characters characters

Tehnici de invatare eficienta

Trei tehnici eficiente de invatare

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 iunie 2017    |   3597 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

tehnici de invatare eficienta
Care sunt tehnicile de invatare care sunt eficiente in majoritatea situatiilor si pentru majoritatea domeniilor? Acesta este subiectul multor cercetari care incearca sa vina in sprijinul elevilor si profesorilor, pentru ca educatia scolara sa duca la rezultate cat mai bune. Iata trei astfel de tehnici de invatare, recomandate atat de cadrele didactice care le-au pus in aplicare, cat si de specialistii care le-au studiat eficienta.

Testele scurte

Testarea frecventa a cunostintelor ajuta la consolidarea acestora. Este bine ca elevii sa nu dea teste scurte si frecvente, nu neaparat cu importanta mare pentru media finala (astfel incat stresul sa nu fie ridicat si sa nu afecteze performanta copiilor). Scopul principal al acestor teste este sa ii ajute pe copii sa isi exerseze cunostintele, nu doar sa le verifice. Parintii isi pot incuraja copiii sa isi dea teste de verificare a cunostintelor la finalul unui capitol, de exemplu sau la cateva zile dupa ce au invatat un anumit material.

„Pot fi cerinte simple in test, precum umplerea spatiilor goale, alegerea raspunsului corect din mai multe disponibile sau intrebari la care se raspunde in 2 randuri. Aceste teste sunt foarte eficiente fiindca ii ajuta pe elevi sa isi reaminteasca mai bine informatia pe care au invatat-o si sa o stocheze cu o mai mare eficienta.”, spun cercetatorii. Testarea continutului si reamintirea acestuia permite la folosirea acestuia intr-un mod flexibil, mai tarziu.

Recomandare: Folosirea testelor de scurta durata trebuie sa fie inteleasa de elevi ca  o unelta de invatare, ceva ce pot folosi la clasa. Daca elevii stiu ca nu vor primi nota, stresul testarii va fi mult mai mic, se vor concentra si vor depune mai mult efort pentru rezolvarea cerintelor.

Repetitia spatiata 

Aceasta tehnica presupune a folosi in timp si in contexte diferite ceea ce au invatat deja. Informatiile noi sunt uitate rapid daca in zilele dupa invatare nu sunt repetate. Reluarea notiunilor dificile deja invatate, atat in clasa, cat si acasa, poate fi o strategie eficienta de invatare.

In acest mod se poate evita neplacerea de a observa ca la o distanta de cateva saptamani de vacanta, cand se reintorc la scoala, elevii par sa nu isi mai reaminteasca unele concepte pe care le-au invatat anterior.

Invatarea continua

Aceasta metoda este mai potrivita atunci cand e vorba de formarea unei abilitati, precum invatarea unui instrument sau unui sport. Pentru a obtine rezultate bune in aceste domenii, copiii trebuie sa exerseze aproape zilnic si pana cand ajung la o performanta reusita (de exemplu, pana cand canta corect o piesa). Accentul este pus in acest caz atat pe frecventa repetarilor, cat si pe rezultatul bun obtinut: este important ca de fiecare data copiii sa obtina raspunsul corect sau calitatea dorita a performantei.


De multe ori, notele mici ale copiilor nu se datoreaza lipsei de implicare si de efort sau capacitatii lor de invatare, ci folosirii unor metode ineficiente de invatare. Asadar, pune accentul pe tehnicile de invatare eficienta atunci cand il ajuti pe copilul tau la lectii sau le teme si ii vei face viata mai usoara.

*Sursa foto:http://maxpixel.freegreatpicture.com

Citeste si:


Doua tehnici de memorare


Recomandari pentru a-l ajuta pe copil sa memoreze mai usor

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe