characters characters

10 abilitati ale parintilor eficienti

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 august 2021    |   819 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

10 abilitati ale parintilor eficienti
Cum poti fi un parinte mai eficient? Multe dintre abilitatile care te ajuta sa fii un parinte bun sunt legate de inteligenta emotionala, pentru ca relatia dintre tine si copil este esentiala cand vine vorba de cresterea si educatia copilului. Iata zece abilitati pe care este bine sa le dezvolti.

Citeste si:

Sapte obiceiuri ale familiilor foarte eficiente

Sase abilitati care te ajuta sa fii un parinte mai bun


10 abilitati ale parintilor eficienti


Flexibilitate psihologica
 

Aceasta abilitate ii ajuta pe parinti sa incerce mai multe solutii cand se confrunta cu o problema, sa vada o situatie din mai multe perspective (inclusive a copilului) si sap una in balanta atat avantajele, cat si dezavantajele optiunilor pe care le au la dispozitie. Cand vine vorba de relatia parinte-copil, flexibilitatea parintelui devine esentiala pentru depasirea conflictelor, evitarea conflictelor inutile si pentru o comunicare autentica.

Constientizarea emotionala

Un aspect fundamental al inteligentei emotionale, capacitatea de a constientiza si intelege propriile emotii este principala conditie pentru a fi un parinte eficient. Pentru a-ti dezvolta aceasta abilitate, poti incerca exercitiul “Jurnalul emotiilor” sau exercitii de mindfulness.

Abilitatea de a se concentra asupra aspectelor pozitive

Indreptarea atentiei cu preponderenta asupra comportamentelor pozitive si asupra calitatilor pozitive ale copilului ii ajuta pe parinti sa evite luptele pentru putere, sa aiba o relatie armonioasa cu propriul copil, sa evite critica excesiva si sa . Atentia pozitiva acordata copilului nu inseamna a ignora greselile acestuia sau a trece cu vederea comportamentele inadecvate ale acestuia, ci a nu reactiona excesiv in fata acestora. Cand parintii incearca sa corecteze excesiv copilul, acesta invata ca doar repetand comportamentele inacceptabile va primi atentie si, indirect, ca poate obtine putere in relatia cu acestia.

Controlul emotiilor

Parintii eficienti sunt cei care stiu sa se controleze in situatiile tensionate si evita sa tipe pentru a opri un conflict sau pentru a-si impune autoritatea. Ei stiu ca, cu cat tipi mai mult la un copil, cu atat comportamentul sau se va inrautati.

Delegarea responsabilitatilor

Responsabilitatea sarcinilor casnice ii invata pe copii lectii de viata importante, care au legatura cu datoria, cooperarea, comunitatea si efortul depus pentru a obtine rezultatele dorite. Cei ce invata de mici aceste lectii vor fi adulti de succes si adaptati lumii in care traiesc.

Stabilirea de limite interpersonale 

A spune „Nu” fara remuscari, a-ti proteja propriile nevoi si prioritati si a acorda atentie propriei stari de bine nu inseamna a fi un parinte egoist, ci a fi un parinte echilibrat. Cu cat parintii reusesc sa stabileasca limite interpersonale mai clare, cu atat vor avea mai multa energie pentru responsabilitatile legate de cresterea copilului si pentru decizii cat mai bune legate de aceasta.

Empatia 

Capacitatea de a intelege emotiile copilului, de a vedea situatia din perspectiva lui, atat emotional cat si cognitiv, sta la baza unei relatii apropiate dintre parinte si copil. Lipsa empatiei duce deseori la etichetarea comportamentelor dificile ale copilului ca fiind semne ale obrazniciei sau lipsei de respect, la pedepsirea copilului pentru emotiile traite sau la interzicerea emotiilor copilului. Toate acestea duc in timp la neglijare emotionala.

Cooperarea cu partenerul de viata

Deciziile legate de copil, impartirea responsabilitatilor sau alegerea unui stil de disciplina in relatia cu copilul sunt influentate de abilitatea de a coopera cu partenerul de viata. Cand aceasta lipseste, apar conflicte intre parinti si copii, dar si in cuplu, resentimente, furie si frustrare. Pe termen lung, echilibrul emotional al copilului are de suferit, la fel ca si relatia de cuplu dintre parinti.

Acceptarea provocarilor si schimbarilor

Parintii care accepta cu usurinta schimbarile de planuri, care gasesc usor posibile solutii pentru obstacole si dificultati si care sunt dispusi sa accepte alegerile copilului vor trai un nivel mai scazut de stres si vor fi mai eficienti. Mai ales in primii ani de viata ai copilului, schimbarile si problemele fac parte din viata de zi cu zi: intarzierile sunt inevitabile, programul zilnic trebuie readaptat de cateva ori pe zi, iar responsabilitatile zilnice devin mai dificile decat inainte.

Abilitati sociale

Relatiile sociale ale copiilor sunt influentate, direct si indirect, de abilitatile sociale ale parintilor. Parintii care reusesc sa stabileasca si sa mentina relatii sociale armonioase cu cei din jur ofera copiilor un model pozitiv de urmat, le faciliteaza acestora accesul la experiente sociale pozitive si, indirect, le transmit copiilor sentimentul de siguranta emotionala in lume.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe