunghi, astfel incat toate cele trei casute sa aiba acoperis.
Usile casutelor
Apoi, la lipirea usilor (folosind dreptunghiurile), parintele da copilului 4 dreptunghiuri. Copilul va constata si va spune ca usile sunt mai multe decat casutele, asa ca ii ramane o usa in plus.
Ferestrele casutelor
La fel se va proceda si cu patratele mici care sunt ferestrele. Primind 5 patrate pentru a lipi cate o fereasta la fiecare casuta, copilul va constata ca are mai multe ferestre decat casute.
Prin corespondenta unu-la-unu, copilul va compara si va vedea cand sunt mai multe si va inlatura forme din hartie care sunt in plus sau va constata ca sunt mai putine si va cere forme de hartie pentru a avea tot atatea piese cate casute are de construit
Aceasta activitate se poate desfasura in orice camera din casa sau chiar in curte, in aer liber. Se pot folosi bucati mai mari de hartie ce pot fi lipite pe peretele casei, pe gard sau pe garaj. Astfel, casutele vor avea dimensiuni mai mari. Pot fi implicati mai multi participanti, cu o cantitate mai mare de materiale.
Adauga tu primul comentariu: