characters characters

Tipuri de abuzuri emotionale asupra copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 aprilie 2014    |   2122 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

*Sursa foto: Flickr.com


Fie ca vorbim despre abuzul emotional in cuplu, fie ca vorbim despre abuzul emotional asupra copilului, descoperim de fiecare data o gama larga de comportamente, de la cele mai subtile la cele mai evidente. Vorbim in continuare despre sase moduri prin care parintii se pot comporta fata de copiii lor si care pot fi definite ca abuzuri.

  1. Respingerea. Parintii care prin comportamentul lor transmit copiilor mesajul direct sau indirect ca sunt respinsi (ex. au idei gresite, au comportamente pe care nu le accepta) ii fac pe cei mici sa se simta nedoriti. Iata cateva exemple de respingere: refuzul de a-i acorda afectiune, critica pronuntata si permanenta, etichetarea copilului, tipetele sau injuraturile, momente in care copiii sunt ironizati, umilinte verbale, conditionarea iubirii parintesti numai de comportamentele pozitive, discreditarea copiiilor de fata cu alte persoane, interzicerea de a participa la intalnirile cu intreaga familie etc.

  2. Neglijarea. Adultii care au fost crescuti lipsiti de afectiune si ale caror nevoi au fost neglijate, tind sa ignore si ei, la randul lor, nevoile copiilor proprii. Asadar, nu isi manifesta vizibil atasamentul sau afectiunea fata de copil si nu ii ofera atentie sau apreciere. Iata cateva exemple ale acestei forme de abuz: refuzul de a impartasi momente de buna dispozitie intre parinte si copil, nesatisfacerea nevoilor fizice si emotionale ale copilului, lipsa de interes pentru pasiunile celui mic etc. La capatul extrem al acestui comportament intalnim abandonul copilului sau parasirea familiei de catre parinte.

  3. Terorizarea. In aceasta categorie intra parintii care folosesc amenintari, care tipa si injura copilul. Parintii pot apela la amenintari si comportamente prin care isi arata puterea, intimidandu-i pe cei mici. Iata cateva exemple: furie manifestata asupra copiilor, amenintari verbale, cerinte inconsistente si impredictibile, ridiculizare si umilire publica, amenintari de a revela in fata altora neputintele si punctele slabe ale copiilor etc. In acest fel, copilul creste cu o teama continua fata de parinte.

  4. Izolarea. Folosita ca abuz emotional, izolarea se refera la a interzice copiilor sa faca activitati obisnuite impreuna cu alti copii de varsta similara. Deseori sunt tinuti in casa, nu sunt expusi unui mediu stimulant si le sunt interzise activitatile extrascolare. Iata cateva exemple de izolare: tinerea copiilor singuri in casa in intervale diferite de timp, interdictia de a-si face prieteni sau de a accepta invitatii din partea altor copii, fortarea copilului sa stea numai in casa, incurajarea celor mici sa isi respinga prietenii si interzicerea oricarei initiative sociale a copilului.

  5. Coruperea. Parintii care folosesc acest tip de abuz permit copiilor de la varste mici sa faca o serie de comportamente daunatoare atat lor, cat si celor din jur. Exemple de acest tip de comportament includ a-i incuraja pe copii sa fure, sa loveasca alti copii, sa ii minta pe ceilalti pentru a obtine venituri sau beneficii ilegale si imorale, sa faca rau animalelor, sa consume alcool sau sa fumeze pentru ca ulterior sa se distreze pe seama lor.

  6. Exploatarea. Aceasta inseamna a manipula sau a forta copiii sa faca ceva ce ii impiedica sa se dezvolte in mod armonios. Din categoria abuzului numit exploatare intra: asteptari mult prea mari de la copii raportat la varsta cronologica (a-l responsabiliza pe un copil de 10 ani sa aiba grija de fratele sau de 3 ani, zi de zi, a-l obliga sa gateasca la 12 ani pentru toata familia etc.), folosirea vinovatiei, rusinii si a-i condamna pe copii pentru comportamentul altora (parinti/rude sau frati), a-i expune pe copii abuzului sexual sau materialelor cu continut sexual sau exploatarea prin munca a copilului


De obicei, aceste tipuri de comportamente apar impreuna, acolo unde exista corupere, exista si exploatare, iar acolo unde exista neglijare, de exemplu, apare si terorizarea. Este important ca un numar cat mai mare de parinti sa se informeze in legatura cu acest subiect pentru a preveni aparitia acestor situatii. Copiii care au nevoie de ajutor pot apela Telefonul Copilului (apel gratuit la 116111), unde vor primi consiliere si sfaturi despre cum pot proceda pentru a primi asistenta sociala, iar adultii care vor sa sesizeze cazuri de abuz asupra copiilor, pot contacta Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe