characters characters

Teste de creativitate pentru copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 iulie 2015    |   8032 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

pensule
Testele de creativitate pot sta la baza activitatilor care dezvolta creativitate copiilor. Iata cateva activitati bazate pe teste de creativitate pe care le poti propune copilului tau daca vrei sa ii dezvolti creativitatea.

Urmatoarea activitate este inspirata din Testul de Gandire Creativa a lui Torrance si presupune sa oferi, pentru inceput, copilului o coala de hartie si un creion.

Acestuia i se arata cateva simboluri grafice desenate si i se cere sa deseneze pe coala sa folosind simbolurile, o imagine sau o scena. Poate fi o persoana, un obiect, un scenariu, insa obligatoriu trebuie sa cuprinda si unul dintre simbolurile aratate.

Simbolurile sunt doua linii verticale si paralele apropiate, o pata neagra ovala, o linie sub forma unei seceri si inca una similara literei mari de mana “I”.

test de creativitate
*Sursa foto:
http://www.creashock.be/CREASHOCK/media/DOWNLOADS/Torrance%20Test%20of%20Creative%20Thinking%20Creativititeitstest%20TTCT.pdf


O alta cerinta poate fi crearea a cat mai multe desene pornind de la fiecare simbol in parte. De exemplu, cele doua linii paralele pot fi integrate intr-un desen ca stalpi ai unui pod, pot reprezenta trunchiul unui copac sau pot fi folosite pentru a desena o casa.

Torrance si-a propus ca prin acest test sa masoare mai multe abilitati precum: originalitatea, nivelul de abstractizare, precum si gradul de elaborare al imaginii.

In plus, copiilor testati li se cerea sa isi denumeasca lucrarea, cu un titlu, care este evaluat in functie de complexitate si gradul de abstractizare (exemplu de titlu abstract si complex: desenul unei fetite care se joaca cu un catel este denumit “fericire”, in contrast cu variante mai simple si mai concrete precum “fetita”).

Alternative de utilizare este un alt test ce masoara creativitatea si care a fost elaborat in 1967 de catre psihologul J. P. Guilford.

Ai nevoie de 2 minute, o coala de hartie si un creion.

Sarcina este simpla: scrie cat mai multe modalitati de utilizare a unui obiect din viata de zi cu zi. Obiectul poate fi orice, de la agrafa de birou, la scaun, cafea, pix, inel etc.

Aceasta activitate evalueaza gandirea divergenta (capacitatea de a gasi solutii sau idei cat mai diverse pornind de la o problema sau de la un concept) si cele 4 sub-categorii ale sale:

  • fluenta (cate modalitati de utilizare se noteaza),
  • originalitatea (cat de neobisnuite sunt),
  • flexibilitatea (cat de diferite sunt modalitatile gasite)
  • elaborarea (nivelul de detaliere al raspunsului).

Ghicitorile sunt o buna modalitate de a evalua potentialul creativ de rezolvare de probleme si mai exact, gandirea convergenta (capacitatea de a folosi informatii diferite pentru a ajunge la o solutie sau la o forma structurata a ideilor). Iata cateva ghicitori:

In familia Popescu sunt 7 surori si fiecare din ele are un frate. Punandu-l la socoteala si pe tata, cati barbati sunt in familia Popescu? (2, un frate si tatal)

Mihai si Ion s-au nascut in aceeasi zi, aceeasi luna si acelasi an, din aceeasi mama si acelasi tata, dar nu sunt gemeni. Cum e posibil asta? (sunt tripleti)

Testul lumanarii se mai numeste si problema lumanarii lui Duncker. La ce se refera? Asaza in fata copilului o cutie cu piuneze, o lumanare si niste chibrituri. Cerinta este aceea de a aseza lumanarea si a o aprinde, in asa fel incat sa nu picure pe masa. (solutia este sa scoti toate piunezele din cutie si sa fixezi lumanarea in interior, dupa care sa o aprinzi)

Tu ce alte teste de creativitate cunosti?

 
*Sursa foto: Dean Hochman, https://www.flickr.com/photos/deanhochman/14811962563/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe