characters characters

Succesul scolar – cum pot parintii sa ii ajute pe copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 octombrie 2016    |   31407 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

succesul scolar

Inceperea scolii este un moment important pentru copii, dar si pentru parinti. Majoritatea parintilor considera succesul scolar o prioritate in viata copiilor si isi doresc sa contribuie cat mai mult la acesta. Iata cateva lucruri concrete pe care le poti face pentru a-ti ajuta copilul sa aiba succes la scoala.

Pregateste-l pe copil pentru provocarile viitoare. Momentele de tranzitie din viata de elev, precum trecerea de la clasele primare la gimnaziu si de la gimnaziu la liceu pot fi dificile chiar si pentru cei mai constiinciosi copii. De aceea, de exemplu, daca urmeaza sa inceapa clasa a V-a, ajuta-l sa isi verifice cunostintele din clasele primare cu ajutorul testelor de recapitulare. Poti folosi caietele Intuitext de Teste pentru Evaluarea Nationala, clasa a IV-a

Contacteaza cadrul didactic atunci cand ai nelamuriri sau intrebari

Poti propune cadrului didactic sa comunicati online prin intermediul grupurilor de discutii, unde toti parintii din clasa pot fi informati de noutati sau puteti stabili intalniri periodice pentru a discuta despre evolutia copilului tau. De asemenea, nu ezita sa intrebi cum poate fi contactat in caz de urgente sau nelamuriri.

Nu spune lucruri negative despre cadrele didactice ale copilului tau.

Daca intr-adevar nu esti de acord cu deciziile sau comportamentele cadrului didactic, poti sa iti exprimi parerea in comunicarea cu acesta, aducand argumente referitoare la comportament, nu la persoana cadrului didactic. In acelasi fel, poti comunica si cu cel mic despre invatatoarea sau profesorii sai.



Asigura-te ca cel mic doarme suficient in fiecare noapte.

Somnul este esential pentru invatare. Copiii care dorm suficient se pot concentra mai bine, pot invata mai repede si, in general, se pot bucura mai mult de activitatile educationale.

Responsabilizeaza copilul cu privire la temele pentru acasa si invatare.

Ai incredere in abilitatile copilului tau de a face fata activitatii scolare si incurajeaza-l sa isi faca temele in mod independent. Incurajeaza-l sa iti ceara ajutorul dupa ce a incercat singur sa rezolve o tema, iar atunci cand il ajuti, orienteaza-l catre descoperirea solutiei pe cont propriu, fara a rezolva tu cerinta. Explica-i faptul ca educatia, formala si informala, are rolul de a-l ajuta sa isi dezvolte abilitatile astfel incat, atunci cand va deveni adult, sa poata avea o viata implinita. De aceea, invatarea este o activitate care il priveste direct si din care el castiga cel mai mult, nu parintii sai :).

Vorbeste cu copilul tau despre ce face la scoala.

Poti sa formezi un obicei in care sa petreceti cateva minute impreuna si sa povestiti despre cum a fost ziua voastra, pentru copil la scoala, pentru tine la munca. Povesteste-i copilului felul in care ai rezolvat probleme, lucruri care te-au amuzat sau felul in care ai negociat solutii. Adreseaza-i intrebari specifice despre orele pe care le-a avut in ziua respectiva, despre colegii cu care e prieten sau despre lucrurile care l-au amuzat la scoala. In timp, daca va formati un obicei din aceasta conversatie, va fi mai usor sa comunici cu el despre acest subiect.

Citeste impreuna cu copilul tau in fiecare zi.

Pana invata sa citeasca el insusi, ii poti citi povestea de seara, iar apoi puteti citi seara impreuna 30 minute, fiecare din cartea lui sau amandoi din aceeasi carte, depinde de preferinte :). Este important sa incurajezi acest obicei de la cele mai mici varste, dar si sa te vada pe tine citind frecvent. Nu il obliga pe copil sa citeasca atunci cand nu isi doreste si nu ii impune anumite carti, lasa-l pe el sa le aleaga :).

Incurajeaza copilul sa faca miscare in mod regulat.

Copiii activi fizic au o atentie si memorie mai buna si invata mai repede. Afla mai multe despre beneficiile pe care le aduce miscarea fizica invatarii si, daca ai un copil cu inclinatii sportive, permite-i sa se inscrie la un sport. Daca ai un copil nu foarte interesat de sport, incurajeaza-l sa se joace in aer liber (miscarea este inevitabila in acest context) si faceti miscare in familie (biciclete, role, plimbari lungi).

Incurajeaza independenta copilului tau. Copiii autonomi invata mai bine, arata cercetarile. Cu alte cuvinte, copiii care sunt ajutati sa invete sa aiba grija de ei insisi, sa isi organizeze singuri activitatile si sa isi stabileasca obiectivele, se simt mai competenti si mai motivati sa depuna eforturi pentru a evolua.


Limiteaza timpul petrecut de copil in fata televizorului sau calculatorului.

La varste mici, este foarte usor pentru copii sa ramana ore intregi in fata tabletei, telefonului sau televizorului. Nu este nevoie sa excluzi complet aceste activitati, dar este important ca ele sa nu fie modalitatea predominanta de relaxare a copilului. Asigura-te ca are la indemana si alte activitati (sport, lectura, activitati artistice, socializare) care sa ii permita sa se relaxeze si sa invete lucruri noi.

In final, nu uita ca succesul scolar nu este singurul lucru pe care este bine sa ti-l doresti pentru copilul tau. Notele bune nu garanteaza intotdeauna succesul la maturitate. Competentele sociale, echilibrul sau emotional, motivatia intrinseca, curajul si perseverenta sunt aspecte ale dezvoltarii sale care ii vor asigura implinirea in viata, atat in copilarie, cat si la maturitate.

Resurse pentru succes:

Consulta intuitext.ro - ajutorul copilului tau in a invata cu placere, temeinic si cu rezultate la scoala. 

Ai descoperit si ScoalaIntuitext.ro, platforma pentru elevii din ciclul primar? Dar ExamenulTau.ro, in cazul celor care au de pregatit Evaluarea Nationala sau pur si simplu pentru temele si tezele de gimnaziu? 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe