characters characters

5 recomandari pentru tatii de fiice

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 septembrie 2020    |   843 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 0 - 3 ani.

recomandari relatia tata fiica
Rolul tatalui in viata unui copil este foarte important, atat pentru baieti, cat si pentru fete. Studiile arata ca acele fete care au relatii sanatoase si apropiate cu tatii lor in copilarie vor avea o sanatate psihica mai buna in perioada adulta. O relatie apropiata tata-fiica actioneaza ca un factor de protectie impotriva posibilelor simptome de depresie si anxietate ce ar putea aparea in timp.

Citeste si:

Scrisoarea lui F.Scott Fitzgerald catre fiica sa

Cum pot tatii sa creasca fiice puternice


La varste mici, este relativ usor pentru tati sa se implice in viata fiicelor lor, atat in ingrijire, cat si in joaca lor. Pe masura ce fiicele lor cresc insa, multi tati pot avea dificultati in a fi la fel de prezenti si implicati. Iata 5 principii care ii pot ghida pe tatii de fiice pentru a pastra o relatie apropiata cu acestea de-a lungul timpului.


Acorda-i timp in fiecare zi. Cu toate ca rolul unui tata in familie este foarte complex, iar indatoririle nu sunt deloc putine, incearca sa dedici zilnic timp fiicei tale. Petrece cel putin o jumatate de ora pe zi cu ea, intr-o activitate care sa va faca placere amandurora. Descopera povestind cu ea ce anume o preocupa, care sunt visurile si dorintele ei sau temerile si problemele.

Arata-i afectiune si apreciere neconditionata. Relatia fiicelor cu tatal lor va dicta toate relatiile sociale pe care ea le va avea pe tot parcursul vietii, inclusiv cu prietenii, iubitii sau viitorii parteneri de viata. Specialistii sustin ca fetele vor cauta in viitorii parteneri, figura tatalui. Daca tatal a fost unul iubitor, bland si protectiv, ele vor cauta aceste caracteristici la oamenii cu care vor interactiona. Cu alte cuvinte, fetele vor cauta in altii ceea ce au experimentat deja si ce este familiar cu propria lor experienta de viata, din copilarie. Tatii care vor manifesta iubire si afectiune neconditionata fata de fiica lor, contureaza tipul de relatii pe care fetele le vor cauta mai departe. Iubirea neconditionata la varste mici inseamna sa ii arati ca o iubesti chiar daca este iritata si nu te asculta, iar la varste mari inseamna sa ii fii alaturi chiar si atunci cand a facut alegeri gresite, pentru a o ajuta sa le corecteze.

Aminteste-ti ca toti copiii au nevoi emotionale pe care nu le exprima intotdeauna in cuvinte, dar care, daca sunt implinite, duc la echilibru emotional si stare de bine ridicata. Iata cateva exemple care te pot ajuta. Fiicele (dar si fiii) au nevoie:

  • sa primeasca validare din partea tatilor
  • sa primeasca atentie atunci cand o solicita
  • sa simta ca sunt o prioritate pentru tati
  • sa simta ca propriul tata isi tine promisiunile facute
  • sa simta ca tatii au rabdare cu ele

Arata respect fata de mama ei. Se spune ca cel mai important lucru pe car epoate sa il faca un tata, este sa o iubeasca pe mama, iar acest lucru ascunde un adevar puternic. Daca mama este tratata cu bunatate, iubire si respect, acestea sunt primele valori pe care orice copil le va invata de la parintii sai, acestia fiind modelele pentru viitoarele sale relatii. Chiar daca esti un parinte divortat, incearca sa mentii o relatie bazata pe respect cu fosta ta sotie si sa eviti sa o critici in fata fiicei tale.

Ce este bine sa evite tatii pentru a avea o relatie armonioasa cu fiicele lor?

  • Criticile si reprosurile adresate mamei.
  • Convingerea ca „Nu ma pricep la treburi de fete, nu stiu ce sa vorbesc cu fiica mea.”
  • Criticile si reprosurile adresate fiicei.
  • Gelozia fata de relatia mama-fiica si sentimentul ca este respins sau exclus de catre acestea.
  • O atitudine extrem de severa din dorinta de a-si proteja fiica de pericole sau riscuri.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe