characters characters

A venit vremea sa ne mutam

Propus de: Echipa Intuitext   |   30 noiembrie 2009    |   2597 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

“Nicaieri nu e mai bine decat acasa.”

Iti propunem un exercitiu de imaginatie: imagineaza-ti ca a venit vremea sa schimbati locuinta. Cum crezi ca ar reactiona copilul tau? Ia cateva minute pauza si gandeste-te ce raspunsuri ai putea sa-i dai copilului tau daca va aflati in pragul mutarii intr-o noua locuinta.
 
 Iata si cateva posibile intrebari pe care este posbil sa ti le adreseze copilul tau:

- De ce ne mutam?
- Ce inseamna asta?
- Nu o sa mai am camera mea?
- Alex si Ioana, vecinii nostrii vin cu noi?
- De ce sa plecam daca eu nu vreau?

In conditiile crizei economice de astazi, a te muta catre o alta zona a orasului sau intr-un alt oras poate fi ceva obisnuit. Mutarea este o schimbare ce da peste cap bunul mers al lucrurilor pentru o perioada. Stresul de a cauta o locuinta mai ieftina, dar si confortabila, bataia de cap cu impachetarea lucrurilor, transportul, dar si reactiile copiilor sunt aspecte care ar fi bine sa fie luate in considerare.

Chiar si pentru tine poate fi greu sa faci fata schimbarii; de aceea, gandeste-te cat de dificil este pentru un copil. Tu intelegi cauzele mutarii, precum si tot ceea ce inseamna ea. Aceasta tranzitie importanta pentru cel mic ar fi bine sa fie pregatita din timp. Multi copii sunt “fixati” in rutina, astfel ca atunci cand te decizi ca ar fi momentul sa te muti, ia in considerare toate aspectele legate de imprejurime, scoala, vecini si viata sociala a copilului tau.

Copiii sub 6 ani fac fata cel mai usor mutarii pentru ca au o capacitate limitata de a intelege schimbarile implicate.

Pentru scolari exista o problema reala: timpul potrivit pentru mutare. Se spune ca vara este cel mai potrivit moment pentru ca nu se da peste cap programul de scoala al copilului. Pe de alta parte, perioada dintre cele doua semestre este mai utila deoarece permite celui mic interactiunea imediata cu copiii.

Adolescentii sunt cei mai dificili. Prezinta acte de rebeliune deoarece s-au acomodat deja intr-un grup social si nu sunt dispusi sa-l abandoneze.
 

 
 
Iata cateva sugestii de care ar fi bine sa tii cont pentru a face fata sau a preveni anxietatea fata de schimbare:
 
  • Comunica din timp copilului tau intentia de a va muta.
  • Expune-i argumentele, aspectele negative, dar si pe cele pozitive ale mutarii.
  • Afla-i parerea si incearca sa-i raspunzi la nelamuriri.
  • Ofera-i raspunsuri oneste si fi receptiv la reactiile pozitive sau negative pe care le poate avea.
  • Daca in familie au avut de curand evenimente precum divortul sau moartea cuiva apropiat, incearca sa regandesti ideea mutarii. Mai lasa-i copilului tau putin timp sa-si revina.
  • Daca mutarea survine din cauza serviciului sau din cauza unor probleme financiare foarte mari incearca totusi sa mentii o perspectiva si o atitudine pozitiva.
  • Pregateste-ti copilul pentru mutare ca si cum ar fi vorba de un joc: o “vanatoare”. Va fi incantat sa caute lucruri prin casa pe care sa ti le dea sa le impachetati. De asemenea, cautarea unei noi scoli poate fi o provocare pentru cel mic.
  • Cand impachetezi jucariile copilului asigura-l ca nu faci asta pentru a le arunca.
  • Ar fi bine sa aranjezi lucrurile si mobila copilului in noua casa asa cum a fost obisnuit pana acum. Vei evita confuzia si stresul lui pentru o perioada.
  • In privinta adolescentilor, asigura-i ca esti deschis sa le asculti ingrijorarile, confuziile si ca ii respecti. Prezinta-le mutarea ca si pe o posibilitate de dezvoltare personala, un viitor mai bun sau o sansa de angajare.
  • Dupa ce a avut loc mutarea in noua casa, asigura-te ca ai aranjat si pus la punct in primul rand camera copilului si de abia apoi te-ai concentreaza-te asupra restului casei.
  • Incearca sa pastrezi atat cat poti programul pentru masa si somn pentru a mentine aerul de familiaritate si obisnuinta.

Schimbarea poate sa fie o adevarata provocare, insa are si avantajele ei in timp, iar copilul tau se poate adapta cu usurinta daca stii cum sa-i prezinti situatia. De asemenea, o mutare poate sa va apropie mai mult unii de altii.

Ai trecut printr-o situatie asemenatoare? Daca da, cum ai abordat-o? Asteptam raspunsurile tale la intrebari si la exercitiul propus la inceput.

Comentează:
6 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    10.12.2009 - 21:12
    Legat de ceea ce spunea didi in comentariul sau, decesul unei persoane apropiate este un eveniment cu care copiii se pot confrunta. Adultilor de langa el le revine rolul de a insoti copilul in doliul sau, spunandu-i adevarul despre ceea ce s-a intamplat, permitandu-i sa participe la ritualurile de inmormantare si incurajandu-l sa isi exprime sentimentele. Prin desene, prin obiecte, prin fotografii ale persoanei disparute, copilul isi poate exprima trairile si poate mentine amintirea celui drag. Toate intrebarile celui mic este bine sa gaseasca un raspuns real, si sa i se lase timp pentru a elabora schimbarea din viata sa.
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    10.12.2009 - 16:44
    Iti multumim pentru comentariu, Livia. Intr-adevar, in unele cazuri, mutarea poate fi usor acceptata de catre copii, mai ales daca schimbarea aduce lucruri noi si benefice pentru copil. Asteptam sa ne povestesti in viitor care sunt aspectele care il incanta cel mai mult pe copilul tau in noul mediu de viata.
  • Marculescu Livia
    Marculescu Livia    10.12.2009 - 14:19
    Noi ne aflam in situatia de a ne muta in viitorul apropiat(va fi la sfarsitul lunii ianuarie),dar copilul nostru este foarte incantat,deoarece ne vom muta de la tara la oras.Spune ca abia asteapta momentul,mai ales ca aici la tara nu prea are prieteni,deoarece gradul de cultura este mult mai scazut decat la oras,el fiind un copil care provine dintr-o familie de intelectuali,vorbeste elevat fata de vecinii nostri ,are preocupari de natura intelectuala.Singurul prieten de care ii va fi dor este catelul Gica,dar tinand cont de faptul ca acesta va ramane cu bunicii la tara ,se consoleaza cu gandul ca-l va vedea in week-end.In cazul nostru ,as putea spune ca nu este o situatie dificila,ci este unanim acceptata de catre membrii familiei.
  • Valentina Cretan
    Valentina Cretan    02.12.2009 - 15:53
    Exista si schimbari mai dramatice in viata unui copil, pierderea unui parinte, a unui frate, bunic sau alta ruda apropiata. Daca pe noi, adultii, aceste pierderi ne afecteaza foarte mult, ce se intampla in sufletul unui copil? Familia noastra a suferit in mai putin de doua luni doua decese, sora sotului si mama acestuia. Cum poti explica unui copil asta, cand tu esti coplesit si disperat? Cum sa-l faci sa inteleaga ca matusa lui a murit la nasterea copilului pe care il asteptam cu nerabdare toti, iar bunica a refuzat sa mai traiasca in urma acestei tragedii? Ca un copil sa treaca usor peste astfel de momente care ii marcheaza viata, trebuie sa fie langa el un adult puternic. I-am explicat copilului meu treptat cum au stat lucrurile. In momentele critice, imediat cand s-au intamplat evenimentele, l-am lasat la rude apropiate, unde mergea frecvent, fara sa-i spun ce se intamplase cu adevarat. Stia ca am examene, ca nu-l pot lasa singur in casa. Abia cand ne-am regasit puterile, i-am dat toate explicatiile pe care ni le-a cerut. Un copil de cinci ani are multe lucruri de lamurit cand intreaba despre viata si moarte. Intrebarile nu se sfarsesc, revin si mereu vrea sa stie ceva mai mult, pentru ca vrea sa inteleaga lucruri pe care nici cei mari nu le inteleg prea bine.
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    30.11.2009 - 22:38
    Iti multumim, didi, pentru ca ne impartasesti experienta familiei tale in ceea ce priveste schimbarea mediului de viata. Mutarea poate fi o experienta dificila atat pentru adulti, dar mai ales pentru copii, care au nevoie de stabilitate si constanta in viata lor. Insa se pare ca ati facut fata acestui stress si lucrurile au reintrat in normal pentru copilul tau.
    Cu ce alte situatii dificile v-ati mai confruntat atunci cand a intervenit o schimbare in viata copilului?
    Cum explicati copilului un eveniment de acest fel?
  • Valentina Cretan
    Valentina Cretan    30.11.2009 - 11:04
    Noi am trecut printr-o asemenea situatie acum trei ani, cand copilul nostru avea 4 ani. Stia ca ne vom muta la casa noastra, construita de noi, pana atunci statusem cu chirie. Am discutat mult despre asta, atat cat se poate discuta cu un copil de 4 ani. Nu luasem in calcul insa faptul ca nu aveam vecini, cat vedeai cu ochii, fiind o zona unde abia atunci se construia. De copii, nici nu putea fi vorba. Nici animale in curte nu aveam. Atunci copilul nostru ce putea face intr-un astfel de loc total neplacut pentru el? Era mereu indispus, facea totul pe dos, parca sa ne supere intentionat. Abia dupa doua saptamani, cand criza asta luase amploare, am inteles: dorea sa ne atraga atentia asupra nemultumirii lui. Plangea mereu, ceea ce pentru el era nefiresc. Ar fi vrut sa ne mutam inapoi la bloc. Noi eram prea ocupati sa-l intelegem, aveam prea multe pe cap cu mutarea. Am lasat totul in stadiul in care era si am inceput sa-l ascultam mai mult. I-am amenajat o cabana in curte cu jucarii, i-am chemat copiii prietenilor cat de des am putut, ne-am imprietenit cu familii mutate recent in zona si care aveau copii si-i luam pe la noi, am adoptat o catelusa maidaneza, un pisoi. Lucrurile s-au indreptat in cele din urma.
    Copiii ne dau mereu semnale ca se intampla ceva neplacut, dar noi avem abilitatea si disponibilitatea de a le recepta?

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe