characters characters

Tehnici de comunicare

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 octombrie 2016    |   6741 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

tehnici de comunicareTehnicile de comunicare ne pot face viata mai usoara, facilitand intelegerea cu cei din jur si ajutandu-se astfel sa evitam conflicte sau neintelegeri. Iata cateva recomandari pentru o comunicare eficienta, pe care le poti aplica in relatia cu copilul, dar pe care le poti transmite si acestuia, daca simti ca are nevoie sa isi imbunatateasca abilitatile de comunicare.

Ce inseamna comunicarea stim cu totii: transmiterea unui mesaj prin cuvinte, sunete, semne sau comportamente, pentru a impartasi celor din jur informatii, idei, ganduri sau sentimente. Comunicarea eficienta necesita abilitati verbale si nonverbale.

Abilitatile verbale se refera la felul in care comunicam prin grai viu. Daca ceea ce transmiti verbal este inteles rapid de catre interlocutor, inseamna ca esti un bun comunicator verbal.

Abilitatile nonverbale se refera la felul in care transmitem prinmiscarile corpului si expresiile feteiemotiile, ideile si atitudinile noastre. Pentru a face asta e nevoie ca interlocutorul sa cunoasca semnificatia miscarilor si a expresiilor faciale. Deseori acestea difera de la o cultura sau de la o tara, la alta. Spre exemplu, daca in tara noastra a misca in jos capul inseamna aprobare, in Bulgaria acelasi semn se refera la refuz.

Iata cateva tehnici de comunicare eficienta:

Tacerea. In mod surprinzator, a ramane tacut este una din cele mai eficiente strategii, daca iti doresti ca cel cu care vorbesti sa iti transmita cat mai multa informatie. In loc sa raspunzi imediat ce partenerul tau a vorbit sau sa il intrerupi, adopta tacerea pentru a lasa loc adaugarii de informatii. Daca partenerul de discutie nu mai adauga nimic, il poti incuraja apoi prin expresii precum: „Continua” sau „Si apoi?”. Desigur, nu este recomandat sa folosesti aceasta tehnica in tot timpul conversatiei, deoarece vei transmite mesajul opus (ca nu esti interesat de ce ti se spune).

Adreseaza intrebari. Exista insa doua tipuri de intrebari: deschise (prin formularea carora se permite oferirea de raspunsuri complexe) si inchise (la care raspunsurile sunt deseori „da” sau „nu”). Pentru o buna comunicare se recomanda folosirea mai des a intrebarilor deschise.

Feedback-ul. Acesta este o parte importanta a comunicarii. Atunci cand discutam cu cineva, modul in care transmitem informatia trebuie sa permita oferirea de feedback. In plus, modul de transmitere a informatiilor trebuie sa permita si adresarea de intrebari pentru clarificari ulterioare. Cu cat insa comunicarea este mai simpla, cu atat si feedbackul va fi mai bun.

Observatia. Aceasta este o buna tactica mai ales pentru cei care au abilitati de comunicare verbale si nonverbale slabe. Ideal este in observatie sa iti gasesti un loc cat mai bun intre oameni si sa incerci sa fii atent la modul in care discuta, la informatiile pe care si le transmit.

Comunicarea nonviolenta presupune formularea mesajelor in situatii care pot da nastere la conflict respectand urmatorii pasi:

  • Observatia – spui ce observi in mod obiectiv, fara a fi agresiv (Este dezordine in camera ta.)
  • Emotia – spui ce simti fata de aceasta situatie (Acest lucru este frustrant/obositor pentru mine.)
  • Nevoia – care este nevoia ta, care sta la baza emotiei (Am nevoie sa nu fiu singura care face ordine in casa.)
  • Actiunea concreta – spui care este actiunea pe care ti-o doresti de la celalalt (Vreau sa faci ordine in aceasta dupa-amiaza, pana vin musafirii.)

Sunt evitate astfel acuzatiile la adresa celuilalt, critica, reprosurile sau violenta verbala. Este nevoie insa de exercitiu pentru a reusi sa comunici astfel in mod obisnuit.

Managementul stresului. Comunicarea poate fi foarte stresanta in anumite situatii . Se recomanda ca in momentele stresante, saiei o pauza de cateva minute si sa iesi din contextul in carete afli. De cele mai multe ori din cauza stresului se poate ajunge la mesaje eronate, la dezaprobari, neintelegeri si certuri. Un pas in spate pentru relaxare poate fi de mare ajutor.

Empatia. Empatia sau constientizarea emotionala este esentiala atunci cand vrem sa transmitem informatii. Pentru a fi mai usor ascultati de catre ceilalti, este important sa empatizam cu emotiile lor, mai ales in situatii dureroase sau stresante. De exemplu, atunci cand copilul tau este suparat pentru ca a luat o nota mica la un test, este bine sa ii intelegi emotiile inainte de a-i spune ca trebuie sa depuna mai mult efort data viitoare :).

Umorul. Chiar daca lucrurile nu merg asa cum ti-ai dorit, umorul poate ajuta la cresterea optimismului si la punerea in perspectiva a problemei cu care te confrunti. Rasul ajuta la indepartarea stresului si la eliberarea de endorfine, ceea ce poate ajuta la imbunatatirea conversatiei dintre doua sau mai multe persoane.

Zambetul. Acesta este cea mai buna unealta de a face pe cineva sa comunice. Pana si cele mai timide persoane incep sa vorbeasca atunci cand se afla in fata unei persoane zambitoare si binedispuse.

Onestitatea. Atunci cand vorbim de cea mai eficienta metoda de a sparge baierele in comunicare, vorbim de onestitate. O comunicare eficienta se bazeaza pe adevar. E nevoie sa ai incredere in persoana cu care vorbesti si sa oferi informatii corecte pentru a facilita intelegerea.

Comunicarea asertiva. Vorbeste cu cel de langa tine aratand respect fata de el, dar si fata de tine, ramanand astfel departe de agresivitate, dar si de permisivitate excesiva.

In comunicare, invatarea nu se opreste niciodata. Chiar si atunci cand ai impresia ca esti cel mai bun in acest domeniu, vei intalni oameni cu care lucrurile nu vor merge atat de usor. Asta inseamna ca mai ai de invatat. Comunicarea este esentiala pentru ca oamenii sa se descurce si sa convietuiasca. Tu cum comunici cu copilul tau?


*Sursa foto: photostock, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe