characters characters

1 Aprilie, Ziua Pacalelilor. Legende si semnificatii

Propus de: SuntParinte.ro   |   31 martie 2015    |   4059 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

copil razand
1 Aprilie sau Ziua Pacalelilor este sarbatoarea umorului inofensiv si al veseliei. Copiii asteapta cu mare nerabdare aceasta zi si se tin de şotii cu toate persoanele pe care le intalnesc. Mai mare hazul cand ceilalti le cad in capcana si ii cred pe cuvant in aceasta zi. Poti profita de ocazie pentru a-i povesti despre legendele si povestile care stau in spatele acestei zile, precum si detalii despre cum este sarbatorita in alte tari.

Ziua Pacalelilor este luata in serios si de catre televiziuni si presa scrisa:) Una dintre cele mai vechi si cunoscute farse de 1 Aprilie facuta de o televiziune, este cea realizata de BBC in 1957, cand telespectatorii au urmarit un foarte convingator material despre “recolta de spaghete” organizata intr-o localitate din Elvetia. Poti urmari materialul mai jos:


Legenda Zilei Pacalelilor. De ce sarbatorim aceasta zi?

O legenda explica Ziua Pacalelilor prin trecerea in Europa la calendarul gregorian, in 1582. Calendarul Gregorian (numit astfel dupa numele Papei care l-a creat, Papa Grigore al XIII-lea) a mutat ziua de Anul Nou de pe 1 Aprilie pe 1 Ianuarie. Calendarul Gregorian a fost adoptat cu intarziere in unele zone, astfel incat acei oameni care sarbatoreau Anul Nou intre 25 Martie si 1 Aprilie erau subiectul glumelor celorlalti.

Alte surse leaga originea acestei zile de mitologia romana. Legenda spune ca la inceputul lunii Aprilie se tinea un festival roman numit “Cerealia”. Zeita Ceres ar fi auzit la un moment dat ecoul vocii fiicei ei Prosperpina, care ar fi fost rapita de Pluto. Ceres a pornit in cautarea fiicei sale, dar s-a ratacit de la calea sa fiindca a fost pacalita de ecoul vocii. De aici numele sarbatorii, Ziua Pacalelilor.

1 Aprilie, Ziua Pacalelilor in alte tari

Prima zi a lunii Aprilie se sarbatoreste in mai multe tari ale lumii, printre care Statele Unite ale Americii, Anglia, Franta, Scotia, Italia, Spania, Portugalia, Suedia, Germania si Norvegia. Numitorul comun al sarbatorilor in toate aceste locuri este ca pacalelile trebuie sa fie inofensive si sa fie amuzante si pentru “victimele” pacalite.

In Franta, Ziua de 1 Aprilie se mai numeste “Pestele lui Aprilie” (Poisson d’Avril), fiindca un obicei frecvent in aceasta zi este de a lipi pe spatele cuiva un peste din hartie. De ce un peste neaparat? Una dintre explicatii se refera la faptul ca in aprilie, multi francezi isi faceau cadouri in alimente, iar pestele era frecvent oferit, pentru ca se incheia perioada de post, in care consumul de carne este interzis.

In Mexic si Spania, Ziua Pacalelilor se sarbatoreste pe 28 decembrie si se mai numeste Ziua Inocentilor. Conform obiceiurilor, in aceasta zi e o pacaleala daca imprumuti orice, unei alte persoane, in special bani, fiindca persoana nu va trebui sa ti-i mai inapoieze. In schimb, cel care s-a imprumutat, va trimite o cutie cu bomboane si un biletel prin care il informeaza pe cel care i-a dat banii ca “a fost pacalit”.

In Scotia, sarbatoarea este atat de placuta oamenilor, incat ei sarbatoresc 2 zile la rand. In prima zi, alearga dupa o persoana pe care sa o pacaleasca, traditional fiind numit momentul “Ziua Vanatorii lui Gowk”, unde Gowk inseamna pacalit, iar in cea de-a doua zi, isi lipesc tot felul de abtibilduri pe spate unii altora si fac o sumedenie de glume.

Iranul sarbatoreste aceasta zi in natura, oamenii fac picnicuri, cu mancare si bautura, jocuri si glume. Dupa picnic, ei arunca legumele verzi care se pare ca in cultura lor reprezinta un potential de boala sau de ghinion.

In tara noastra, Ziua Pacalelilor incepe din momentul in care te-ai trezit si continua, pana cand apune soarele:). Copiii, dar si adultii obisnuiesc sa faca glume, sa se trimita dupa cine stie ce sarcini pe care le-ar avea de realizat, sa isi dea vesti unii altora, care nu sunt adevarate, dupa care rad cu totii. Maramureşenii numesc aceasta zi si Ziua Nebunilor.

Aminteste-ti: daca vrei sa faci o gluma de Ziua Pacalelilor, aceasta trebuie sa nu aduca vreun prejudiciu sau sa puna in pericol o alta persoana. Momentul trebuie creat in asa fel incat sa poata fi savurat atat de catre cel care gandeste gluma, cat si de pacalit.

 
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/snapr/498220777

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe