characters characters

9 pasi pentru a fi un parinte mai putin stresat

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 august 2021    |   748 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

9 recomandari pentru mai putin stres
Oricata rabdare si incredere in fortele proprii am avea, in rolul de parinti, stresul este inevitabil si duce deseori la momente de furie, tensiune si conflict in relatia cu copiii. Cum putem reduce aceste momente?

Citeste si:

7 recomandari pentru fericire si implinire

6 abilitati care te ajuta sa fii un parinte mai bun

Simplifica-ti viata spunand „Nu” mai des. O mare parte din stresul pe care il resimtim se datoreaza responsabilitatilor numeroase pe care ni le asumam. Fie ca este vorba de rolul de parinte, fie ca este vorba de roluri profesionale sau sociale, este benefic sa refuzi din cand in cand noi responsabilitati sau activitati care ti-ar ocupa timpul sau epuiza energia.

Acorda importanta somnului. Somnul este una din caile pe care le avem la dispozitie pentru a reduce stresul si a ne odihni mintea si corpul. O persoana are in medie nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte. Prea putin somn ne perturba dispozitia emotionala, capacitatea de concentrare, memoria si ne predispune la boala.

Incearca sa te detasezi de reactiile altor persoane. Desi pare imposibil, a nu lua lucrurile personal este calea prin care diminuam in mod semnificativ stresul pe care il traim. Poti incepe cu relatia cu copilul tau. Furia, raspunsurile sale agresive sau impulsivitatea au de cele mai multe ori legatura cu nivelul de dezvoltare emotionala al copilului si cu propriile stari emotionale din momentele respective, nu cu nivelul de respect sau de iubire pe care il simte fata de tine. Cand incepi sa privesti lucrurile dintr-o perspectiva mai detasata, iti vei putea folosi energia pentru lucrurile care sunt benefice pentru tine. Daca ti se pare dificil sa iti separi echilibrul emotional de trairile si reactiile altor persoane, poate fi util sa afli mai multe despre codependenta.

Incearca sa faci cat mai multa miscare fizica. Simplul mers pe jos poate avea efecte benefice asupra echilibrului emotional. Studiile arata ca miscarea fizica are aproape aceleasi efecte calmante ca medicamentele cu rol sedativ. In plus, sportul contribuie la sanatatea fizica.

Observa daca ai tendinte perfectioniste si incearca sa le reduci. Vocea critica interioara este una dintre principalele surse de stres, atat in randul adultilor, cat si in randul copiilor si adolescentilor. Compasiunea fata de sine si acceptarea de sine sunt caile prin care poti reduce influenta negativa a tendintelor de autocritica.

Exercitiile de respiratie si de relaxare. In momentele tensionate, ia-ti doua minute pentru a te calma, concentrandu-te doar asupra respiratiei tale.

Fa loc pentru bucurie si joaca in familie. Rade, spune glume, deseneaza, sari sotron, joaca-te cu jocurile copilului si impreuna cu el. In acest mod te vei conecta mai usor cu cel mic si te vei deconecta de la probleme.

Concentreaza-te asupra unui singur lucru pe rand. Aceasta recomandare este valabila atat cand vine vorba de treburile casnice sau de sarcinile profesionale, dar si cand iti faci planurile pentru fiecare zi. Este util sa te concentrezi pe un singur obiectiv major in fiecare zi, caruia sa ii dedici energie si timp cu prioritate. Multitasking-ul sau incercarea de a face mai multe lucruri in acelasi timp duce la oboseala si nivel de stres mai ridicat.

Observa care sunt comportamentele cele mai dificile ale copilului tau si care sunt reactiile tale emotionale in fata acestora. Majoritatea parintilor se infurie, isi pierd rabdarea sau se simt frustrati in anumite situatii in relatia cu copiii lor. Deseori, acestea se repeta, iar problema devine „cronica”, ducand la conflicte repetate si fara rezolvare. De cele mai multe ori, in asemenea situatii, este nevoie ca parintele sa isi schimbe abordarea si sa incerce sa inteleaga perspectiva copilului.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe