characters characters

Copilaria lui Mihai Eminescu

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 ianuarie 2013    |   59607 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

copilaria lui mihai eminescu
„Unde esti, copilarie,
Cu padurea ta cu tot?”
(O, ramai- M. Eminescu)

 

 Pe 15 ianuarie 1850 s-a nascut Mihai Eminescu, poetul care va fi considerat de criticii literari cel mai important scriitor romantic din literatura romana.  Cum ii trezesti copilului tau interesul fata de „Luceafarul poeziei romanesti” si fata de literatura in general? Iti propunem sa incepi cu cateva informatii despre copilaria lui Eminescu.

Ce ii poti spune copilului despre copilaria lui Mihai Eminescu?

  • Poetul a fost al saptelea copil al lui Gheorghe si al Ralucai Eminovici. Mai tarziu, numele sau de familie fost schimbat din Eminovici in Eminescu de catre Iosif Vulcan, directorul revistei „Familia”.Aceasta revista a fost prima care a publicat poeziile tanarului de 16 ani.
  • Copilaria poetului a fost caracteristica unui copil crescut la tara, care se bucura de libertatea de a cutreiera nestingherit imprejurimile satului natal.
  • Vara, isi petrecea timpul in plimbari lungi in jurul satului Ipotesti, strabatand dealurile, vaile, luncile si padurile. Uneori, lipsea zile intregi de acasa, spre ingrijorarea parintilor sai: „ Fiind baiet, paduri cutreieram/ Si ma culcam ades langa izvor,/ Iar bratul drept sub cap eu mi-l puneam/ S-ascult cum apa suna-ncetisor,/ Un freamat lin trecea din ram in ram /Si un miros venea adormitor, /Astfel ades eu nopti intregi am mas, /Bland inganat de-al valurilor glas.” ("Fiind baiet")
  • Iarna umbla pe la sezatori, unde ii placea sa asculte doine si balade, proverbe, basme, zicatori, acestea reprezentand surse de inspiratie pentru creatiile sale de mai tarziu. Ecoul acestora poate fi regasit in poezia „Trecut-au anii...”:” Trecut-au anii ca nori lungi pe sesuri/ Si niciodata n-or sa vie iara,/ Caci nu ma-ncanta azi cum ma miscara/ Povesti si doine, ghicitori, eresuri,/Ce fruntea-mi de copil o-nseninara, /Abia-ntelese, pline de-ntelesuri.”
  • A fost mereu orientat catre natura si preocupat de modificarile pe care fiecare anotimp le aduce in natura. Ii poti citi copilului tau poezii precum”Povestea codrului”, ”Revedere”, ”Freamat de codru”,  ”Fiind baiet” sau ”O, ramai” pentru a-i arata felul in care poetul a revenit la tema copilariei si naturii in creatiile sale.
  • Cand Mihai a implinit 7 ani, tatal sau l-a inscris la scoala din Cernauti, unde initial a obtinut rezultate bune. Doar matematica nu i-a fost pe plac: „Eu stiu chinul ce l-am avut eu insumi — spunea mai tarziu poetul — cu matematicile in copilarie din cauza modului rau in care mi se propunea, desi de altfel eram unul din capetele cele mai destepte. N-ajunsesem nici la varsta de douazeci de ani sa stiu tabla pitagoreica, tocmai pentru ca [nu] se pusese in joc judecata, ci memoria. Si desi aveam o memorie fenomenala, numere nu puteam invata deloc pe de rost, intrucat imi intrase-n cap ideea ca matematicile sunt stiintele cele mai grele de pe fata pamantului.” (G.Calinescu- „Viata lui Mihai Eminescu”) In schimb, limba romana si istoria i-au trezit interesul.
  • Relatia cu tatal sau a fost destul de tensionata. Parintele sau nu a inteles interesul copilului pentru versuri si a incercat sa isi impuna propria vointa in privinta profesiei pe care sa o urmeze. „Daca nu ti-am scris pana-acum — spune poetul tatalui intr-o scrisoare de la Berlin — cauza a fost neincrederea cu care intampini orice vointa proprie a oricaruia din fiii dumitale, neincredere augmentata de privirea formalista ce-o ai despre lume, dupa care orice om care nu cauta numaidecat a se chivernisi, dupa cum o numesti d-ta, trebuie sa fie un om de nimic. Esti un parinte nenorocit (nefericit) —adevarat [se poate]. Dar esti nenorocit  mai mult pentru ca vrei ca fiecare sa traiasca si sa-si masure pasii dupa cum doresti d-ta.” (G.Calinescu- „Viata lui Mihai Eminescu”)
  • Intre anii 1864- 1865, a fugit de la scoala, pentru a face parte din trupa de teatru Fani Tardini.
  • Intors la scoala din Cernauti, adolescentul Mihai Eminescu a primit in grija biblioteca profesorului de romana, Aron Pumnul. Locuind chiar in camera care adapostea cartile, tanarul poet a avut astfel ocazia de a citi colectia de carti si reviste in limba romana.
  • Debutul sau literar, la varsta de 16 ani, s-a datorat unei imprejurari triste: moartea profesorului Aron Pumnul. Mihai Eminescu a compus cu aceasta ocazie poezia „La mormantul lui Aron Pumnul” care a fost publicata intr-o brosura comemorativa. 

Cum te pot ajuta aceste informatii in educatia copilului tau?

1. Stimuleaza interesul copilului pentru lectura. Afla mai multe despre cum poti creste un cititor si ce jocuri poti folosi pentru a-l apropia pe copil de carti.


2. Povestindu-i copilului tau despre partea „aventuroasa” a copilariei poetului, il vei ajuta sa inteleaga faptul ca si scriitorii despre care invata la scoala au fost copii si ca au trecut prin experiente interesante, unele dintre ele asemanatoare celor prin care trec copiii din ziua de azi. Cunoscand mai multe despre viata poetului, este mai probabil ca fiul sau fiica ta sa devina mai interesat si de opera sa.


3. In copilarie, natura a avut o mare influenta asupra poetului. Pentru a-l ajuta sa inteleaga mai bine opera lui Eminescu (in special poeziile pe tema naturii), poti incerca sa il apropii pe copil de natura. Specialistii vorbesc despre notiunea de inteligenta naturalista, care este specifica acelor copii care invata cel mai bine prin contactul direct cu natura. Afla mai multe despre cum poti dezvolta inteligenta naturalista a copilului tau.


4. In final, te invitam sa meditezi la relatia dintre poet si tatal sau. Arata-te deschis fata de interesele copilului tau, chiar daca domeniul care il atrage pe copilul tau nu este cel pe care ti l-ai dori pentru el. Este bine ca fiecare copil sa se simta acceptat asa cum este si sa aiba ocazia sa cunoasca mai multe despre lucrurile care il intereseaza.

5. Extinde eforturile tale in a-l apropia de Limba si literatura romana, intr-un mod care sigur va fi perceput drept "cool" de copilul tau: interactiv. Exista o platforma care reuseste nu numai sa "imbrace" invatarea in "haine digitale", ci si sa-i ajute pe elevi in pregatirea pentru recapitulari, lucrari, teze si bineinteles pentru Evaluarea Nationala, de la sfarsitul clasei a VIII-a. Ofera-i acces la ExamenulTau.ro


Copilul tau este interesat de opera sau de copilaria lui Mihai Eminescu?


*Sursa foto: Pixabay.com

Comentează:
11 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Matei paul    14.01.2019 - 14:54
    Ca adolescent si a iubit neamul , tara si a trăit intens pentru acest idealul . Noi , tânăra generație,il stimam pentru ne a lăsat o bogată zestre literară,recunoscut in tara si in lume ca unul dintre cei mai apreciați și renumiți scriitori.
  • Fără foto
    Matei paul    14.01.2019 - 14:42
    Mihai Eminescu sa nascut Ipotești
  • Fără foto
    Tibi Draga    31.05.2017 - 11:48
    Acest site m-a ajutat sa i-au nota 10 la lb romana :)
  • Fără foto
    Zinaida    06.01.2017 - 17:35
    Este o descriere inedita .
    E super.
  • Fără foto
    cristian    08.11.2016 - 17:02
    Nu zice in ce sat sa nascut
  • Fără foto
    denisa    25.01.2016 - 14:45
    imi place mult
  • Fără foto
    ceres carolina    09.11.2015 - 22:22
    in formatiile sunt super
  • Utilizator Anonim
    ioana alex    15.01.2014 - 16:37
    nu asta imi trebuie
  • Utilizator Anonim
    Alina    28.10.2013 - 17:07
    foarte frumos spus in aceste vorbe
  • Utilizator Anonim
    madalin_simion    12.01.2013 - 18:35
    nu ne da ce cautam la plural si mai multe chesti.....raspunsul meu "mihai petre"simion madalin aricestii romania-rahtivani jud.prahova strada morii nr510....raspunsul meu este din pacate """NnUu""...Imi pare foarte rau....
  • Utilizator Anonim
    vlad    23.05.2012 - 12:33
    pai nu zice despre locul nasterii
Vezi toate comentariile

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe