A venit vremea sa ne mutam
Iti propunem un exercitiu de imaginatie: imagineaza-ti ca a venit vremea sa schimbati locuinta. Cum crezi ca ar reactiona copilul tau? Ia cateva minute pauza si gandeste-te ce raspunsuri ai putea sa-i dai copilului tau daca va aflati in pragul mutarii intr-o noua locuinta.
- De ce ne mutam?
- Ce inseamna asta?
- Nu o sa mai am camera mea?
- Alex si Ioana, vecinii nostrii vin cu noi?
- De ce sa plecam daca eu nu vreau?
In conditiile crizei economice de astazi, a te muta catre o alta zona a orasului sau intr-un alt oras poate fi ceva obisnuit. Mutarea este o schimbare ce da peste cap bunul mers al lucrurilor pentru o perioada. Stresul de a cauta o locuinta mai ieftina, dar si confortabila, bataia de cap cu impachetarea lucrurilor, transportul, dar si reactiile copiilor sunt aspecte care ar fi bine sa fie luate in considerare.
Chiar si pentru tine poate fi greu sa faci fata schimbarii; de aceea, gandeste-te cat de dificil este pentru un copil. Tu intelegi cauzele mutarii, precum si tot ceea ce inseamna ea. Aceasta tranzitie importanta pentru cel mic ar fi bine sa fie pregatita din timp. Multi copii sunt “fixati” in rutina, astfel ca atunci cand te decizi ca ar fi momentul sa te muti, ia in considerare toate aspectele legate de imprejurime, scoala, vecini si viata sociala a copilului tau.
Copiii sub 6 ani fac fata cel mai usor mutarii pentru ca au o capacitate limitata de a intelege schimbarile implicate.
Pentru scolari exista o problema reala: timpul potrivit pentru mutare. Se spune ca vara este cel mai potrivit moment pentru ca nu se da peste cap programul de scoala al copilului. Pe de alta parte, perioada dintre cele doua semestre este mai utila deoarece permite celui mic interactiunea imediata cu copiii.
Adolescentii sunt cei mai dificili. Prezinta acte de rebeliune deoarece s-au acomodat deja intr-un grup social si nu sunt dispusi sa-l abandoneze.
- Comunica din timp copilului tau intentia de a va muta.
- Expune-i argumentele, aspectele negative, dar si pe cele pozitive ale mutarii.
- Afla-i parerea si incearca sa-i raspunzi la nelamuriri.
- Ofera-i raspunsuri oneste si fi receptiv la reactiile pozitive sau negative pe care le poate avea.
- Daca in familie au avut de curand evenimente precum divortul sau moartea cuiva apropiat, incearca sa regandesti ideea mutarii. Mai lasa-i copilului tau putin timp sa-si revina.
- Daca mutarea survine din cauza serviciului sau din cauza unor probleme financiare foarte mari incearca totusi sa mentii o perspectiva si o atitudine pozitiva.
- Pregateste-ti copilul pentru mutare ca si cum ar fi vorba de un joc: o “vanatoare”. Va fi incantat sa caute lucruri prin casa pe care sa ti le dea sa le impachetati. De asemenea, cautarea unei noi scoli poate fi o provocare pentru cel mic.
- Cand impachetezi jucariile copilului asigura-l ca nu faci asta pentru a le arunca.
- Ar fi bine sa aranjezi lucrurile si mobila copilului in noua casa asa cum a fost obisnuit pana acum. Vei evita confuzia si stresul lui pentru o perioada.
- In privinta adolescentilor, asigura-i ca esti deschis sa le asculti ingrijorarile, confuziile si ca ii respecti. Prezinta-le mutarea ca si pe o posibilitate de dezvoltare personala, un viitor mai bun sau o sansa de angajare.
- Dupa ce a avut loc mutarea in noua casa, asigura-te ca ai aranjat si pus la punct in primul rand camera copilului si de abia apoi te-ai concentreaza-te asupra restului casei.
- Incearca sa pastrezi atat cat poti programul pentru masa si somn pentru a mentine aerul de familiaritate si obisnuinta.
Schimbarea poate sa fie o adevarata provocare, insa are si avantajele ei in timp, iar copilul tau se poate adapta cu usurinta daca stii cum sa-i prezinti situatia. De asemenea, o mutare poate sa va apropie mai mult unii de altii.
Ai trecut printr-o situatie asemenatoare? Daca da, cum ai abordat-o? Asteptam raspunsurile tale la intrebari si la exercitiul propus la inceput.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Comentează:6 comentarii
Cu ce alte situatii dificile v-ati mai confruntat atunci cand a intervenit o schimbare in viata copilului?
Cum explicati copilului un eveniment de acest fel?
Copiii ne dau mereu semnale ca se intampla ceva neplacut, dar noi avem abilitatea si disponibilitatea de a le recepta?