characters characters

Abordarea kinestezica in invatarea matematicii

24 octombrie 2019    |   2336 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.




Stiai ca introducerea notiunilor legate de matematica  in primi ani de viata ajuta la dezvoltarea unor abilitati importante pentru succesului academic de mai tarziu si chiar pentru viata de adult? Capacitatea de rezolvare a problemelor, rationamentul logic, intelegerea numerelor si a operatiilor matematice intr-o gama larga de contexte, gandirea spatiala, atasamentul pentru matematica si tehnologie, toate acestea pot fi introduse copilului inca din copilaria timpurie, atat la cresa sau gradinita, cat si acasa.

Specialistii in educatie timpurie spun ca exercitiile si jocurile care implica miscarea sunt cele mai eficiente metode de a-i ajuta pe copii sa asimileze notiunile matematice, precum numaratul, ordonatul obiectelor dupa diverse criterii, sortatul sau scrierea numerelor.

Anita Curtis, specialistul britanic in educatie timpurie ce va fi prezent la a 6-a editie a
Conferintei de Educatie Timpurie (6-8 noiembrie, Bucuresti), a acceptat sa ne impartaseasca sfaturi si activitati despre abordarea kinestezica pentru introducerea matematicii in viata copilului.

Legatura dintre miscare si matematica, explicata de specialisti

 
Stilul kinestezic le permite copiilor sa invete prin miscare, conceptele matematice devenind usor de inteles inca de la o varsta timpurie. Profunzimea intelegerii dobandite prin joc serveste drept baza pentru construirea ulterioara a unor concepte avansate. ”Abordarea kinestezica permite copiilor sa invete activ, in timp ce desfasoara o anumita activitate. Neurostiinta dovedeste ca, prin miscare, copiii creeaza conexiunile cailor neuronale la creier, ceea ce accelereaza invatarea.” – Anita Curtis, trainer in educatie timpurie si planificator calificat.

Totusi, deoarece nu toti copiii invata in acelasi fel, este important ca procesul de invatare sa fie diferentiat, individualizat si personalizat in functie de nevoile fiecarui copil. Exista diferite stiluri de a invata: auditiv, vizual, lingvistic, interpersonal, intra-personal, logic-matematic si kinestezic, important este sa descoperim stilul adecvat fiecarui copil.

Pentru a putea descoperi stilul de invatare optim pentru fiecare copil, este recomandat ca cei mici sa fie evaluati constant. ”Evaluarea copiilor in timp ce se joaca le permite educatorilor sa observe si sa ia decizii cu privire la invatarea copilului. Prin aceste observatii si cautand ceea ce fascineaza un copil, pot fi testate abordari diferentiate, activitati, experiente si resurse care pot fi adaptate pentru a se potrivi si a raspunde nevoilor copilului”, declara trainerul in educatie timpurie.

Jocuri kinestezice pentru invatarea matematicii

 

Stilul kinestezic se refera la capacitatea unui copil de a invata prin utilizarea activitatilor fizice, iar procesul de invatare poate fi suplimentat cu o serie de activitati simple. Sunt importante simularile, indrumarile si invatarea practica. Jocuri precum puzzle-urile, machetele 3D, cuburile cu care pot construi sau piesele lego, sunt preferatele copiilor care prefera abordarea kinestezica deoarece acestea le permit sa atinga, sa simta si sa interactioneze direct cu obiectele.

Pentru a invata mai repede numerele, cei mici le pot scrie in nisip, faina sau le pot modela din plastilina sau lut.

Folositi creioane colorate si lasa-l pe cel mic sa sublinieze cu markere pentru a invata mai usor, iar pentru a repeta notiunile noi, puneti in scena piese de teatru improvizate.

Si totusi, la ce ne ajuta matematica?

 
Inceperea activitatilor care promoveaza concepte matematice la o varsta timpurie creste atitudinea pozitiva a copiilor fata de matematica. Multi elevi se tem si renunta la matematica la o varsta relativ mica. Fiind lipsiti de aceasta arie de studiu, copiii sunt privati de o fereastra de oportunitate cruciala deoarece, in prezent, importante domenii de activitate depind de cunoasterea si insusirea conceptelor matematice:

  • Scolile medicale, stomatologie, farmaceutica, medicina veterinara etc. - toate depind de matematica;
  • Inginerii construiesc lumea noastra si au nevoie de matematica;
  • Industria financiara are nevoie de matematica;
  • Industria IT este cruciala astazi si se bazeaza pe matematica;
  • Aflata intr-o continua crestere, industria tehnologiei si telecomunicatiilor are nevoie de un numar cat mai mare de studenti capabili.


Astfel, este important ca celor mici sa li se cultive aceste notiuni cat mai devreme, cand abilitatea de a le asimila este mare.


Anita Curtis este formator de adulti in domeniul educatiei timpurii si planificator calificat. Energia si pasiunea cu care lucreaza au facut ca sesiunile ei sa fie cunoscute si apreciate la nivel international. In perioada 6-8 noiembrie, Anita isi aduce ideile si energia pozitiva la Bucuresti, in cadrul Conferintei de Educatie Timpurie,  printr-o sesiune care ne invata sa facem matematica magica folosind resurse care necesita un buget mic: ”Pot fi folosite o multime de obiecte de numarat si materiale simple pentru crearea Minunatului Math Mess, de exemplu dopuri, bete, numaratoare, sosete, ghinde, pompoane, margele, bile, etc.”

Conferinta de Educatie Timpurie este o initiativa a Fundatiei Acorns, prin FIRST7, Centrul de training pentru parinti si educatori, al carei scop este de a oferi personalului din educatie solutii practice de predare, adaptate nevoilor copilului mileniului 3. Conferinta de Educatie Timpurie aduce anual in Romania experti internationali in educatie timpurie ce prezinta concepte noi si abordeaza subiecte esentiale pentru alinierea sistemului de invatamant prescolar din Romania la cele mai performante modele internationale.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Dezvoltarea copilului la 3 ani
    Dezvoltarea copilului la 3 ani
    01 noiembrie 2019   

    Repere motrice, emotionale, cognitive si sociale ale dezvoltarii copilului la 3 ani.

  • Ce ar trebui sa faca un copil la 1 an?
    Ce ar trebui sa faca un copil la 1 an?
    25 iulie 2019   

    12 luni de la ziua cea mare - ziua nasterii copilului tau.

    Minunat, solicitant si, in acelasi timp, un an in care, inevitabil, ti-ai facut griji, mai mici sau mai mari in ceea ce priveste dezvoltarea bebelusului. Implinirea primului an continua seria schimbarilor. Citeste intregul articol pentru a le descoperi.

  • Ce ar trebui sa faca un copil la 2 ani?
    Ce ar trebui sa faca un copil la 2 ani?
    23 iulie 2019   

    Felicitari, oficial copilul tau este un toddler. Stim ca orice parinte are tendinta de a se asigura ca juniorul lui este in grafic, de aceea, acest articol inglobeaza ceea ce trebui sa stii despre schimbarile care se petrec intre 24 de luni si 36 de luni.

Mai multe