characters characters

Varsta inaintata a mamei, asociata cu mai putine probleme de comportament ale copilului

Avantajele mamelor care decid sa aiba copii mai tarziu

27 martie 2017    |   649 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

mama si copil
Media de varsta la care femeile devin mame a inceput sa creasca, iar acest lucru nu este neaparat negativ. Femeile care devin mame mai tarziu (dupa varsta de 30 ani) tind sa isi disciplineze copiii fara sa ii pedepseasca sau sa ii certe, iar acestia din urma au mai putine probleme comportamentale, sociale si emotionale. Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat recent de catre Universitatea Aarhus din Danemarca.

Desigur, rezultatele trebuie interpretate luand in considerare si informatiile referitoare la riscurile asociate cu sarcina la varste inaintate.

Cercetari anterioare au aratat ca femeile care devin mame la varste avansate au o stare emotionala mai buna in timpul sarcinii si in primele zile dupa nastere. Studiul actual arata ca aceste avantaje se prelungesc pana la varsta la care copilul intra la scoala, insa incep sa se diminueze inainte de varsta de 15 ani.

Se pare ca femeile care devin mame mai tarziu se ingrijoreaza mai putin in timpul sarcinii, se bucura mai mult de rolul de parinte si in general au o atitudine mai pozitiva fata de copiii lor.

Copiii cu mame mai in varsta, indiferent de nivelul social, educational si economic al parintilor, au un limbaj mai dezvoltat, precum si mai putine probleme emotionale, sociale si comportamentale la 7 si 11 ani, decat copiii cu mame mai tinere.

Posibile explicatii pentru aceste rezultate se refera la faptul ca mamele mai in varsta au in general relatii mai stabile, un nivel mai ridicat al educatiei si au acces la mai multe resurse materiale.

In afara de aceste aspecte, maturitatea psihologica a mamelor ramane esentiala in explicarea acestor rezultate. „Se stie ca oamenii devin mai flexibili din punct de vedere mintal pe masura ce inainteaza in varsta, ca devin mai toleranti fata de alti oameni si ca se simt mai bine din punct de vedere emotional. De aceea, maturitatea psihologica poate fi explicatia pentru care mamele mai in varsta nu folosesc atat de mult violenta verbala si fizica in disciplinarea copiilor.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto:Pixabay.com

Citeste si:


Care este relatia dintre varsta mamei si inteligenta copilului


Somnul mamelor este mai afectat decat somnul tatilor

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu