characters characters

1 Decembrie, ziua nationala a Romaniei

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 noiembrie 2014    |   15414 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

1 decembrie ziua nationala a romanieiPentru multi copii 1 Decembrie, ziua nationala a Romaniei, inseamna „Ziua Unirii” si ziua in care au liber de la scoala. Pentru a nu lasa aceasta zi sa treaca fara ca fiul sau fiica ta sa ii cunoasca intreaga semnificatie, iti recomandam cateva modalitati prin care poti sa-l inveti pe copilul tau despre Ziua Unirii intr-un mod distractiv.

 

 

7 modalitati de a-l invata pe copil semnificatia zilei nationale

 

1. Vorbeste-i despre evenimentele istorice care se leaga de Ziua Unirii. Ea reprezinta Ziua Nationala a Romaniei, stabilita ca sarbatoare nationala in urma Adunarii Generale de la Alba Iulia din anul 1918. In acel an, sub conducerea Regelui Ferdinand I, romanii de pretutindeni s-au unit intr-un singur stat. Mihai Viteazu, Alexandru Ioan Cuza, Ion I.C. Bratianu, Regele Ferdinand, Carol I, toti acestia reprezinta figuri importante pe scena istorica a tarii noastre. Poti sa-i propui sa citeasca despre fiecare dintre ei si ulterior sa aleaga personajul caruia i-ar placea sa ii faca un portret din punct de vedere comportamental, moral etc.



2. Cautati impreuna informatii despre domnia Regelui Ferdinand I, dar si despre ceilalti conducatori pe care i-a avut Romania ca stat intregit. Comparati modul in care au ales fiecare dintre ei sa conduca si identificati aspectele definitorii pentru anii in care au avut puterea. Impartiti o foaie de hartie in mai multe coloane. Fiecare coloana corespunde unui conducator. Notati conducatorii in ordine cronologica, iar dedesubt puteti specifica: durata domniei, tipul de regim politic, reforme, cate 3 cuvinte definitorii pentru acestia etc. Astfel, va obtine la finalul activitatii, un document cu informatii sintetizate despre istoria conducerii Romaniei, importante nu doar la scoala, ci si pentru cultura sa generala.

3. Ofera-i posibilitatea de a citi despre Ziua Unirii din carti ori de a viziona materiale video pe internet sau filme care prezinta in mod cronologic evenimentele importante care au condus la hotararea de unire a romanilor de pretutindeni intr-un stat numit Romania.

4. Vorbeste cu cadrul didactic de la clasa si propune-i sa organizeze un concurs pe tema unirii. Ar putea fi o competitie in doua runde. Toti copiii se vor informa despre aceasta tema si vor formula pe hartie cat mai multe intrebari. Clasa se va imparti in doua, o  jumatate dintre ei vor adresa intrebari celorlalti, iar cand intrebarilor se vor termina, va veni randul celorlalti de a raspunde. Se contabilizeaza raspunsurile corecte, iar echipa castigatoare va fi cea care a stiut sa raspunda la cele mai multe intrebari. Ar fi o ora inedita de istorie. Copiii ar fi implicati activ, iar verificarea cunostintelor se va realiza intr-o modalitate noua pentru ei.

5. Ai putea organiza un concurs si la tine acasa. Invita la tine acasa mai multi prieteni de-ai copiilor tai, care sa se fi informat din diverse surse despre tema unirii romanilor si a zilei nationale. Pregateste pentru aceasta ocazie mai multe intrebari despre acest eveniment. Lasa-i sa extraga rand pe rand cate o intrebare dintr-un saculet cu biletele. Ca sa nu dureze prea mult, 5 intrebari de copil ar fi suficiente. Ca sa fie si mai interesant, poti sa filmezi toata actiunea si sa le oferi si 3 variante ajutatoare: cauta pe internet, intreaba un profesor sau suna un prieten. Vei transforma un banal concurs de istorie in ceva similar unui show TV, iar distractia va fi pe masura. Este important sa stabilesti un premiu pentru castigator, dar si o serie de premii de consolare pentru ceilalti copii participanti.

6. Cauta impreuna alaturi de copilul tau informatii despre evenimentele care au precedat unirea si au facut-o posibila. Realizati pe hartie o axa cronologica pe care sa asezati cele mai importante momente istorice. Astfel isi va putea forma o imagine mult mai clara despre tot ce a insemnat unirea si cum s-a ajuns la stabilirea zilei de 1 Decembrie ca zi a unirii si zi nationala a romanilor.

7. Realizati o analiza vizuala a stemei Romaniei. Cautati imaginea ei si identificati fiecare element cu simbolul pe care il poarta. De asemenea, ai putea sa-i ceri, dupa discutie, sa priveasca atent imaginea, iar ulterior sa ii propui sa o reproduca pe o foaie de hartie, fara a o mai avea in fata. La final, comparati cele doua imagini si observati cate elemente lipsesc. Ai putea sa participi si tu la aceasta activitate, alaturi de copilul tau. Va fi cu siguranta mai motivat sa o realizeze daca te va vedea si pe tine implicat, iar relatia cu el va avea numai de castigat.

Copilul tau ce stie despre ziua nationala a Romaniei? Cum ii explici semnificatia Zilei Unirii? Asteptam parerile si comentariile tale.




Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Jenica Tanase    25.11.2011 - 19:42
    Este foarte frumos ceea ce ati prezentat, toate informatiile despre Marea Unire de la 1918 sunt binevenite,iar copiii trebuie sa cunoasca aceste lucruri , avem datoria de a le face cunoscute.Iata cum voi face eu in acest an scolar:
    am antrenat elevii in realizarea steguletelor tricolore la ora de educatie tehnologica
    am realizat desene despre Marea Unire, dupa ce am citit informatii care descriu acest eveniment istoric
    am cantat TRICOLORUL -muzica compusa de Ciprian Porumbescu
    am pregatit un moment artistic cu versuri si cantece populare romanesti, copiii fiind imbracati in costume populare si tinand in manute steguletele realizate de ei.
    Putin cate putin , aduse in atentia lor in fiecare an ,aceste momente vor ramane toata viata in mintea copiilor ca niste seminte bune care vor rodi bogat peste timp.
  • Utilizator Anonim
    Iuliana    28.11.2010 - 16:37
    Este o buna activitate

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe