characters characters

Bine ati venit in tabara mintilor deschise!

25 mai 2017   
taberele bookland
La revedere, tabara draga
, tabara a cantecelor, veseliei, drumetiilor si prieteniilor de o vara. Sa stii tu draga, ce rau ne pare, dar de acum inainte imbratisam un nou concept. Poate ca nu rimeaza si poate ca nu e absolut adevarat – in fond, Taberele Coolturale BookLand exista inca din 2013, deci conceptul nu este chiar atat de nou… iar in miezul sau se afla aceeasi tabara draga careia i-am spus „la revedere” deoarece acum o gasim mult imbunatatita, aproape de nerecunoscut.

Taberele Coolturale sunt adresate copiilor cu varste cuprinse intre 7 si 18 ani (nu si parintilor, desi unii insista). Un sfert tabara „clasica” – cu sport si drumetii in natura, un sfert excursie culturala, un sfert conferinte si ateliere practice cu personalitati importante si un sfert distractie... Cam asa ar putea defini BookLand taberele pe care le organizeaza, daca acestea s-ar limita la definitii si daca ar fi ceva mai putin decat experiente unice pentru fiecare participant.

„Daca Tabara Coolturala ar fi doar o extindere a programelor educationale cu care elevii sunt obisnuiti, ar fi o plictiseala teribila”, declara Mihaela Petrovan, presedintele Asociatiei BookLand. „Scopul nostru este acela de a deschide mintile tinere, a le oferi inspiratie si motivatie - totul intr-un cadru natural, dominat de ideea de joc, de provocari si de starnirea curiozitatii.”

In 2017 primele doua module de Tabere Coolturale BookLand se desfasoara in Comitatul Galaway din Irlanda, respectiv in Stockholm, Suedia. Apoi, programul continua cu module pe varii grupe de varsta in trei locuri de vis din tara noastra: Valea Lotrului, Predelut - Bran si Gura Portitei - Delta Dunarii.

Programul este menit sa-i uneasca pe copii prin activitati captivante. Acestea variaza de la vizitarea obiectivelor culturale, spectacole de teatru si seri de film, la drumetii si plimbari cu bicicleta sau ATV-ul, la vanatori de comori, sporturi la alegere, disco si cursuri tematice – creative writing, pictura, regie de film, oratorie, antreprenoriat si multe altele – tinute de specialisti, personalitati sau profesori in domeniu. Se vor descoperi pasiuni, se vor lega noi prietenii, se vor crea amintiri de neuitat. In afara activitatilor, participantii au totul asigurat, dar si destul timp liber la dispozitie pentru a socializa si a citi. Doar nu credeati ca lectura poate lipsi dintr-o tabara organizata de BookLand...

Nu e niciodata prea devreme sau prea tarziu pentru ca tinerii sa-si formeze caracterul. In ziua de azi, o minte sanatoasa este o minte deschisa, iar participantii sunt la varsta la care este important sa li se deschida noi orizonturi si sa inteleaga ca limitele acestora sunt doar imaginare. Pentru a face o actualizare a vechii zicale latine, am spune ca Tabara Coolturala BookLand ofera „o minte deschisa intr-un corp sanatos.”

De ce cooltura? Ar putea parea un joc de cuvinte facil, menit sa dea un fals aer tineresc intregii povesti, doar ca BookLand iubeste si respecta prea mult copiii, pentru a veni cu astfel de trucuri ieftine. Asociatia BookLand isi cunoaste bine publicul si intelege ca educatia e o chestiune, cel putin, delicata si nu intotdeauna implementata corespunzator. Atata timp cat sistemul educational este axat in jurul unor rezultate abstracte, procesul de invatare devine ineficient iar elevii ajung rapid dezinteresati. Prin cooltura, BookLandnu incearca sa lupte cu disperare pentru atentia mintilor tinere si usor distrase. Aici, in loc sa fie vazute ca elemente separate, educatia si distractia sunt puse in aceeasi ecuatie. Altfel spus, cultura devine ceva cool, dezirabil, mult-asteptat... ceva de care copii se pot atasa si pentru care dezvolta usor senimente si atitudini pozitive.

Chiar daca isi propune sa aiba un rol in educatia fiecarui participant, ar fi gresit sa privim Tabara Coolturala BookLand ca pe o activitate extracuriculara. E o vacanta, dar una in activa, in care mintile se deschid, vocatiile se descopera iar atitudinea pozitiva este cultivata. 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu